StoryEditor

Najlacnejšia pri delení spoločného majetku je dohoda

27.08.2014, 00:00
Advokát Martin Hurtaj z Nitry o delení majetku medzi exmanželmi.

Ktoré najčastejšie možnosti vysporiadania majetku po rozvode z hľadiska vašej praxe preferujú bývalí manželia? Skúste to zhodnotiť za posledné roky.
Väčšina bývalých manželov uprednostňuje vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov na základe dohody oboch strán. Dôvodom je najmä fakt, že prípadné súdne konanie o vysporiadaní ich majetku je spojené so zvýšenými nákladmi na súdne poplatky, odmenu právneho zástupcu, ako aj na trovy dokazovania, ako je napríklad znalecký posudok. Súdne vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva môže byť aj časovo náročné, čo je tiež dôvod, pre ktorý sa uprednostňuje dohoda. 

Exmanželia často musia aj po rozvode žiť v spoločnej domácnosti a riešiť splátky hypotéky či iné výdavky. Máte návod na to, ako sa rozumne dohodnúť? 
Rozvod manželstva nemení nič na povinnosti manželov uhrádzať ich spoločné dlhy, úvery či napr. výdavky spojené s bývaním. V konečnom dôsledku sa k ich úhrade predsa spoločne
zaviazali a veriteľov nebude zaujímať, či sa dlžníci rozviedli, alebo žijú v harmonickom manželstve. Pre veriteľov je podstatné len to, aby v dohodnutom termíne manželia zaplatili splátku úveru či splátku za nájomné, v opačnom prípade spravidla nastupujú sankcie v podobe úrokov z omeškania či
zmluvných pokút. 

Ako sa vyhnúť takýmto dôsledkom v praxi? 
Odporúčam, aby sa bývalí manželia ihneď po rozvode dohodli na ďalšom spoločnom uhrádzaní ich záväzkov. Takáto dohoda nemusí mať písomnú formu, podstatné je len to, aby sa povinné platby realizovali riadne a včas. Ak by jeden z týchto manželov prestal platiť tieto úhrady, odporúčam druhému manželovi, aby ich platil v celosti, čím sa vyhne spomínaným sankciám zo strany veriteľov. Potom sa pri vysporiadaní majetku môže domáhať, aby súd zaviazal bývalého manžela zaplatiť to, čo bolo zaplatené za neho po rozvode. 
Bývalí manželia sa môžu tiež dohodnúť, ako si majetok rozdelia, prípadne ho predajú a finančne sa vyrovnajú. Keď sa nedohodnú, môže ktorýkoľvek z nich podať na súde do troch rokov od rozvodu návrh na vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva. 
 
Čo v prípade, ak manžel odišiel po rozvode zo spoločnej domácnosti, ale majetok manželia ešte nemajú vysporiadaný?
 
Bezpodielové spoluvlastníctvo zaniká rozvodom manželstva, teda bývalí manželia po rozvode už ďalší majetok spoločne nenadobúdajú. Ak si napríklad bývalý manžel po rozvode kúpi auto alebo dom, nadobudne ich do výlučného vlastníctva. Teda nemusí sa o tieto veci deliť s nikým. Musí však pamätať na to, že spoločný majetok musí ďalej udržiavať. 

Mnohí manželia si aj počas manželstva odkladali bokom nejaké peniaze, o čom druhý manžel nemal ani tušenia. Môže súd či advokát prísť na to alebo čo všetko sa dá v takýchto prípadoch preveriť?
Je veľmi ťažké, či už pre advokáta, alebo aj súd, pátrať po ukrytých peniazoch alebo majetku jedného z bývalých manželov, ak ten druhý o tom nemá žiadne informácie. Ak ide o peniaze na účte v banke alebo nebankovke, stačí súdu poskytnúť informáciu, kde by mohli byť uvedené financie. Súd môže takto zistiť, či skutočne má v tejto banke otvorený účet s financiami a v akej výške. Potom ich možno vysporiadať. Keď o tom nemá žiadne informácie, môže súd vyžiadať informácie od všetkých bánk, no tie sú spoplatnené. Keď však má niekto peniaze „v ponožke“ či na inom neznámom mieste, je to ťažké vypátrať. Na tento účel možno osloviť detektíva.

Doterajšia súdna prax dokonca podmieňuje platnosť dohody o vysporiadaní tým, že sa musí týkať všetkého majetku bývalých manželov. Čo však vtedy, ak sa na nejaký „tajný“ majetok príde až neskôr – vysporiada sa dodatočne?
Vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva sa musí týkať celého majetku, inak by nebolo možné spravodlivo určiť vyrovnací podiel. To, samozrejme, neznamená, že sa musí v dohode presne uviesť všetok drobný majetok, napríklad lyžičky či poháre. Stačí, ak sa uvedie, že všetok ďalší majetok nižšej hodnoty, ktorý nie je v dohode uvedený, nadobúda vo vlastníctva ten z manželov, ktorý ho užíva. Ak by sa v budúcnosti našiel ďalší majetok vyššej hodnoty, ten možno dodatočne vysporiadať dohodou alebo súdom. Ak však uplynie trojročná zákonná lehota na vysporiadanie, má sa za to, že hnuteľné veci, ktoré nikto neužíva, a nehnuteľné bez ohľadu na to, kto ich užíva, prechádzajú do podielov bývalých manželov. 
 

Rozhovor poskytol pre HN Martin Hurtaj, advokát.

01 - Modified: 2006-09-28 09:20:00 - Feat.: 0 - Title: Horúčka stúpa, v Číne duel legendy a budúcnosti
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 03 - Modified: 2024-04-02 08:00:46 - Feat.: - Title: Slováček s Dádou Patrasovou išli s pravdou von. Rozvod riešili už dvakrát! Prečo sa nekonal? 04 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 05 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:28