StoryEditor

Elektronické známky budú výhodnejšie

24.09.2014, 18:00
Ceny diaľničných známok sa na budúci rok nezmenia, vodiči môžu využívať aj nové, elektronické.

Bratislava – Kým dnes si kupujete klasické diaľničné nálepky, ktoré sa lepia na čelné sklo auta, od januára to bude úplne inak. Koncom minulého roka vtedajší prezident Ivan Gašparovič podpísal zákon o diaľničnej známke, podľa ktorého budeme pravdepodobne už počas roka 2015 skúšať nové, elektronické diaľničné známky. Tie by mali vodičom ušetriť čas, ale i auto. „Tento systém bude výhodnejší z ekonomického hľadiska, ako je to dnes,“ povedal pre HN hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Odôvodňuje to tým, že odpadnú náklady na tlač klasických nálepiek. Od elektronických známok si rezort sľubuje aj väčšiu poctivosť vodičov pri platení za diaľnice. Na druhej strane, vodiči si už nebudú musieť poškodzovať predné sklo nálepkami, a ako dodáva hovorca, „odpadnú problémy aj pri výmene poškodeného čelného skla“. Momentálne totiž vodiči s rozbitým sklom často odstraňujú aj nálepku, ktorej platnosť sa ešte neskončila.

Priamo z obývačky

Na Slovensku už niekoľko rokov fungujú diaľničné známky na obdobie jeden rok, jeden mesiac a desať dní, pričom ročná nálepka je platná vždy od 1. januára do konca januára nasledujúceho roka. Časové rozdelenie sa od nového roka nemení, rovnaká ostane aj cena diaľničných známok. Zavedením elektronických známok sa odstráni aj problém v logistike. Ak ste mali v minulosti ťažkosti so zháňaním nových diaľničných známok pre ich zlú distribúciu, po novom si ich budete môcť kúpiť dokonca aj z obývačky. Nemusíte preto nikam chodiť. Elektronické známky si bude totiž možné kúpiť nielen na čerpačkách či bývalých hraničných priechodoch, ale aj cez aplikáciu v telefóne či cez web. Všetko však záleží na dodávateľovi, ktorý momentálne nie je ešte známy. „Tender už beží, no kedy presne sa elektronické známky zavedú do praxe, je ťažké povedať,“ uvádza Kóňa. Dôvodom je údajne komplikovaný proces obstarávania.

Súťaž o kompletnú službu elektronických diaľničných známok začala Národná diaľničná spoločnosť už koncom roka 2013, pričom ide o zákazku v hodnote 35 miliónov eur bez DPH. Tá má pokryť všetky náklady od zavedenia známok do praxe až po kontrolný systém na najbližších osem rokov. „Víťaz sa bude musieť postarať aj o automatické kontroly na diaľniciach, ktoré odhalia nepoctivých vodičov, čo jazdia na úkor ostatných,“ sľubuje rezort dopravy. Tento kontrolný systém by mal v budúcnosti vodičovi, ktorý diaľničnú známku mať nebude, automaticky poslať pokutu. V praxi to teda bude znamenať, že kontroly na cestách už nebude robiť polícia, čo dnes môže premávku na diaľniciach spomaľovať.

Polročná rezerva

Národná diaľničná spoločnosť nedávno oznámila, že chce zaviesť prechodné obdobie, počas ktorého budú mať vodiči možnosť využívať aj klasické nálepky. „Uvažujeme, že by to malo trvať šesť mesiacov, no nechávame túto vec otvorenú,“ povedal v júni generálny riaditeľ Milan Gajdoš. Podľa neho všetko záleží najmä na vodičoch, ako si na nové známky zvyknú. „Termín zavedenia elektronických známok sa však bude odvíjať aj od možných prieťahov v obstarávaní. Je potom možné, že bude posunutý,“ dodal Gajdoš.

