StoryEditor

Chcete predávať tovar z dovozu? Potrebujete jeho certifikát

10.03.2014, 13:00
Autor:
turtur
Aké podmienky musia splniť podnikatelia, aby si mohli otvoriť predajňu s textilom a sladkosťami z dovozu. Odpovedajú naši experti.

1. Predaj cukríkov z Ukrajiny

Som živnostníčka a chcem si otvoriť malý butik, v ktorom budem predávať cukríky dovezené z Ukrajiny, napísala HN Tatiana Bokočová. Chcela by vedieť podrobnosti o dovoze tovaru z Ukrajiny a aké doklady na to potrebuje.

Tovar sa môže predávať len vtedy, ak podnikateľ má certifikát na jeho uvedenie na trh. Takýto doklad vydá certifikačná organizácia, napríklad skúšobný ústav, atď. Väčšinou si však certifikáciu dá urobiť už samotný výrobca, takže doklad o tom si treba od neho len vyžiadať. „Ináč na dovoz tovaru nie je potrebné nič extra,“ informuje expert HN, advokát Arpád Barczi.  Pripomína, že pri dovoze tovaru z mimo EÚ sa podáva na colnici jednotná colná deklarácia. K nej treba pripojiť faktúry a prípadne aj prepravné doklady. Ak tovar prepravuje dopravca, na jeho dovoz v rámci EÚ treba mať CMR-ku, teda dohodu o prepravnej zmluve v medzinárodnej cestnej doprave. „Ak si dopravu zabezpečujete sama a v rámci EÚ, tak počas nej musíte mať pri sebe aspoň dodací list,“ pripomenul Barczi. 
List CMR sa vystavuje v troch kópiách. Prvá - červená časť je pre odosielateľa, druhá - modrá časť je pre príjemcu a tretia - zelená pre dopravcu. Ďalšie kópie sú pre colníkov atď. 

2. Tovar z Číny kúpený cez internet

Čitateľka HN Monika Gajdošíková si chce otvoriť obchod s oblečením, ktoré by nakupovala z Číny cez internet. Chcela by vedieť, či jej tovar budú kontrolovať colnici a či bude za to platiť clo. Pýta sa, či ho vôbec môže v obchode predávať.

„Ak budete tovar nakupovať z Číny, potrebujete registráciu na colnom úrade,“ pripomína Monike expert HN na účtovníctvo, Martin Palkovič. Ak jej tovar privezie kuriérska služba, môže ju  požiadať o zastupovanie v colnom konaní, takže administratívne formality vybaví za podnikateľku. „Ale ak tovar príde Slovenskou poštou, doručia ho na colnicu, kde ho zadržia. Následne vás vyzvú, aby ste predložili prílušné dokumenty a prišli na vybranú poštu, kde prejdete colným konaním,“ vysvetlil Palkovič. Monika potom bude musieť zaplatiť clo a daň z pridanej hodnoty. DPH je 20 percent z hodnoty tovaru. Výška cla závisí od jeho začlenenia v colnom sadzobníku. „Ak by ale tovar porušoval duševné vlastníctvo, tak by ho štát zadržal a zlikvidoval,“ upozornil Palkovič.  

01 - Modified: 2006-02-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irving sa priznal, dostal tri roky
01 - Modified: 2024-03-25 12:15:28 - Feat.: - Title: Indická veľvyslankyňa pre HN: Ste tradičným trhom najmä pre naše textilné, medicínske a obuvnícke výrobky 02 - Modified: 2024-02-28 09:54:27 - Feat.: - Title: Obrat na Slovensku. Zlepšená nálada vydržala ľuďom len pol roka, teraz sa obávajú troch zásahov na peňaženky 03 - Modified: 2023-12-12 09:46:26 - Feat.: - Title: Prerod z montážnej dielne na „trendsettera“. Náš sused zažíva rozmach a jeho firmy sa obzerajú aj po Slovensku 04 - Modified: 2023-11-30 06:38:42 - Feat.: - Title: Na otvorené obchody sedem dní v týždni sme si už zvykli. Podľa navrhovanej novely sa to má zmeniť 05 - Modified: 2023-11-29 15:20:02 - Feat.: - Title: Aj vám všade vyskakuje reklama na čínsky obchod Temu? Slovenský online marketér varuje, že môže byť poriadne škodlivý
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 06:01