StoryEditor

Nesplácate úver? Môže vás to stáť celý majetok

29.06.2015, 16:22

Zobrali ste si pred časom úver, ale nevládzete ho splácať? Nie ste jediný. Takýto problém rieši aj naša čitateľka HN Poradne Denisa, ktorá zostala sama s jedným dieťaťom. Momentálne sa zdržiava a pracuje v zahraničí, peniaze na spotrebný úver jej však nevychádzajú. „Som totiž stále na materskej dovolenke a nemám žiadny majetok. Môžu exekútori siahnuť na dom mojich rodičov, kde mám trvalý pobyt,“ pýta sa na nás na radu. 

Komunikujte o možnostiach splátok 

Ako jej radí Róbert Bános z advokátskej kancelárie v Bratislave, v prvom rade je dôležité neprerušiť komunikáciu. „Mali by ste informovať svojho veriteľa, teda bankovú alebo nebankovú inštitúciu, aby sa váš prípad nedostal až do rúk exekútora. Situáciu je potrebné riešiť skôr, ako vznikne omeškanie splátok a dôjde k zasielaniu upomienok. Môžete sa s veriteľom vzájomne dohodnúť na zníženej mesačnej splátke alebo na odklade niekoľkých splátok.“ V opačnom prípade riskujete, že vám dlh narastie o súdne poplatky, náklady exekúcie a trovy z omeškania. „Exekúcia nehnuteľnosti je posledným štádiom v postupe banky pri vymáhaní si zmluvného nároku. Konkrétny postup záleží na dlžnej čiastke,“ radí advokát.

O strechu nad hlavou neprídete. Do dlhu 2000 eur

Po novele Exekučného poriadku  v priebehu minulého roka už neplatí, že pri drobných dlhoch do 2000 eur môžete prísť o strechu nad hlavou. „Exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej máte prihlásený trvalý pobyt alebo prechodný, možno vykonať výnimočne na základe schválenia súdu, ak sú voči vám vedené viaceré exekúcie, v ktorých sa vymáhajú pohľadávky prevyšujúce v súhrne 2 000 eur. Exekútor tiež musí preukázať že peňažná pohľadávka nemôže byť vymožená iným spôsobom,“ tvrdí advokát.  Návrh na schválenie predaja nehnuteľnosti môže podať exekútor, ktorý ako prvý v poradí na nehnuteľnosti zriadil exekučné záložné právo. Na základe jeho písomného súhlasu aj exekútor, ktorého exekučné záložné právo bolo zriadené neskôr.

Prísť môžete aj o časť materského

V krajnom prípade možno podľa advokáta exekvovať aj materské ako dávku sociálneho poistenia počas materskej dovolenky. Musí vám však na účte zostať tzv. nepostihnuteľná suma, ktorá predstavuje 60 percent životného minima, a na každú osobu, ktorú vyživujete, sa k nej pripočíta ďalších 25 % životného minima. „Rozdiel sa následne zaokrúhli nadol na sumu deliteľnú v eurocentoch troma, pričom z výslednej sumy na vymoženie pohľadávky možno zraziť len 1/3,“ radí Bános.  

01 - Modified: 2024-04-17 14:24:58 - Feat.: - Title: Ukrajina ide riešiť svoj obrovský dlh. Okupované oblasti tvoria až deväť percent jej predvojnového HDP 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 04:26