StoryEditor

Najústretovejší zamestnávatelia k rodine

22.05.2003, 00:00

Zástupcovia spoločností Volkswagen Slovakia, Whirlpool Slovakia a Chemosvitu Svit minulý týždeň na pôde ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny prebrali od ministra Ľudovíta Kaníka ceny za prvé miesta v troch kategóriách súťaže Zamestnávateľ ústretový k rodine.
V kategórii rodinná politika zvíťazila spoločnosť Volkswagen Slovakia. Vyhlasovateľov súťaže presvedčil podľa informácií oddelenia pre styk s verejnosťou tejto spoločnsoti pravdepodobne spôsob poskytovania sociálneho programu formou podpôr, ktoré firma dáva nad rámec sledovaných dimenzí napríklad pri dlhodobej práceneschopnosti, narodení dieťaťa, pracovných jubileách, úmrtí v rodine, ale taktiež aj finančné príspevky na detské tábory či rekreácie zamestnancov v tuzemsku i v zahraničí. Okrem vysokých finančných príspevkov poskytuje Volkswagen aj nadštandardné zabezpečenie zdravotnej starostlivosti vo vlastnom zdravotnom stredisku.
Medzi ďalšími ocenenými v kategórii rodinná politika boli spoločnosti Východoslovenská energetika Košice a Slovenské magnezitové závody Jelšava.
V kategórii najoriginálnejších riešení získala prvé miesto spoločnosť Chemosvit Svit, ktorá zabodovala svojou flexibilitou pri využívaní sociálneho fondu, kde o použití stanovenej sumy rozhoduje zamestnanec. "V sociálnom fonde máme pre každého zamestnanca vyčlenenú sumu tisíc slovenských korún, ktorú môže pracovník použiť podľa vlastného rozhodnutia na šport, lieky, zdravotníctvo alebo priplatením na rekreáciu a podobne. Musí však doniesť potvrdenie, na základe ktorého sa mu táto suma preplatí. Podľa zákona tvoríme objem sociálneho fondu do výšky jeden a pol percenta z vyplatených mzdových prostriedkov. Veľkú väčšinu dávame na jedno hlavné jedlo denne, a keďže nie všetci zamestnanci využívajú tento spôsob stravovania, rozhodli sme sa vytvoriť fond, v ktorom má každý zamestnanec nárok na rovnakú sumu," hovorí Stanislav Beťko z Chemosvitu Svit. Rezort práce vysoko hodnotil aj zbierku zamestnancov firmy pre ľudí postihnutých povodňami. Zaujalo aj založenie nadácie s cieľom sociálne pomôcť rodinám zamestnancov. "V nadácii Chemosvitu by sme chceli využiť jedno percento z daní," dodáva Beťko. Na druhom mieste sa v kategórii najoriginálnejších riešení umiestnila spoločnosť Elas Prievidza, ktorá zamestnancov za "výnimočný čin roka" odmeňuje rekreačným poukazom vo výške 25 000 Sk, a za ňou skončila Slovenská agentúra životného prostredia z Banskej Bystrice s CISK-URBION a COHEM Bratislava.
Posledná kategória sledovala rovnosť príležitostí medzi ženami a mužmi. Prvé miesto porota udelila spoločnosti Whirlpool Slovakia, ktorá ju presvedčila najmä faktom, že až 50 percent topmanažmentu tvoria ženy. Podnik má veľmi vyrovnanú aj vekovú a vzdelanostnú štruktúru mužov a žien a vyvážené je aj odmeňovanie oboch pohlaví. Zaujímavosťou je aj to, že v prípade manželských párov tento popradský výrobca práčok zavádza striedanie v zmenách. Za Whirlpoolom sa umiestnili Vegum Dolné Vestenice a Jednota -- spotrebné družstvo Nitra.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 09:46