StoryEditor

Zmeny v daňových zákonoch znižujú stabilitu podnikania

15.11.2014, 04:00
Autor:
turtur
Skryté zvyšovanie daní napríklad odpismi je signál o znižujúcej sa predvídateľnosti a stabilite podnikateľského prostredia, tvrdí Ján Solík.

      Vláda skryto zvyšuje podnikateľom dane. Predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska Ján Solík si myslí, že tým utrpia napríklad startupové firmy, zníži to ochotu firiem podnikať a ísť  do prípadného rizika.


ROZHOVOR

Ako hodnotíte prechod na nový systém odpisovania? Poškodí to podnikateľov?
Schválené zmeny v daňovej legislatíve pokladám za zlú správu pre väčšinu podnikateľov. Ministerstvo financií žiaľ pokračuje v trende z minulých rokov a znižuje stabilitu a predvídateľnosť podnikateľského prostredia. Vlani to bola retroaktívna zmena pri odpočtoch daňových strát (Ústavný súd ju vyhodnotil ako nepriamo retroaktívnu a teda dovolenú - pozn. HN) vykázaných v rokoch 2010 až  2013, tentokrát je to napríklad predĺženie doby odpisovania, ktoré sa bude týkať aj už nakúpeného a odpisovaného majetku.
Zároveň ide o skryté zvyšovanie daňovej záťaže podnikania, na ktoré doplatia napríklad podnikatelia, ktorí investovali do výstavby nehnuteľností. Paradoxné je, že na jednej strane chce štát podporovať startupy, ktoré prevažne vznikajú v oblasti IT a na strane druhej ide daňovo znevýhodniť administratívne budovy, v ktorých tieto IT firmy pracujú.

Bude táto zmena v odpisoch retroaktívna? Opoziční poslanci NR SR tvrdia, že áno. Pretože podľa nich ak sa napríklad budova už odpisovala 10 rokov a mala by sa podľa pôvodných pravidiel ešte ďalších 10, no v skutočnosti to bude po novom ešte zhruba 20 rokov, tak to majiteľovi spätne zmení jeho finančný plán.
Bez ohľadu na právne posúdenie retroaktivity tohto opatrenia možno konštatovať, že takéto zmeny môžu výrazne negatívne ovplyvniť biznis plány mnohých projektov, do ktorých podnikatelia investovali. Zároveň ide o signál, ktorý hovorí o znižujúcej sa predvídateľnosti a stabilite podnikateľského prostredia.  Dôsledok sa môže dostaviť v nižšej ochote niesť podnikateľské riziko, investovať do nových projektov a tvoriť nové pracovné miesta.

Bolo podľa Vás správne, že sa počet odpisových skupín zmenil zo štyroch na šesť a budovy už nebude možné odpisovať zrýchlenou metódou? Aké to môže mať pre podnikanie dôsledky?
K značnej časti zmien schválených v novele zákona o dani z príjmov máme kritický postoj. Obmedzenie zrýchleného odpisovania však nepokladám za problém, ktorý by bol v schválenej novele zákona o dani z príjmov kľúčový.

Ako vnímate vývoj nášho daňového systému?
Dôsledkom mnohých schválených opatrení sa daňový systém zbytočne skomplikuje, zvýšuje sa administratívna záťaž podnikania, znížuje právna istota daňovníkov a skryto rastie daňové zaťaženie podnikania. Tento trend pokračuje aj na prelome rokov 2014 a 2015 zavedením nových pravidiel v daňovej legislatíve, v novele obchodného zákonníka či novými pravidlami, ktoré súvisia s pracovnou zdravotnou službou. Negatívny finančný dopad tohto mixu zmien podnikatelia pocítia už o niekoľko týždňov.

Zmeny v daňových zákonoch znižujú stabilitu podnikania 20:19 Nesrovnal ponúka cukríky Od vyslaného redaktora Tomáša Neledlého Sebavedomie Nesrovnalovi nechýba. Takéto cukríky môžu nájsť hostia na stoloch.
01 - Modified: 2006-12-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: KOMODITY
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 12:57