StoryEditor

Nepoctivcom v biznise sa výrazne sťaží obchod. Vďaka zmenám v DPH

02.02.2014, 17:32
Ak sa nevzdáte problémového obchodného partnera, riziko za jeho chyby berie vaša firma na seba.

Motosam Myjava vyrába autosúčiastky a ich povrchovú úpravu si objednáva u obchodného partnera. Obe firmy spolupracujú už roky a dôverujú si. Do ich obchodného vzťahu však vpadne nový zákon o DPH. Ako? Tak, že okrem iných zmien priniesol aj takzvané ručenie za daň obchodného partnera. Znamená to, že ak nejaká firma poruší predpisy pri DPH a ocitne sa na čiernej listine, všetci podnikatelia, ktorí s ňou od tej chvíle obchodujú, ručia pred štátom, že "ak niečo", odvedú za nespoľahlivého partnera DPH sami.

Obrovské podvody
Je to jedno z radu opatrení, ktoré Finančné riaditeľstvo nasadilo od januára do boja proti obrovským dépeháčkovým podvodom. Táto novinka však nabúrava vzťahy nejednej nič netušiacej firmy. „Kým sme neboli donútení podrobne sledovať, kto je na čiernej listine, nevedeli sme, že aj my obchodujeme s rizikovými podnikmi,“ čuduje sa Ján Eľko, riaditeľ myjavskej firmy Motosam.
Vlani, kým bol zákon miernejší, sledoval Motosam zoznam neplatičov len príležitostne. Od januára však majú jeho firemné ekonómky špeciálny program, ktorý spáruje dodávateľov na faktúrach s podozrivými firmami z čierneho zoznamu. Výsledok párovania im tak odhalil dvoch rizikových partnerov. „Ručenie za nich teraz spočíva v tom,  že ak daňový úrad nedostane od nich daň, ktorú oni vyfakturovali nám, je daňový úrad oprávnený ju vymáhať od nás,“ vysvetľuje firemná ekonómka Motosamu Dana Smolíčková. Podľa nej však s niektorými firmami, hoci sú na zozname, nemáte inú možnosť než spolupracovať. „Napríklad s naším dodávateľom Konštruktou. V okolí nemáme nikoho, kto by nám spravil kovové povrchové úpravy, aké potrebujeme.“ Aj preto v obchodnom vzťahu s ňou Motosam pokračuje. Aj za cenu rizika.

Obrátená daň
Ďalšou novinkou, ktorá má zabrániť podvodom s DPH napríklad pri obchodoch s mobilmi, mikroprocesormi alebo niektorými citlivými agroplodinami, je takzvané tuzemské samozdanenie, ľudovo nazývané aj obrátená daň. Tieto tovary sa totiž často predávajú cez nastrčené firmy, bielych koňov. Nové opatrenie to znemožní. Tak, že pri samozdanení tovarov platí DPH až posledná firma v reťazci. Pre poctivých podnikateľov to však znamená, že musia byť dôslednejšie. Podľa Zuzany Šidlovej, daňovej poradkyne z KPMG Slovensko Advisory, bude teraz potrebné pri každej komodite odsledovať, či tovar patrí medzi tie, na ktoré sa opatrenie vzťahuje, alebo či základ dane nepresahuje stanovený limit 5-tisíc eur.
Okrem spomínaných patria medzi zmeny v DPH aj novo zavedený kontrolný výkaz, povinná elektronická komunikácia s úradmi či spresnenie podmienok pri zložení zábezpeky.

01 - Modified: 2006-01-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA už nerátajú s peniazmi na Irak
01 - Modified: 2022-04-08 12:47:00 - Feat.: - Title: Slovensko zlepšilo výber DPH. Matovič informoval, že daňová medzera výrazne klesla 02 - Modified: 2021-10-24 11:37:47 - Feat.: - Title: Boris Kollár by podporil reformu nemocníc, ak ju schvália regióny. Je tiež za dočasné zrušenie DHP na energie 03 - Modified: 2021-07-18 07:48:56 - Feat.: - Title: Andrej Danko je presvedčený, že sa v ďalších voľbách dostane do parlamentu. Jeho preferencie však tvrdia niečo iné 04 - Modified: 2017-11-08 10:56:03 - Feat.: - Title: O aké peniaze prichádzame? 05 - Modified: 2017-11-08 10:55:49 - Feat.: - Title: Prečo sa sledujú najmä úniky na DPH?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 22:56