StoryEditor

Nízke príjmy priznajte. Vrátia vám dane

Ak ste zarobili menej ako 1 822,37 eura, podať daňové priznanie sa vám môže oplatiť.

Každý daňovník by si mal osvojiť pravidlo, že priznať by sa mali všetky príjmy. Aj tie, ktoré nepresiahli sumu 1 822,37 eura. Z tých vám totiž môžu vrátiť dane. Týka sa to predovšetkým študentov a dôchodcov, ktorí si privyrábajú prácou na dohodu. Rovnako až v priznaní si môžete uplatniť daňový bonus alebo úľavu na manželku.
Čo sa počíta ako príjem?
Podobnú situáciu má aj pani Ľudmila Bojkovská z Nitry. Tá vlani poberala čiastočný invalidný dôchodok, bola nezamestnaná, potom opäť zamestnaná a robí jej problémy vyplniť daňové priznanie. „Keďže som mala viac príjmov, netuším, ako to vpísať do tlačiva. Stále tvrdím, že tie tlačivá sú robené tak, aby sme si platili účtovníkov pri ich vypĺňaní. Malo by to byť oveľa viac zrozumiteľné pre úplných laikov,“ sťažuje sa Ľudmila. Podľa jej slov bola 2 mesiace bez práce a za ten čas dostávala aj podporu vo výške 387,20 eura mesačne, dokopy jej vyplatili sumu 774,40 eura. Potom sa jej podarilo  zamestnať sa v štátnej správe ako administratívna a účtovnícka zamestnankyňa, ale tento pomer trval len 3 mesiace. „Odtiaľ mi prišlo potvrdenie od zamestnávateľa a v riadku Úhrn preddavkov na daň bola uvedená suma 197,50 eura a v riadku Nezdaniteľná časť na daňovníka bola suma 911,16 eura,“ uvádza Ľudmila, pričom si nie je istá, či má podávať daňové priznanie, keďže jej zárobky z práce nepresiahli polovicu ročnej nezdaniteľnej časti základu dane, teda 1 822,37 eura, ale na druhej strane mala príjmy ako penzistka.
Daň dostanete späť
Odborníčka jednoznačne odpovedá, že by mala príjmy priznať, pretože jej vyjde preplatok. „V potvrdení o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti a o preddavkoch na daň bývalý zamestnávateľ uplatnil len pomernú sumu nezdaniteľného minima za mesiace, za ktoré u neho Ľudmila pracovala. V rámci vysporiadania daňovej povinnosti má však nárok na výšku nezdaniteľnej sumy za celých 12 mesiacov,“ tvrdí daňová poradkyňa Iveta Jobová. Ako ďalej hovorí, dávka v nezamestnanosti je príjmom, ktorý je oslobodený od dane, a preto tento príjem do daňového priznania nevpisuje a rovnako ani čiastočný invalidný dôchodok. Preto ich v tlačive pani Ľudmila neuvádza. „Preplatok na dani vo výške 197,50 eura bude čitateľke HN vrátený najneskôr do 40 dní po lehote na podanie daňového priznania, ktorá pripadne na 2. 4. 2013,“ dodáva Jobová.

 

Kedy vypĺňate tlačivo typu A?

Ste zamestnaný a zároveň poberáte iné príjmy? Poradíme vám, v akých prípadoch siahnete po Áčkovom tlačive. Platí pravidlo pre všetkých, ak ste v roku 2012 presiahli sumu 1 822,37 eura, priznanie podávať musíte. Ak ste zarobili nižšiu sumu, táto povinnosť vám odpadá, ale ak chcete  získať dane späť, odporúčame priznanie podať aj tak. V nasledujúcich riadkoch pod pojmom zamestnanec sa rozumie nielen trvalý pracovný pomer, ale aj  dohodár.

Viac príjmov zo závislej činnosti
Ak ste v roku 2012 mali príjmy zo zamestnania a zároveň ste si privyrábali napríklad prácou na dohodu, ide o príjmy zo závislej činnosti podľa § 5 zákona o dani z príjmov. Mohli ste požiadať zamestnávateľa, u ktorého si uplatňujete nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, o zúčtovanie dane. Ak ste tak neurobili, podávate priznanie sami. Potrebuje na to potvrdenie o príjme zo zamestnania a z dohody, ktoré si od zamestnávateľa vyžiadate.

Pracujúci dôchodca od roku 2012
Nepožiadali ste svojho zamestnávateľa o zúčtovanie dane a váš ročný príjem presiahol sumu 1 822,37 eura? Podávate daňové priznanie sami. Ak vám bol dôchodok priznaný počas roka 2012, môžete si uplatniť celú nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka vo výške 3 644,74 eura. Nárok na celú sumu máte, aj keď ste pracovali v roku len niekoľko mesiacov. V priznaní si uplatníte teda celu úľavu a preddavky na dani, ktoré ste počas roka zaplatili, vám vrátia späť.

Pracujúci dôchodca od roku 2011
V prípade, že vám dôchodok priznali už k 1. 1. 2012 alebo ešte skôr, vtedy si môžete uplatniť len časť základu dane na daňovníka. Ak bol váš ročný dôchodok nižší ako suma nezdaniteľnej časti, teda 3 644,74 eura, nárokovať si môžete rozdiel medzi týmito sumami.