A ako to teda bude vyzerať v praxi? Tým, čo končí platnosť ročnej diaľničnej známky v januári, môžu si nové nálepky zaobstarať obvyklým spôsobom. Klasické známky budú na čerpačkách tak ako doteraz. Štát má už totiž firmu, ktorá nové známky tlačí. Zároveň je vyhlásená súťaž na spoločnosť, ktorá bude nálepky na rok 2015 distribuovať a predávať. Odhadované náklady sú 3,5 milióna eur. A keby náhodou diaľničná spoločnosť prestala papierové nálepky počas roka tlačiť kvôli elektronickým, nemusíte si kupovať novú známku. Ročné papierové budú platiť až do konca roka.

Mýtom proti znečisteniu

To, že štát podporuje elektronizáciu služieb či poplatkov, o tom svedčí aj elektronický výber mýta, ktorý spustili v januári 2010. Umožňuje vodičovi vybrať si z dvoch spôsobov platby – predplatné alebo následné platenie mýta. V režime predplatného môže vodič jazdiť na vymedzených úsekoch ciest až po zaplatení, v opačnom prípade platí poplatky až po cestovaní, pričom musí správcovi, ktorý mýto vyberá, zabezpečiť platbu bankovou zárukou, hotovostnou zábezpekou či cez vydavateľa palivových kariet, ktoré musí správca schváliť. Vypočítané mýto sa platí po skončení mesiaca. A odkiaľ sa berú presné údaje o využívaní vymedzených úsekov ciest? Cez palubnú jednotku, ktorú vodič dostane po podpísaní zmluvy o využívaní určitých cestných úsekov. „Cieľom mýta nie je zarábať na dopravcoch, ale získavať prostriedky na pokrytie nákladov spojených so správou a s údržbou spoplatnených ciest,“ vysvetľuje hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa.

Financie vybrané na mýte slúžia na výstavbu novej infraštruktúry. „Je spravodlivé, aby tí, čo cesty najviac poškodzujú a opotrebúvajú, prispievali na ich údržbu,“ dodáva Kóňa, pričom poukazuje najmä na životné prostredie. „Chceme zvýhodniť tie nákladné automobily, ktoré životné prostredie šetria,“ hovorí. Pripomína, že aj preto začal rezort postupne zavádzať systém, keď ekologickejšie kamióny platia menej než tie, ktoré našu prírodu nešetria. S takýmto fungovaním súhlasili všetci dopravcovia, no zmeny vraj ešte nie sú definitívne. V nasledujúcich rokoch by sa mali sadzby mýta meniť tak, aby boli dopravcovia motivovaní využívať čo najekologickejšie vozidlá.


Sankcie za chýbajúce diaľničné známky sa sprísnia, môžu byť aj stovky eur

  • Od nového roka pribudnú k papierovým nálepkám aj elektronické známky, ktoré postupne nahradia klasické.
  • Od 100 do 500 eur bude pokuta za chýbajúcu diaľničnú nálepku či elektronickú známku, v blokovom konaní od 50 do 200 eur.
  • Ak pokutu zaplatíte do 15 dní minimálne vo výške dvoch tretín, bude sa to považovať za uhradenie v plnej výške.
  • Do 15 dní sa môžete proti rozhodnutiu o pokute odvolať na okresnom súde, ktorý príkaz vydal. Ak vám napriek tomu pokutu potvrdia, budete musieť zaplatiť štátu aj trovy vo výške 30 eur.
  • Elektronickú diaľničnú známku kúpite na čerpačkách alebo v pobočkách Slovenskej pošty, v predajni s tlačovinami, cez web či aplikáciu v telefóne.
  • Pri platení za elektronickú známku budete musieť uviesť údaje o krajine registrácie vozidla, jeho evidenčné číslo a typ, či ide o vozidlo, alebo o prípojné vozidlo, a platnosť diaľničnej známky. Cena diaľničnej známky sa odvíja od najväčšej prípustnej celkovej hmotnosti vozidla a prípojného vozidla.
  • O úhrade dostanete potvrdenie, kde budú uvedené miesto a čas predaja známky, jej platnosť a ďalšie údaje.

Zdroj: Zákon o diaľničnej známke z 27. novembra 2013

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:49