StoryEditor

Už žiadne dlhy. Poistenie zanikne automaticky

06.12.2013, 14:03
Sociálna poisťovňa zavádza od januára budúceho roka novinku pre dobrovoľných poistencov.

Ak dva mesiace za sebou nezaplatíte dobrovoľné poistné, Sociálka vám ho okamžite zruší. Takúto novinku zavádza štát od začiatku budúceho roka. V praxi to znamená, že ak sa rozhodnete, že už nechcete byť dobrovoľne poistení, už sa nemusíte starať o to, ako poistenie zrušíte, no jednoducho ho prestanete platiť. A žiadne dlhy vám nevzniknú. No treba pamätať na to, že ak poistné nezaplatíte, toto obdobie sa vám nebude započítavať pri výpočtoch sociálnych dávok v prípade, ak sa ocitnete bez práce či odídete do dôchodku. Rovnako by ste preto mali pamätať na to, že aj keď nie je vaším cieľom poistenie ukončiť, no zabudnete ho zaplatiť, Sociálka vám poistenie zruší.  


Tu je postup, ako bude dobrovoľné poistenie vyzerať v praxi na budúci rok. 

Takto po novom ukončíte dobrovoľné poistenie

  • Stačí, ak dva mesiace za sebou nezaplatíte, napríklad za február a marec.
  • Sociálna poisťovňa počká do konca apríla, či poistné doplatíte. Ak chcete byť aj naďalej dobrovoľne poistení, musíte doplatiť poistné za oba mesiace. V tomto prípade nie je možné dostať splátkový kalendár.
  • Ak poistné nezaplatíte ani do konca tretieho mesiaca, poisťovňa ukončí váš poistný vzťah ku dňu, kedy ste prestali poistné platiť. V našom prípade by to bol začiatok februára. Následne vám pošle oznámenie o ukončení dobrovoľného poistenia.
  • V prípade, že budete chcieť v dobrovoľnom poistení pokračovať, musíte opätovne podať prihlášku na pobočke poisťovne. Poistný vzťah však nemôžete uzavrieť spätne.


Takto ovplyvní neplatenie vaše sociálne dávky

Dávka v nezamestnanosti: Obdobie bez akéhokoľvek poistenia v nezamestnanosti (povinného či dobrovoľného) sa pri vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti nezohľadňuje. 

Nemocenské dávky pri dočasnej práceneschopnosti: Sedem dní po zániku poistného vzťahu je poistenec v ochrannej lehote. Ak by počas tejto lehoty ochorel, nárok na nemocenské nestráca. Musí však splniť ostatné zákonom stanovené podmienky. 

Dôchodok: Pri výpočte dôchodku sa berie do úvahy obdobie, kedy si poistenec platil povinné alebo dobrovoľné dôchodkové poistenie. Obdobie, kedy si poistenec neplatil dôchodkové poistenie, sa do výpočtu nezaratúva.

Materské: Tehotným ženám nárok na materské nezanikne, aj keby si prestali dobrovoľné poistenie platiť. Chráni ich totiž 8-mesačná ochranná lehota, ktorá im zaručí splnenie jednej z podmienok nároku na dávku. 

01 - Modified: 2005-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ihnačák v Martine asistentom
01 - Modified: 2023-10-03 13:29:10 - Feat.: - Title: Dávka v hmotnej núdzi je vyššia, no pre menej ľudí. Počet poberateľov klesá 02 - Modified: 2023-07-01 13:36:43 - Feat.: - Title: Zvyšovanie dôchodkov a vyplácaných dávok od dnes: o ktoré ide a kedy ich dostanete? (veľký prehľad HN) 03 - Modified: 2023-03-09 15:38:42 - Feat.: - Title: Počet žiadostí o podporu v USA minulý týždeň vzrástol 04 - Modified: 2023-03-09 08:14:09 - Feat.: - Title: Každý dvanásty Slovák v produktívnom veku poberá invalidný dôchodok, príčinou sú choroby 05 - Modified: 2023-02-15 10:32:57 - Feat.: - Title: Od dneška vyplácajú úrady práce zvýšené dávky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:49