Polovičný úväzok aj dôchodca
Ak váš príjem presiahol sumu 1 822,37 eura, musíte podať daňové priznanie. Ak ste sumu nepresiahli, odporúčame podať priznanie tiež, pretože v takom prípade máte nárok na vrátenie dane.  Ak ste zároveň dôchodca platí, že nárok na úľavu na daňovníka máte podľa toho, či vám bol dôchodok priznaný počas roka 2012 alebo ešte skôr.

Časť roka nezamestnaný
Boli ste vlani nezamestnaný napríklad pol roka, počas ktorého ste poberali podporu a následne ste sa na zvyšok roka zamestnali? Priznanie vám môže urobiť váš zamestnávateľ, alebo ak ste ho o to zabudli požiadať (do 15. 2.), robíte to sami. Podpora, ktorú ste v priebehu roka 2012 poberali, nevstupuje do daňového priznania, teda nebude mať žiadny vplyv na vašu daň.
V prípade, že by si váš manžel/manželka chceli uplatniť na vás úľavu, výška podpory, ktorú ste poberali, sa považuje za vlastný príjem, teda manžel/ka si môže uplatniť len rozdiel sumy 3 644,74 eura a sumy podpory, ktorú ste v roku 2012 dostali. Za vlastný príjem sa potom však považuje aj váš príjem zo závislej činnosti (zamestnania) znížený o zaplatené odvody. Sumu nezdaniteľnej časti základu dane na manželku by ste vypočítali:

3 644,74 eura - váš príjem znížený o odvody - podpora = výška nezdaniteľnej časti základu dane na manžela.

Privyrobenie si počas rodičovskej dovolenky
Časté prípady sú mamičky, ktoré si počas rodičovskej dovolenky privyrábali napríklad prácou na dohodu. Väčšinou vám automaticky zrazili daň z príjmu. Vtedy nemáte povinnosť podávať daňové priznanie. Ale, daňové priznanie odporúčame podať vtedy, ak ste si na základe dohody neuplatňovali daňový bonus a vaše celkové príjmy z dohody za rok 2012  sú nižšie ako 50 % sumy 3 644,74 eura, teda 1 822,37 eura. Zrazenú daň vám potom vrátia. Rodičovský príspevok sa v daňovom priznaní neudáva.
Ak by si váš manžel chcel na vás uplatniť úľavu na manželku, výška rodičovského príspevku, ktorý ste v roku 2012 poberali, sa nepovažuje za vlastný príjem manželky, teda manžel si môže uplatniť rozdiel sumy 3 644,74 eura a sumy vyplatenej na základe dohody.

Vzorec:
3 644,74 eura - váš príjem z dohody = výška nezdaniteľnej časti základu dane, ktorú si na vás môže manžel uplatniť.

Odmena zamestnanému konateľovi firmy
Ak ste riadne zamestnaný a zároveň vám v roku 2012 vyplatili aj odmeny ako konateľovi firmy, v takom prípade podávate priznanie typ A. Odmena konateľa je totiž považovaná za príjem podľa § 5 zákona 595/2003 Z. z. o dani z príjmov.  

Dlhodobo PN
Možno ste boli dlhší čas práceneschopný, a teda ste poberali náhradu mzdy a potom PN zo Sociálnej poisťovne. Spôsob platenia dane to nijako neovplyvní. Dávky patria medzi príjmy oslobodené od dane v zmysle § 9 ods. 2, písm. a zákona 595/2003 Z. z. o dani z príjmu.

Príjmy zo Slovenska aj zahraničia
Ak ste boli zamestnaný na Slovensku a zároveň, alebo potom aj v zahraničí, je rozhodujúce, kde ste boli daňovým rezidentom. Daňovým rezidentom SR ste vtedy, ak máte trvalý pobyt na Slovensku, alebo sa na území Slovenska zdržiavate minimálne 183 dní v roku. Ak jednu z týchto podmienok spĺňate a váš zdaniteľný príjem bol v roku 2012 vyšší ako 1 822,37 eura, ste povinný si podľa slovenských zákonov podať daňové priznanie na Slovensku. Pokiaľ ste v roku 2012 neboli daňovým rezidentom SR (boli ste na Slovensku menej ako 183 dní), podáte na Slovensku len daňové priznanie za príjmy zo zamestnania na Slovensku.
Pokiaľ ste v roku 2012 boli daňovým rezidentom SR (boli ste na Slovensku viac ako 183 dní), podáte na Slovensku daňové priznanie za príjmy zo závislej činnosti (zamestnania) na Slovensku  a plus aj príjmy zo závislej činnosti zo zahraničia. V V. oddiele uvediete súhrn príjmov na Slovensku a príjmov v zahraničí. Musíte priložiť aj potvrdenie od zahraničného zamestnávateľa. Tu uvediete aj výšku zaplatených odvodov na Slovensku a aj v zahraničí. Daň zaplatenú v zahraničí si vysporiadate priamo v daňovom priznaní (v riadkoch 46 – 48, resp. 49 – 53). V riadku 62 uvádzate daň zaplatenú na Slovensku.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. október 2024 11:50