StoryEditor

Desať chýb, pre ktoré nám sporenie nevynáša

04.09.2014, 14:20
Zlé zhodnotenie či nepravidelné prispievanie. Aj toto sú jedny z najčastejších chýb, ktorých sa pri sporení dopúšťame.

Nechať peniaze ležať na bežnom účte nie je dobrý nápad, preto sa každý, kto si to môže dovoliť, obzerá po sporení. Je to dobrý prvý krok, tým sa to však nekončí. Dobré sporenie si treba vedieť zodpovedne vybrať, naštudovať ponuky, porovnávať, prípadne sa poradiť s odborníkom. Začiatok je dôležitý, tým to však nekončí. Rovnako si treba „ustrážiť“, aby sporenie bolo pravidelné, aby bola výška napríklad mesačne odkladanej sumy rozumná  a aby neohrozovala rodinný rozpočet. Okrem týchto vecí treba pamätať aj na niekoľko ďalších, ak má byť sporenie efektívne. Tu je prehľad desiatich najčastejších chýb, kvôli ktorým je sporenie menej efektívne, ako by mohlo byť.

1. Nemáme stanovený účel sporenia - teda dôvod, prečo si mám niekde sporiť.
2. Ak už sa rozhodneme pre sporenie, tak nesporíme pravidelne - vynechávame a nedodržiavame pravidelnosť sporenia.
3. Nevyhodnotíme si viaceré ponuky sporenia.
4. Nepozeráme sa komplexne na 2 základné faktory sporenia: výnos a riziko.
5. Nestanovíme si dobu sporenia a sporíme len tak.
6. Nevytvoríme si dostatočnú rezervu pre prípad nečakanej udalosti a následne pri nečakanej udalosti častokát siahame na účet sporenia, čím ničíme samotné sporenie a účel sporenia.
7. Reálne nezhodnocujeme svoje voľné prostriedky - to znamená, že nesledujeme úroveň inflácie. Aby sme reálne zhodnotili investíciu v sporení, musí byť výnos zo sporenia nad úrovňou inflácie (ak je inflácia 2% p.a., treba mať také sporenie, kde výnos dosahuje úroveň minimálne 2,1% p.a.).
8. Nemáme definovanú cieľovú sumu, ktorú chceme nasporiť a nemám definované tri obdobia použitia nasporených peňazí: krátkodobý, strednodobý a dlhodobý účel sporenia.
9. Sporíme vo finančnom produkte, ktorému nerozumieme…Neberme teda každú alebo prvú ponuku na sporenie, ale vyhodnocujme - ideálne je nájsť si svojho poradcu, ktorý má prehľad v ponukách finančných inštitúcii a vie jasne vysvetliť, ako konkrétne sporenie funguje a aké sú „pravidlá hry“.
10. Každý finančný produkt - či už bankový, podielové fondy a podobne…má svoje výhody, ako aj nevýhody - treba brať do úvahy komplexnosť finančného produktu.

Základom je pravidelné odkladanie

Na začiatok postačí pár eur, postupne môžeme sumu zvyšovať podľa toho, koľko náš rozpočet zvládne. A najmä treba brať s rezervou reklamu - produkt prezentovaný ako skvelý môže byť skutočne skvelý, no nie pre každého. Preto je dôležité zhrnúť si všetky fakty a až potom vyberať - podľa toho, ako dlho chceme sporiť, akú máme cieľovú sumu, akými mesačnými vkladmi chceme prispievať a podobne. Ako pri všetkom, najťažšie je začať a nezabúdať na to, že výška úroku nie je jediné, na čo treba myslieť.

Zdroj: predseda predstavenstva spoločnosti Finanzpartner Eduard Nagy
Titulná snímka: Dreamstime

01 - Modified: 2006-10-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Zisk Rosnefti stúpol
01 - Modified: 2024-05-03 10:11:28 - Feat.: - Title: Ak obchodujete s virtuálnou menou, spozornite. Na trh s kryptom má dohliadať Národná banka Slovenska 02 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 03 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 04 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 03:48