StoryEditor

Čo treba vedieť, keď exekútor klope na dvere

28.07.2015, 14:30
Autor:
HNporadňaHNporadňa
Účty a nezaplatené faktúry prerástli vášmu odberateľovi cez hlavu.

Dlhuje vám peniaze za tovar už niekoľko mesiacov, iná cesta nie je - čaká ho exekučné konanie. Ako vlastne exekútor pracuje, čo sa očakáva od veriteľa, čo od dlžníka, aké máte možnosti a čo všetko treba vedieť predtým, ako príde exekútor?

Pokiaľ sa snažíte vymôcť si pohľadávky súdnou cestou a dlžník si svoju povinnosť aj tak nesplnil, prichádza na rad exekútor. Ten musí požiadať súd o vydanie poverenia, na základe ktorého môže exekúciu vykonať. Treba ale mať na pamäti dôležitý časový horizont a tým sú podľa aktuálne platnej legislatívy 3 roky – upozorňuje Michal Šoltes, konateľ spoločnosti EOS KSI Slovensko, ktorá sa venuje manažmentu pohľadávok. „Po tomto čase už žiaden súd na Slovensku neprijme exekučný návrh a súdne konanie automaticky zamietne kvôli premlčanej lehote. Podnikateľ či živnostník, ktorému dlhujú peniaze, sa tak s nimi môže definitívne rozlúčiť,“ hovorí odborník a odporúča preto veriteľom zbytočne nevyčkávať.

Neprebrať sa neoplatí

V prípade, že termíny a všetky zákonné náležitosti boli splnené a súd exekúciu povolí, nasleduje upovedomenie o začatí exekúcie. „Doručuje sa do vlastných rúk, avšak odmietnutie prebratia tohto upovedomenia dlžníkovi nijako nepomôže. Musel by podať oprávnenú námietku. Ak tak ale do dvoch týždňov nespraví, upovedomenie o exekúcii sa bude považovať za doručené a exekútor má voľnú cestu,“ vysvetľuje Michal Šoltes.

Užitočné je vedieť, že od 1. januára tohto roka je k dispozícii Centrálny register exekúcií. Prístup doň však majú zatiaľ len súdni exekútori či zástupcovia štátu. Bežným ľuďom bude sprístupnený až od 1. júla 2016. Za poplatok vám poskytnú informácie o účastníkoch konania či výške vymáhanej pohľadávky.

Exekútor začína pracovať tak, že najskôr požiada o súčinnosť sociálnu poisťovňu, daňový úrad, políciu, obecný úrad a kataster. Týmto spôsobom zistí, akým majetkom dlžník disponuje a čo mu možno v rámci uspokojenia dlžôb zabaviť.

Exekúciu možno vykonať zrážkami zo mzdy a z iných príjmov, prikázaním pohľadávky, predajom hnuteľných vecí, nehnuteľností, cenných papierov a podniku, ale tiež príkazom na zadržanie vodičského preukazu. O tom, či siahne najskôr na úspory v banke, výplatu, či strechu nad hlavou, rozhoduje exekútor sám!

Zdĺhavé a neúspešné

„Treba vedieť, že exekučné konanie je často zdĺhavé a v mnohých prípadoch končí neúspešne, takže ani exekúcia dlžníka nemusí viesť k uspokojeniu pohľadávky veriteľa. Exekúcia je v mnohých prípadoch len krajné riešenie, našim klientom radíme prijateľnejšie formy, menej časovo a administratívne náročné,“ uvádza Michal Šoltes.

Exekúcia totiž môže skončiť aj odkladom. Môže nastať situácia, že dlžník naozaj nemá príjem a v prípade exekúcie by nedokázal riešiť situáciu seba a svojej rodiny. Ak by veriteľ nebol odkladom vážne poškodený, súd môže na žiadosť dlžníka odklad udeliť. A vaše peniaze sú opäť v nedohľadne.

Alebo sa s exekútorom dá dohodnúť na splátkovom kalendári. A ten bolo možné dohodnúť aj skôr, bez straty času na súde a bez exekútora. Stačí zveriť svoj problém externej spoločnosti venujúcej sa manažmentu pohľadávok. Všetky nepríjemné rokovania týkajúce sa služby inkasa či správy pohľadávok vybaví za vás.

01 - Modified: 2007-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fotografovi Janovi Saudkovi pózovalo 218 naháčov
01 - Modified: 2024-04-24 14:14:11 - Feat.: - Title: Vláda potvrdila ďalšie dve opatrenia, do konca volebného obdobia potrebuje nájsť takmer štyri miliardy eur 02 - Modified: 2024-04-23 06:51:33 - Feat.: - Title: Štát hospodáril nad očakávania. V Únii však stále patríme k hriešnikom, pripísali sme si smutné prvenstvo 03 - Modified: 2024-04-22 07:05:25 - Feat.: - Title: Schodok v štátnej kase za vlaňajšok pozitívne prekvapil. Trvalé rozpočtové výdavky však zvýšili tri efekty 04 - Modified: 2024-04-02 06:24:06 - Feat.: - Title: Kúpili drahé zariadenia, no 500-tisíc eur už nezaplatili. Podnikatelia z Bystrice tvrdia, že firmu nevlastnia 05 - Modified: 2024-03-20 11:31:29 - Feat.: - Title: Trumpov zásadný predvolebný problém. Nemá ako zaplatiť obriu pokutu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 13:09