StoryEditor

Ako čeliť šikane na pracovisku. Prejavy si zapíšte

08.03.2014, 23:05
Autor:
turtur
Štyri až osem percent pracovníkov má skúsenosti so šikanou na pracovisku. Viete ako šikanujú ženy a ako muži? Ako sa brániť? Tu sú rady.

Janka pracuje v predajni motorových vozidiel. Asi rok musela znášať vrtochy ekonómky, svojej nadriadenej, ktorá ju zasypávala výčistkami, a to aj za nepodstatné veci. „Trvalo to rok a myslela som, že to už nevydržím,“ zdôverila sa HN. Janka mala už pripravenú výpoveď. Napokon ju nepodala, lebo namiesto nej musela odísť z firmy jej šéfka, keďže kontrola našla v účtovníctve chybu. „S mužmi sa mi pracuje lepšie ako so ženami. Sú síce ješitní, ale nepodrazia,“ tvrdí Janka. S útlakom na pracovisku sa stretáva čoraz viac ľudí. Kvôli strachu o miesto sa však boja o tom hovoriť. Podľa prieskumov sa u nás so šikanou na pracovisku stretáva 4 až 8 percent pracovníkov. 

Prehnananá kritika, ponižovanie 

Aj vy máte pocit, že vás nadriadený šikanuje, prípadne sekíruje pre maličkosti? Alebo vám dáva viac práce ako ostatným, ale výsleky neocení, ba naopak, kritizuje vás za ne, ponižuje, ironizuje a vyhráža sa prepustením? Hoci máme antidiskriminačnú legislatívu, o samostatný zákon, ktorý by šikanu na pracovisku riešil, sa oprieť nemôžete. Lebo taký zatiaľ nie je. Antimobingové zákony však už prijali napríklad vo Francúzsku, Nemecku, Poľsku a dokonca aj v Srbsku. Ako sa má obeť šiky (mobbingu, či bossingu) brániť? Tu sú naše rady.



Ako bojovať proti bobbingu a bossingu

Hľadajte príčinu a vinníka
Porozmýšľajte, ako problém vznikol a ako sa z neho môžete dostať. Nečakajte, že sa riešenia ujme iná osoba. Zamyslite sa aj nad tým, či vy sami ste neprispeli k vzniku mobbingu.

Nie ste „rodenou obeťou"?
Niektorí ľudia akoby svojmu okoliu dávali najavo, že sa s nimi môže robiť, čo len chce. Nie ste náhodou takým aj vy? Uvedomujete si vlastnú hodnotu?

Neprovokujte kolegov
Zamyslite sa, či vo vás nie je niečo, čo môže vašich kolegov provokovať. Buďte k sebe kritický, avšak s mierou. Nepracujte s domnienkami, obráťte sa so žiadosťou o spätnú väzbu na neutrálnu osobu.

Hľadajte alternatívy
Zvážte, aké máte možnosti. Možno bude stačiť, ak prejdete do iného oddelenia. Nezabúdajte ani na možnosť, že si nájdete nové zamestnanie. 

Máte osud pevne v rukách?
Prehodnoťte a v prípade potreby zmeňte vaše základné životné postoje. Dokážete sa postaviť sám za seba a vaše požiadavky? Buďte si vedomý vašej sily a uplatnite právo byť rešpektovaný bez ohľadu na to, kto ste a kam podľa služobného postavenia patríte.

Prekonajte strach
Prestaňte počúvať lži a verbálne útoky. Ak ste nespravili nič zlé, nie je dôvod, aby ste sa cítili vinný. Prekonajte strach, lebo úzkosť privolá zhoršenie situácie.

Analyzujte situáciu
Zapíšte si všetky zistenia a konkrétne dôkazy o mobbingu.

Hľadajte svedkov a spojencov
Dokumentujte nevhodné správanie útočníka. Informujte o ňom každého, kto bude ochotný počúvať. Najdôležitejšie je, aby sa konečne narušila bariéra ticha. Zabezpečte si svedkov, ktorí vám pomôžu s dôkazmi v prípade potreby. 

Kroky na obranu

1. Upozornite vedúcich pracovníkov, že ich konanie pokladáte za šikanovanie
2. Ak sú vo firme odbory, požiadajte ich o pomoc
3. Informujte o situácii inšpektorát práce 
4. Informujte organizácie, ktoré sa touto agendou zaoberajú, napríklad Slovenské národné stredisko pre ľudské práva
5. Podajte žalobu na súd, po preskúmaní prípadu dostanete aj právneho zástupcu 

Aké metódy mobbingu a bossingu používajú:

Muži
Urážky, vulgárne vtipy a nadávky, vyhrážanie, fyzické ohrozovanie, prideľovanie nezmyselných úloh, zadávanie nesplniteľných termínov, zadržiavanie informácií.

Ženy 
Vysmievanie, ohováranie, nepravdivé chýry, kritizovanie, izolujú obeť od druhých, použijú tretiu osobu ako mobbera, poškodzujú predmety, na ktorých obeti záleží, sústavne kritizujú prácu obete.

Čo hovorí Antidiskriminačný zákon a Zákonník práce:

– Zamestnávateľ musí v pracovnoprávnych vzťahoch zaobchádzať so všetkými pracovníkmi rovnako. 
– Zakazuje sa diskriminácia z dôvodu manželského a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, odborovej činnosti, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia.
– Výkon práv a povinností vyplývajúcich z pracovnoprávnych vzťahov musí byť v súlade s dobrými mravmi. Nikto nesmie tieto práva a povinnosti zneužívať na škodu druhého účastníka pracovnoprávneho vzťahu alebo spoluzamestnancov. – – Nikto nesmie byť na pracovisku v súvislosti s výkonom práce prenasledovaný ani inak postihovaný za to, že podá na iného zamestnanca alebo zamestnávateľa sťažnosť, žalobu, alebo návrh na začatie trestného stíhania.
– Zamestnanec má právo podať zamestnávateľovi sťažnosť v súvislosti s porušením zásady rovnakého zaobchádzania – – Zamestnávateľ je povinný na sťažnosť zamestnanca bez zbytočného odkladu odpovedať, vykonať nápravu, upustiť od takého konania a odstrániť jeho následky.
– Zamestnanec, ktorý sa domnieva, že jeho práva boli dotknuté, môže sa obrátiť na súd a domáhať sa právnej ochrany.

Čo je bossing:
Ide o psychické dlhodobejšie ponižovanie, ústrky, stresovanie zo strany nadriadeného voči podriadenému. Keďže ide o psychický útlak, takéto správanie sa veľmi ťažko dokazuje. Málokto sa preto púšťa do právneho boja s vlastným šéfom.  

Čo je mobbing:
Je to psychický teror, ak si zamestnanci „vyberú“ za obeť svojho kolegu. Ak sú agresormi ženy, prejavuje sa to hlavne klebetami, drobnými zlomyselnosťami, vysmievaním sa z kolegyne – z jej úcesu, vkusu, oblečenia, štvanie za chrbtom, kritika práce, skákanie do reci, izolácia od spolocenských aktivít. 
Ak sú agresormi muzi, prejavuje sa to otvorenejšími formami znevazovania druhých, cynickými narázkami, podsúvaním nevďacných úloh a ignorovaním.  

Zdroj: prieskum šikany v slovenských mestách; HN; zákony 

01 - Modified: 2006-02-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viete, že...7
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 20:40