StoryEditor

Hagyari: Východ sa môže stať mekkou IT priemyslu na Slovensku

23.07.2013, 00:00
Primátor Prešova Pavol Hagyari o nových investoroch i zmenách v kraji v rozhovore pre HN

Váš sused, Košice, sa naposledy zviditeľnil príchodom nových investorov z oblasti IT (IBM, RWE IT). Nie je vám ľúto, že neskončili napríklad v Prešove?
Myslím si, že spomínané investície boli dlhodobo plánované pre Košice aj vzhľadom na väzbu na svoje pobočky, ktoré tam tieto firmy majú. Keďže ide o investíciu zameranú výlučne na informačné technológie, vzhľadom na IT zázemie či už v prípade absolventov Technickej univerzity a ich katedier, boli Košice v tomto prípade vhodnejším kandidátom ako Prešov. Samozrejme, určite by som bol radšej, ak by končili u nás, v súčasnosti však nemáme vytvorené predpoklady na takúto výraznú investíciu.

A čo do budúcnosti?
Prešov sa spolu s Košicami môže postupom času stať mekkou IT priemyslu na Slovensku, keďže u nás sú takmer všetky stredné školy technického zamerania a je tu i Fakulta výrobných technológií. Po viacerých rokovaniach s vedením Prešovskej univerzity je tiež snahou v súvislosti s IT priemyslom vytvoriť IT katedru, čo by bol jeden z predpokladov etablovania nových investorov u nás.

Zaujímajú sa o vás aktuálne nejaké spoločnosti?
Rokujeme s niekoľkými firmami, avšak vzhľadom na prebiehajúce rokovania a prípadné ohrozenie investície nie je možné  bližšie ich špecifikovať. Ide o oblasť strojárskej výroby, klampiarstva, farmácie a logistiky. S niektorými z týchto investorov diskutujeme už viac ako rok, finálny krok investovať u nás však bude na rozhodnutí samotného investora, či bude mať odbyt pre svoje výrobky, a od celkového vývoja celosvetovej ekonomickej situácie.

Čo by vám ich pomohlo pritiahnuť?
V prvom rade je to zrýchlenie a dobudovanie infraštruktúry smerom na východ a konkrétne v prípade Prešova je to spustenie jeho severného a juhozápadného obchvatu. Bol by to pozitívny a dlho očakávaný krok nielen pre mesto Prešov, ale aj celý región. Dobudovanie diaľnice je totiž jednou z nevyhnutných podmienok príchodu nových investorov k nám.

Investori v Prešove
Za posledných šesť rokov sa v Prešove napriek ekonomickej a hospodárskej kríze etablovali dve veľké investície – spoločnosť Lear a Honeywell. Popri americkom výrobcovi turbodúchadiel Honeywell sa v krátkom období vytvoril spoločný podnik FTE automotive s dánskou spoločnosťou SBS. Americký výrobca dielcov automobilových sedadiel Lear Corporation Seating Slovakia plánoval vytvoriť do dvoch rokov dvesto nových pracovných miest v Prešove. Vznikla tam E-Confection a spoločnosť Cemm Thome, ktorá zamestnáva viac ako 800 ľudí, rozširovala svoju výrobu.


A kedy sa plánujú zmeny v infraštruktúre?
Odľahčenie jestvujúcej komunikačnej siete, zlepšenie plynulosti dopravy a životného prostredia, zvýšenie kapacity jestvujúceho komunikačného systému, to všetko by sa malo udiať do roku 2015. A termín ukončenia stavby, ktorá už niekoľko rokov mešká, by mala sprevádzať tranzitná doprava z Košíc smerom do Popradu do uvedenia diaľnice D1 Prešov západ – Prešov juh do prevádzky. V súčasnosti cesta prvej triedy č. 68 totiž prechádza centrálnou časťou Prešova.

Vláda chce pomôcť cestovnému ruchu dotáciami. Ako to vnímate? Pomôže to i vášmu kraju?
Som presvedčený, že ak by vláda prišla s podporou domácej turistiky, napríklad odpisom dane pre zamestnávateľov vo výške asi 300 eur, výraznejšie by sa naštartovalo aj domáce podnikateľské prostredie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 20:12