StoryEditor

Na hypotéku možno už nedosiahnete. Podmienky sa zmenia

10.11.2014, 06:30
Hypotéky sa majú roku 2015 sprísniť. Ak chcete požiadať o hypotekárny úver, nemali by ste dlho s rozhodnutím váhať. Ako na tom čo najviac získať?

 Chcete si vziať hypotéku? Myslite na to, že Národná banka Slovenska chystá od januára budúceho roka novinku - odporučila komerčným bankám, aby prísnejšie posudzovali, či budete spĺňať potrebné podmienky. Môže sa to podľa Jozefa Belka, konateľa spoločnosti Insuria Consulting a prevádzkovateľa portálu Onlineporovnanie.sk prejaviť v tom, že bude ťažšie dostať 100-percentú hypotéku. Budete musieť mať vyšší príjem, tak aby ste zvládli pri výročí fixácie splácať, aj vyšší úrok a nedostali sa do ťažkostí so splácaním úveru. Obmedzí sa poskytovanie úverov bez dokladovania príjmu alebo na čestné prehlásenie. Aké zmeny sa pre vás chystajú? V Hospodárskych novinách sme to preverili za vás.

1. Stopercentné hypotéky sa obmedzia

Čo sa týka 100-percentnej hypotéky, je viacero faktorov, ktoré v súčasnosti banka berie do úvahy. „Dôležitými kritériami sú príjem, profesia, lokalita, v ktorej si beriete nehnuteľnosť, či vlastníte inú nehnuteľnosť, či ste mali nejaký úver v predchádzajúcom období a splácali ho načas a podobne. Paušálne sa teda nedá povedať, že každý klient môže dostať 100% hypotéku, je to individuálne,“ radí finančný expert. Jeho doporučenie je zobrať si hypotéku ešte v tomto roku, nakoľko banky zavádzajú postupne prísnejšie pravidlá. Nebude už stačiť len, že chcete kupovať nehnuteľnosť v Bratislave alebo v Košiciach, čo boli najčastejšie lokality kde sa 100%-né hypotéky poskytovali, ale budete musieť splniť ešte viacero kritérií. 

2. Zamietli vám žiadosť o hypotéku

Zamietli vám žiadosť o hypotéku a neuviedli prečo sa tak rozhodli?  Dôvody rozhodnutia banky mohli byť následovné podľa Jozefa Belka napríklad negatívna úverová minulosť, nedostatočný príjem, dlh v sociálnej, zdravotnej poisťovni.  „Možno ste si zvolili nevhodnú banku. Každá banka má vytipovaného klienta, ktorého preferuje. Ak by bol jediný problém v príjme a ten sa vám zvýšil, môžete znovu požiadať banku o prehodnotenie.“

3. Rozhodovať sa sám, alebo s pomocou poradcu

Ak riešite problém, či je vhodné riešiť hypotéku na vlastnú päťť, alebo cez nejakú poradenskú spoločnosť, mali by ste si všetko dobre zvážiť. Jozef Belko odporúča pred podpisom úverovej zmluvy v konkrétnej banke sa poradiť napríklad s finančným poradcom. Vypočujete si jeho rady, odporúčania, urobí vám prehľad o trhu, pomôže v administratívnych záležitostiach. „Minimálne sa treba informovať v troch - štyroch bankách, čo by vám dokázali poskytnúť. Ale informácia bez konkrétnej nehnuteľnosti je vždy neúplná - banka vám bude robiť len veľmi hrubé prepočty. Ak už máte konkrétnu predstavu o nehnuteľnosti, lokalite a cene, práve tu je priestor obrátiť sa na poradcu.“

4. Hypotéku vám prepočítajú po novom

Nízke úroky a splátky úveru preferuje takmer každý žiadateľ o hypotéku. V súčasnosti podľa Jozefa Belka banka skúma či váš príjem je dostatočný na splácanie splátky, ktorú vám v aktuálnom čase banka vypočíta. „Po novom sa k tejto splátke bude pripočítavať suma, možno percentá tak, aby banka zistila, že ak sa vo výročí fixácie zdvihne úroková miera, vy budete naďalej schopný splácať takúto hypotéku.“ Inak povedané, banka chce mať do budúcnosti isté záruky, či budete schopný splácať úver, a tak reálne simuluje danú situáciu.  

5. Záleží na tom, kde byt kupujete 

Banky prihliadajú aj k regiónu, v ktorom si nehnuteľnosť kupujete. „Bratislavský kraj a Košice sú pre banky zaujímavé regióny z viacerých dôvodov. Jedným je to, že v Bratislave a v Košiciach je priemerná mzda vyššia a miera nezamestnanosti podstatne nižšia ako v ostatných častiach Slovenska,“ radí finančný expert.  Druhým rovnako dôležitým faktorom je aj to, že sa v týchto regiónoch predáva a kupuje najviac nehnuteľností. Ak napríklad ako klient banky stratíte prácu, je vás jednoduchšie nájsť si v týchto oblastiach novú.

6. Využite jesenné kampane bánk

Niektoré banky na jeseň v akciách ponúkajú úroky na hypotéke okolo dvoch percent. Zaujíma vás, či je tam ešte priestor na ich pokles? Stratégia každej banky je podľa Jozefa Belka obchodným tajomstvom, a teda aj úroková miera. „V prípade, že si beriete hypotéku v hypotekárnej kampani najčastejšie benefity, ktoré vám banka poskytne sú: nižšia úroková miera, poskytnutie úveru bez poplatku, možnosť predčasne splácať aj vyššie sumy. Ďalšou zaujímavou položkou, ktorá sa pri poskytnutí hypotekárneho úveru berie do úvahy je vedenie bežného účtu, čo je v rámci kampani v niektorých bankách zadarmo,“ tvrdí na záver expert. 

01 - Modified: 2006-12-14 15:55:00 - Feat.: 0 - Title: Prvým námestníkom bratislavského primátora je Milan Cílek
01 - Modified: 2024-05-07 09:30:00 - Feat.: - Title: Dosť bolo chudoby. Rodina holandských miliardárov splatí dlhy tisícke domácností v núdzi 02 - Modified: 2024-05-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Byt si šikovná žena zrekonštruovala aj bez búrania, stačili jej dobré nápady 03 - Modified: 2024-05-03 08:31:03 - Feat.: - Title: Bývanie v Bratislave je drahšie, nájomné sa zvyšuje. Hodnota rastie aj starším bytom 04 - Modified: 2024-05-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Vyjdú z dverí a sú v prírode: V tichu, kúsok od zjazdovky našli mladí Slováci vysnívanú oázu pokoja 05 - Modified: 2024-05-06 06:00:00 - Feat.: - Title: GALÉRIA Koaly sa rodia bez imunity, preto jedia výkaly svojej matky. Prečítaj si šialené fakty, ktoré ťa šokujú
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
10. máj 2024 19:14