StoryEditor

Nezhody partnerov môžu vyprovokovať dve merania sledovanosti

25.11.2003, 23:00
Pre nezhody partnerov budeme mať možno dvojité meranie. V prípade, že PMT bude stagnovať, peoplemetre na Slovensko prinesie SATO -- EMS.

"Na Slovensku nebude v budúcnosti možné robiť dve peoplemetrové merania. Situácia je momentálne viac než absurdná, ale pracujeme na tom, aby sa veci pohli. Ešte v priebehu tohto týždňa bude jasný ďalší postup a agentúra TNS vydá zásadné stanovisko," vyjadril sa pre HN riaditeľ výskumnej spoločnosti TNS SK, ktorá vyhrala konkurz na prevádzkovanie projektu peoplemetrov pre spoločnosť PMT. Tá bola založená minulý rok v lete s cieľom zaviesť presnejšie meranie televízneho vysielania aj na Slovensku.
"Bohužiaľ, projekt PMT zatiaľ zlyháva v otázke právnych a finančných garancií stanoveného harmonogramu zavedenia peoplemetrov," povedal HN hovorca televízie JOJ Ľudovít Tóth. Aj preto televízie Joj a TA3 pred dvoma týždňami iniciovali založenie novej alternatívnej spoločnosti SATO EMS, s. r. o. Neskôr do nej nominovala svojich zástupcov aj Slovenská televízia.
Dôvodom na vznik alternatívnej spoločnosti podľa nich bolo, že televízia Markíza nechcela pristúpiť na spoločnú Zmluvu o budúcej zmluve medzi PMT a výskumnou spoločnosťou TNS SK. Jej argumentom bola nedôvera k STV. Nestačili jej záruky, že STV do spoločnosti vstúpi, až jej to umožní novela zákona o STV, teda 1. januára 2004. "Zákonné podmienky nám umožňujú priamy vstup do obchodných spoločností s účinnosťou od 1. januára 2004 a my robíme všetky opatrenia, aby sa k tomuto termínu náš vstup do PMT uskutočnil. Slovenská televízia navrhla reálny systém garancií, ktorý bol pre TV Markíza nedostatočný. To viedlo ostatných vysielateľov v PMT k založeniu paralelného peoplemetrového projektu," vyjadril sa pre HN člen krízového manažmentu z obchodného úseku Ľubor Košút.
Vznik dvoch spoločností na vykonávanie peoplemetrového merania v takej malej krajine, akou je Slovensko, nie je ideálne. Ani šéfredaktor mediálneho časopisu Stratégie Martin Mazág v tejto fáze prípravy projektu v PMT nepovažuje vznik alternatívnej spoločnosti za najšťastnejšie riešenie. "Štiepi sa energia, ktorá by mala smerovať k vytvoreniu jednotnej meny," hovorí.
"Nemôžem komentovať motiváciu našich partnerov v PMT. Faktom však ostáva, že iba televízia Markíza nepreukázala dostatočnú vôľu garantovať harmonogram prác PMT. V prípade, že PMT bude stagnovať, peoplemetre na Slovensko prinesie SATO -- EMS," dodáva Ľudovít Tóth.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 18:42