StoryEditor

Šesť tipov vďaka ktorým zvládnete prerábku bez stresu

08.07.2015, 13:51
Autor:
macmac
Súčasný vek bytov a domov je u nás viac ako 30 rokov, preto potrebujú rekonštrukciu. Každý zásah je však vhodné konzultovať s odborníkmi.

Preto prvá rada znie: treba sa obrátiť na skutočných odborníkov. V rekonštrukcii bytu a rodinného domu je rozdiel. Dom si obyčajne vyžaduje vyššie investície, avšak rekonštrukcia bytu môže byť komplikovanejšia z hľadiska logistiky – napríklad ak je byt na siedmom poschodí bytového domu a podobne.


Ilustračná snímka: Dreamstime

Dispozícia

Ak hovoríme o rekonštrukcii interiéru a hodláme robiť dispozičné zmeny, je nevyhnutné obrátiť sa na odborníkov. Iba statik dokáže jednoznačne posúdiť, s ktorou priečkou je možné pohnúť, respektíve ktorú treba nevyhnutne zachovať, aby sa nepoškodila celá statika nášho domu či bytu. Pristúpiť k laickej zmene dispozičného riešenia sa nevypláca.

Steny

Súčasťou rekonštrukcií býva často aj likvidácia starej omietky na stenách a nanášanie novej. Dnes je na trhu množstvo materiálov a produktov, prostredníctvom ktorých je možné zrealizovať kvalitnú rekonštrukciu stien. Rozdiely sú v podkladovej ploche. Iné stierky, prípadne omietky, je potrebné použiť v panelovom byte, iné v tehlovom rodinnom dome. Dnes už tieto materiály obsahujú protiplesňové zložky, ktoré zabraňujú prípadnej tvorbe plesní na stenách. Platí to aj v prípade rôznych škárovacích hmôt v obkladoch a dlažbe.

Bytové jadro

V starších bytoch v panelákoch dochádza často k výmene starého bytového jadra za murované. Pri tejto rekonštrukcii je nevyhnutná opatrnosť, keďže priamo v jadre sa nachádzajú dôležité rozvody vody, prípadne plynová prípojka. Takáto zmena v domácnosti si tiež vyžaduje veľa trpezlivosti, keďže s ňou ruka v ruke ide aj veľa špiny a odpadu.

Kúpeľňa

V bytovom dome musíme rešpektovať polohu inštalačnej šachty. Najmenej náročným riešením je výmena zariaďovacích predmetov, obkladov a podláh. Ak už máme strhnutý pôvodný obklad aj dlažbu, odporúča sa urobiť revíziu vodoinštalácií, kanalizačného potrubia a elektroinštalácie. Radikálnejším riešením je rekonštrukcia kúpeľne pri zachovaní priečok, no bez toho, aby sme zachovali pôvodné umiestnenie zariaďovacích predmetov. Treba sa zaoberať aj otázkou, koľko ľudí ju bude používať a brať ohľad na dostatok priestoru aj odkladacích plôch.

Podlahy

Kedysi sa podlaha v rodinnom dome zasypala štrkom, osadili sa hranoly, na ktoré sa nabili dosky a na to parkety. Dnes sú podlahy väčšinou betónové. Ak ju vymeníme, vyliaty betón do určitej výšky sa necháva schnúť minimálne 2 týždne a pokračuje sa izoláciou, ktorú zahrievaním spája robotník do celku. Bráni neskôr vode stúpať hore, má čiastočne aj tepelnoizolačné vlastnosti. Na tento betón sa následne pokladajú dosky z podlahového polystyrénu, ďalšia vrstva betónu a nasleduje príprava pre podlahu. Ak sa plánuje podlahové kúrenie, hĺbka vykopanej podlahy musí byť väčšia aspoň o desať centimetrov. Pri výkope  je nutné počítať s budúcou kanalizáciou a vodovodnou sústavou.

Strecha a fasáda rodinného domu

Z hľadiska bezpečnosti je dôležité poradiť sa s odborníkmi. Staršie rodinné domy postavené v 50. či 60. rokoch nie sú zateplené. Z hľadiska tepelnoizolačných vlastností a tepelného komfortu je nevyhnutné zateplenie vykonať. Odporúča sa ho robiť s izolačnou vrstvou 10 a viac centimetrov. Po kompletnej rekonštrukcii to môže byť až 50 percent pôvodných nákladov na energie.

Zdroj: Prvá stavebná sporiteľňa

01 - Modified: 2007-07-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Diskusia HN - lesy
01 - Modified: 2024-04-11 10:17:04 - Feat.: - Title: Zo schátranej budovy moderné kultúrne centrum. V Šahách zrekonštruujú starú polikliniku, ktorá zíva prázdnotou 02 - Modified: 2024-04-03 14:20:57 - Feat.: - Title: Čaká vás rekonštrukcia bývania? Prezradíme vám, ako ušetriť čo najviac 03 - Modified: 2024-03-22 08:00:00 - Feat.: - Title: Bývanie v luxusnom zámku bez stresu? Vo Francúzsku si môžeš kúpiť byt v prepychu len za desiatky tisíc eur 04 - Modified: 2024-03-21 13:02:29 - Feat.: - Title: Diaľničiari zrekonštruujú povrch vozovky diaľnice D2 za takmer dva milióny eur. Práce začnú v sobotu 05 - Modified: 2024-03-19 13:50:00 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré známe osobnosti si kúpili druhý domov a kde? Otestujte sa!
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 11:15