StoryEditor

Nejde vám šetrenie? Možno sú na vine tieto pasce

04.03.2015, 09:01
Autor:
macmac
Snažíte sa odkladať si z každej výplaty a stále nič? Pozrite sa, čo možno pri šetrení robíte zle.

Účet zíva prázdnotou a život od výplaty k výplate nielenže nie je nič extra, ale rozhodne je nerozumné žiť bez finančnej rezervy. Mnohí ľudia si ju však napriek tomu, že sa snažia, nedokážu spraviť. Dôvodov môže byť veľa, ale často to bývajú práve tie, ktoré vám prinášame.

Neviditeľné peniaze

Ak príliš často platíte kreditkou, je to síce pohodlné, ale môže to svojím spôsobom vyvolať klamlivý efekt. Neviditeľné peniaze totiž minieme ľahšie ako klasické, ktoré musíme vybrať z peňaženky, vziať ich do rúk a takpovediac sa ich pri platení vzdať. Určite to neznamená, že sa treba platieb kartou vzdať. Je však dobré používať aj hotovosť.

Snímka: ilustračná, archív

Nekontrolované nákupy

Pojem nákupná horúčka pozná každý a málokto sa s ňou aj osobne nestretol. Nakúpime bezhlavo, čo sa nám zapáči, a keď sa svedomie aj náhodou ozve, rýchlo ho umlčíme s tým, že sme to predsa potrebovali. Naozaj? Väčšinu určite nie a nielenže zbytočne míňame, ale väčšina vecí potom aj tak stojí v skrini. Pred nakupovaním si je dobré najprv sadnúť a rozmyslieť si, čo skutočne potrebujeme a čo je už zbytočnosť.

Predsavzatia šetriť v skutočnosti neberieme vážne

Poznáte to. Pri bilancii, ktorá nedopadla práve najlepšie, si sväto-sväte sľúbime, že už nikdy viac a že si zodpovedne vytvoríme finančnú rezervu. Toto predsavzatie nás však „drží“ len dovtedy, kým nedôjde na jeho splnenie. Šetrenie totiž bolí, vecí a radostí, na ktoré sme zvyknutí, sa nevzdávame ani radi, ani ľahko. A tak sa stáva, že predsavzatie šetriť odrazu vo svetle stratených pôžitkov stráca na dôležitosti. Práve vtedy však treba odolať a vydržať, inak nikdy nič neušetríte.

Chýba nám určený cieľ

Predsavzatie šetriť má neurčitú formu a ak si ho predstavíme takto, nečudujme sa, že sa nám do toho nechce. Ak si však povieme „našetrím si istý finančný obnos, polovicu si nechám ako rezervu a za tú druhú pôjdem na dovolenku“, hneď to vyzerá inak. Motivovať sa skrátka treba neustále, najmä v slabších chvíľkach, ktoré určite prídu. Práve vtedy sa však netreba vzdať.
Ani so šetrením to však netreba preháňať. O veciach, na ktorých určite nešetriť, si môžete prečítať na stránke mashable.com tu.

01 - Modified: 2007-04-01 15:17:00 - Feat.: 0 - Title: Výrobca lesných traktorov LKT Trstená zvýšil vlani tržby medziročne o 10 %
01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 03 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy 04 - Modified: 2024-04-11 11:19:54 - Feat.: - Title: Myslia ľudia na Slovensku pri životnom poistení aj na riziko hospitalizácie? 05 - Modified: 2024-04-12 14:19:25 - Feat.: - Title: Zmena kurzu? Čakať tento rok lacnejší úver na byt je nereálne, Slovákom zostala ešte druhá možnosť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 20:57