StoryEditor

Prišli ste na pohovor o pol hodiny skôr? Zrejme neuspejete

19.11.2014, 09:00
Autor:
macmac
Toto sú chyby, ktoré dokážu vašu šancu pracovať vo vysnenej firme spoľahlivo pochovať.

Poznáte to. Pozvali vás na pohovor do skvelej firmy, uchádzate sa o svoje vysnené miesto. Všetko klape až do okamihu, keď sa odrazu celý pohovor otočí proti vám. Nikto nič negatívne nepovie, ale skrátka viete, že toto nedopadne podľa vašich predstáv. Ak by ste sa tejto predstave radšej vyhli, tieto veci nikdy nerobte.

Prišli ste príliš skoro

Byť na pohovore načas je úplná samozrejmosť, ideálne je prísť tak desať minút pred dohodnutým termínom, aby ste sa stihli „vydýchať“ a trocha sa upraviť. Ak však prídete polhodinu pred začiatkom, vzniká problém, čo s vami. Jednak bude nezdvorilé nechať vás tak dlho čakať, jednak budete pôsobiť zúfalo. Preto platí, že predstih nemá byť dlhší ako pár minút.

Ste až príliš okato pripravený

Samozrejme, na pohovor nemôžete prísť bez toho, aby ste si doma prešli potenciálne otázky, ktoré na ňom dostanete. Ak si však nacvičíte každú možnú odpveď desaťkrát pred zrkadlom, môžete pôsobiť prešpekulovane. Pamätajte, že najdôležitejšia je prirodzenosť. Pripravte sa zodpovedne, ale zachovajte rozumnú mieru, inak budete pôsobiť ako robot.

Správate sa príliš priateľsky a dôverne

Zdvorilosť je fajn. Vyvarujte sa však preberania osobných vecí, tie na pohovore naozaj nemajú čo hľadať. Na tie bude dosť času, ak vás prijmú a časom sa z kolegov stanú priatelia. Ale v tejto fáze si príliš osobnými „vsuvkami“ môžete len uškodiť. A ak dostanete mierne nemiestne otázky, radšej odpovedzte diplomaticky. Neoplatí sa povedať o sebe hneď všetko.

Pôsobíte arogantne

Firmu zaujíma v prvom rade to, aký z vás bude mať osoh. Možno to znie tvrdo, ale je to pravda. Veď keď sa to tak vezme, vám ide o to isté z vášho pohľadu - rozhodnete sa najmä podľa toho, nakoľko vám ponuka vyhovuje. Je však jasné, že takto okato nemôžete vystupovať, inak môžete pôsobiť arogantne. Dajte najavo, že ak vás prijmú, budete prínosom, avšak urobte to diplomaticky a slušne. Pýtajte sa na benefity, na to, kam vás práca u nich môže posunúť, ale majte na pamäti, že nič z toho nezískate, ak ich nezaujmete svojou „ponukou“, svojím prínosom pre firmu.

Nepoďakujete

Na konci pohovoru sa patrí poďakovať za pozvanie aj za čas, ktorý vám personalista venoval. Môžete tak urobiť aj na začiatku, ak ste však zabudli, napravte to pri rozlúčke. Inak budete pôsobiť dojmom, že si pozvanie nevážite a tým pádom nemáte ani o prácu vážny záujem. A o ďalšom kole môžete len snívať.
Zdroj: mashable.com

01 - Modified: 2006-12-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na webe chceme horoskopy
01 - Modified: 2024-02-14 23:01:53 - Feat.: - Title: Spoločnosť Nothing ohlásila termín predstavenia modelu 2a. Bude útočiť na smartfóny strednej triedy 02 - Modified: 2023-02-09 10:26:00 - Feat.: - Title: Poponáhľajte sa, získať vodičák bude ťažšie. Polícia prezradila, kedy spustí nový systém 03 - Modified: 2022-04-03 07:45:58 - Feat.: - Title: Je stretnutie Zelenského a Putina na spadnutie? Miestom rokovania bude zrejme Turecko 04 - Modified: 2022-04-03 05:30:32 - Feat.: - Title: Zelenskyj a Putin sa pravdepodobne stretnú v Turecku, tvrdí ukrajinský vyjednávač 05 - Modified: 2022-04-01 05:20:05 - Feat.: - Title: Čaputová: Vláda by mala čo najskôr vyriešiť zdražovanie potravín. Žiada tiež lepšiu pomoc slabším
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 15:27