StoryEditor

Na „rýchle“ peniaze z DPH sa veľmi netešte

14.05.2015, 10:00
Autor:
turtur
Čiastkový protokol / Od júla sa firmy môžu dostať k časti nadmerného odpočtu DPH už počas daňovej kontroly. Ale len niektoré.

5 %

Približne len toľko z kontrolovaných podnikateľov by malo dostať od správcu daní čiastkový protokol a vyplatenú prvú časť nadmerného odpočtu DPH. 
      Zdroj: odhad, Alica Orda - Oravcová, daňová poradkyňa 


Ste zúfalý, nutne potrebujete peniaze na biznis, no pre daňovú kontrolu vám úradníci stále nevyplatili nadmerný odpočet DPH?
Od júla by sa to malo zmeniť zásluhou takzvaného čiastkového protokolu. „Zavedenie tohto inštitútu má zabezpečiť vrátenie časti nadmerného odpočtu ešte pred skončením daňovej kontroly,“ pripomína managing director spoločnosti Accace Peter Pašek. „Správca dane bude môcť preverenú časť vykázaného nadmerného odpočtu na základe tohto protokolu vrátiť, hoci daňová kontrola ešte nebude ukončená,“ potvrdzuje ministerstvo financií.
To znamená, že podnikateľ nebude musieť čakať na svoje peniaze týždne či dokonca mesiace, kým sa kontrola skončí, čo by mohlo ohroziť celý jeho biznis, ale časť z nich dostane už počas kontroly.   

Len možnosť, nie povinnosť

Ale pozor, aby ste sa na predčasné vyplatenie časti zadržiavaného nadmerného odpočtu tiež netešili predčasne. Podľa informácií HN inštitút čiastkového protokolu nemajú a ani nemôžu daniari využívať „plošne“. Skôr naopak, len vo výnimočných prípadoch.
Na vyplatenie časti peňazí pred skončením daňovej kontroly nie je zo zákona nárok. Je to len možnosť. Takže iba od správcu dane závisí, či čiastkový protokol pri kontrole tej-ktorej firmy využije, alebo nie. „Teraz sa nedá povedať, v akej miere sa čiastkový protokol bude využívať. Závisí to od priebehu daňovej kontroly,“ upresnila hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. 

Môže spôsobiť komplikácie

„Aplikáciu čiastkového protokolu si vo väčšine prípadov nevieme predstaviť. Lebo kým daňový úrad neskončí celú kontrolu, nemôže mať stopercentnú istotu, akú sumu, čo i len z malej časti, môže daňovníkovi vrátiť,“ upozorňuje Pašek. V praxi by sa totiž mohlo stať, že po dokončení celej kontroly by úradníci mohli dokonca požadovať vrátenie už vyplatenej sumy nadmerného odpočtu z tej časti kontroly, ktorú už skončili. Kedy to môže hroziť?
„Napríklad vtedy, ak pri ,druhej časti‘ kontroly zistia nové skutočnosti, ktoré by mali za následok výrazné zníženie pôvodného nadmerného odpočtu, a to pod sumu, ktorú daňovníkovi už vrátili,“ vysvetlil Pašek. Daňoví úradníci budú preto asi veľmi opatrní, aby neurobili chybu, a čiastkový protokol budú využívať len sporadicky. 

Je protokol len PR vlády?

Na otázku, či včlenenie čiastkového protokolu do zákona nie je len PR vlády na deklarovanie starostlivosti o zlepšovanie podnikateľského prostredia, rezort financií priamo neodpovedal. „Jeho vyhotovenie ako povinnosť by bolo neefektívne, keďže pri každej daňovej kontrole netreba pripraviť čiastkový protokol. Mohlo by to byť dokonca kontraproduktívne, ak sa daňová kontrola ukončí a protokol vystaví v krátkom čase,“ reagoval tlačový odbor ministerstva financií.
Ako sa bude čiastkový protokol aplikovať v praxi, malo by spresniť usmernenie Finančnej správy.  

01 - Modified: 2007-05-30 06:10:00 - Feat.: 0 - Title: Americký člen siete Al -Káíjda pohrozil teroristickými útokmi
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 05 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:57