StoryEditor

Konateľom pribudnú povinnosti. Spolu s jednoeurovými firmami

19.09.2014, 16:00
Autor:
turtur
Aké sú povinnosti a práva konateľa firmy? Môže sa zamestnať, vyplácať si mzdu a platiť odvody? Odpovedajú experti HN.


Ako funguje eseročka? - pýta sa čitateľka HN. Zaujíma sa o dane a odvody a povinnosti konateľa firmy. Či môže napríklad posielať výplatu na účet firmy a podobne. 

Problematika je veľmi široká, hovorí advokát Arpád Barczi. Eseročka ako právnická osoba platí daň z príjmu právnických osôb. Ak má zamestnanca, tak odvádza okrem poistného zrazeného od zamestnanca aj poistné platené za zamestnávateľa, zrazenú daň zo mzdy, atď. Platenie ostatných daní závisí od konkrétnej činnosti.
Konateľ má nespočetné množstvo povinností. Niektoré nájdete aj v Obchodnom zákonníku. 



Mzdu si posiela na svoj účet

Konateľ môže vykonávať svoju funkciu ako zamestnanec. V tomto prípade je v režime zamestnanca so všetkými právami a povinnosťami, ako aj v režime podľa zmluvy o výkone funkcie, kde za túto činnosť môže dostávať odmenu.
Zamestnanec má mesačný plat podľa vykonanej práce a konateľ odmenu za výkon funkcie - podľa zmluvy o jej výkone. Môže ju dostávať jedenkrát, alebo viackrát do roka, podľa toho, akú má so spoločnosťou dohodu

Podľa právnika Milana Ficeka treba tiež povedať, že konateľ nemusí byť zamestnancom a nemusí si vyplácať ani odmenu. V takom prípade neplatí žiadne odvody. Ak nie je vo svojej eseročke a ani u iného zamestnávateľa zamestnancom, potom si musí platiť zdravotné poistenie ako samoplatiteľ. Ak sa konateľ zamestná vo svojej firme, mzdu si platí na svoj súkromný účet, nie na firemný. 

Povinnosti konateľa pri 1-eurovej firme 

Od junuára 2014 na založenie eseročky už nebude treba 5 000 eur, postačí jedno. Musíte však počítať s viacerými obmedzeniami. Ak sa pýtate na konateľa, či spoločníkov, tak tých bude môcť mať takáto firma maximálne päť. Taký je zatiaľ návrh novely Obchodného zákonníka.
V prípade, že základné imanie firmy nedosiahne 25-tisíc eur, na svojich obchodných dokladoch bude musieť uvádzať jeho výšku a mieru splatenia. To je oproti súčasnosti novinka. Pri plnení si záväzkov budú musieť konatelia uprednostniť cudzích veriteľov.
Ak sa firma dostane do krízy, teda jej imanie bude výrazne nižšie ako záväzky, konateľ musí zvolať aj valné zhromaždenie, a to aj opakovane, pripraviť mimoriadnu účtovnú závierku a hľadať z krízy východiská. 

01 - Modified: 2006-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tyson sa vracia do ringu
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 09:20