StoryEditor

Začínate podnikať? Zvážte, čo sa vám oplatí

16.11.2014, 10:36
Kedy si založiť živnosť a kedy zvoliť skôr eseročku? V HN Poradni sme radili čitateľovi, ktorý má tento problém. Tu je výsledok.

Začínajúci podnikateľ nám napísal do HN Poradne. Potrebuje vyriešiť, či sa mu oplatí skôr eseročka alebo podnikanie na živnosť.  Ján Marônek, vedúci právneho oddelenia spoločnosti M2 Business mu radí: skúste to s eseročkou - má to pre vás viacero výhod.

Preverte si, čo je výhodnejšie

Nespornou výhodou eseročky je odčlenenie podnikateľského rizika od vlastného súkromného majetku, vrátane spoločného majetku s manželkou. „Neviem, akú činnosť vykonávate, a aké riziko z nej plynie, je nutné však vždy zohľadniť, že zmluvný vzťah medzi vami bude vždy spadať do roviny obchodnoprávnej, a nie pracovnoprávnej,“ radí právnik.

Z pohľadu odvodov je nutný výpočet, teda či rozsah zaplatených odvodov cez živnosť plus to čo vám štát za zaplatené odvody dá je väčším prínosom ako výška ročnej daňovej licencii. „V podstate cez eseročku musíte platiť iba zdravotné poistenie v sume 55 eur mesiac. Čiže ste zdravotne poistený. Ostatné záležitosti, najmä dôchodok, úraz, atď., by som osobne riešil cez súkromný sektor. Myslím, si že peniaze, ktoré by som inak odviedol na odvodoch mi viac prinesú formou privátneho poistenia, pričom viac získam nielen vo finančnej rovine, ale aj v rovine poistenia a starostlivosti,“ radí Ján Marônek.

Výhodou je aj väčší rozsah disponovania s peniazmi, teda vyberám výšku sporiacej zložky, a výšku krycej zložky. Teda podľa toho akú činnosť vykonávam si viem ošetriť sporenie, aj poistenie.

Jednoeurová eseročka? Spravidla sa neoplatí

Nášho čitateľa zaujíma tiež, či sa mu oplatí alebo neoplatí jednoeurová eseročka. Tá sa však podľa Ján Marôneka neoplatí nikomu. „Ak budete mať základné imanie iba jedno euro, tak automaticky „spadnete do režimu“ krízy. V tomto režime je množstvo povinnosti, administratívnych opatrení. Najväčším faktorom je však skutočnosť, že cudzie zdroje sa stanú vlastnými zdrojmi spoločnosťami.“

Inak povedané, ak chcete podnikať, tak musíte do spoločnosti vložiť nejaké peniaze – musíte z niečoho uhradiť čo i len základné potreby ako telefón, náklady súvisiace s jazdením automobilu, kancelárske potreby, služby ako účtovníctvo, atď. Teda, ak budete mať imanie iba jedno euro, tak vlastnej spoločnosti v takomto režime požičiate na pokrytie vyššie uvedených výdavkov. „Predmetnú pôžičku a poskytnuté peniaze vám však firma nebude môcť vrátiť, respektíve iba za splnenia istých podmienok. Ďalej si budete môcť vyplatiť zisk len vo výške 3/4.“

01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 03:27