StoryEditor

5 vecí, ktoré by ste mali vedieť o dividendách

02.04.2013, 00:00
Radí Filip Glasa, analytik finančných trhov. Viac sa dozviete v Hospodárskych novinách

1 Dostanete dividendy, alebo nie?
Závisí to od hospodárskych výsledkov, keďže firma by mala byť zisková na to, aby vedela vyplatiť dividendu. V praxi však musí mať aj dôvod vyplácať dividendy na u nás. Veľa spoločností z burzy vlastní majoritný akcionár, ktorý možno nemá záujem na Slovensku vyplácať dividendu, alebo tu vôbec neplánuje realizovať zisky. V rámci svojej nadnárodnej štruktúry svoje príjmy optimalizuje a zdaňuje ich inde. Na dividendy sa dá spravidla spoľahnúť pri firmách, ktoré ich vyplácajú pravidelne. Avšak, ak takáto „dividendová“ firma bude mať zlé výsledky alebo stratu, tak nemusí mať z čoho dividendu vyplatiť. Ohlasovať dopredu výšku dividendy nie je povinné a nie je to ani bežné. Výšku dividendy sa dozviete v podstate až na ohlásenom valnom zhromaždení.

2 Aké akcie spravidla vlastníte?
Slováci vlastnia zvyčajne zdedené alebo zabudnuté akcie, väčšinou z čias kupónovej privatizácie. V dnešnej dobe je spravidla väčšina z nich bezcenná, pretože cenné už pred rokmi popredali pri vykupovaní akcií. Kúpiť akcie spoločností, ktoré sú dnes na burze a vyplácajú dividendu, je pomerne jednoduché. Napríklad VÚB banka je aj pomerne likvidná, dá sa bežne kúpiť. Stačí zájsť do banky alebo k obchodníkovi s cennými papiermi a tam zadať pokyn na nákup týchto akcií.

3 Ktoré firmy majú najväčší potenciál?
Firmy s dlhodobou tradíciou vyplácania dividend sa považujú za stabilne ziskové a vysoko solventné. Naopak tie, ktoré ich nevyplácajú, sa odvolávajú na to, že ušetrené peniaze budú reinvestovať do svojho rozvoja. Nepodliehajú natoľko cenovým výkyvom ako firmy, ktoré dividendy neplatia. Dlhodobá dividendová politika firiem vypovedá o priaznivom prístupe k akcionárom spoločnosti, ktorí môžu s nemalou pravdepodobnosťou očakávať pravidelný výnos z realizovanej investície. Najmä zahraniční investori si v cudzine zabezpečujú pasívny príjem na dôchodku, na Slovensku to zatiaľ nie je zvykom.

4 S čím môžete mať problémy?
Najväčší problém pri investovaní do dividendových akcií je ten, že neviete predpovedať výsledky firmy do budúcnosti. Takisto neviete, akú bude mať ziskovosť a akú z toho zisku vyplatí dividendu. Ťažko tiež predpovedať, aká bude v ďalších mesiacoch nálada na burze. Síce môžete získať dividendový výnos 4 až 6 percent ročne, ale akcie vám napríklad kvôli pesimistickej nálade na trhu klesnú povedzme o 10 percent. Takže na tom ešte môžete prerobiť. Na výkyvy na burze musíte byť pripravený.

5 Zmena v legislatíve
Najvýznamnejšou zmenou v legislatíve je zásadné zvýšenie odvodov na zdravotné poistenie z dividend, platenie preddavkov z týchto príjmov a zmena sadzby, a to z 10 percent. Je to administratívna záťaž navyše. Ale samotný odvod vo výške 14 percent je nižší ako 19-percentná daň z príjmu. Tiež je nižší ako napríklad daň z dividend v USA, ktorá je 15 percent. Samozrejme, atraktívnosť dividend to oproti minulosti znížilo. Možno to ešte viac zatraktívni zahraničné dividendové akcie v Európe a Amerike. V Európe dokonca nepodstupujete ani menové riziko. Treba pamätať, že všetky akcie na burze majú určitú kolísavosť. Tieto výkyvy cien môžu byť vyššie ako samotná výška dividendy. Tiež si treba pred kúpou urobiť analýzu a snažiť sa odhadnúť, či je firma schopná vyplácať dividendy aj v budúcnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:48