StoryEditor

Ako sa nepripraviť o skvelý plat

23.02.2014, 11:00
Autor:
redred
Nestraťte prácu skôr, ako ju získate. Tu sú chyby, ktorým sa pri otázke o vašom budúcom plate radšej vyhnite.

"Aká je vaša predstava o mzde?" Viete na to odpovedať? S výnimkou pozícií, ktoré sa riadia platovými tabuľkami, sa vo svojej kariére s takouto otázkou určite stretnete. Nasledujúcim šiestich chybám sa pri svojej odpovedi vyhnite.

1. Nemáte o sume ani predstavu

A to sa nesmie stať. Sformulujte si platovú predstavu ešte pred zaslaním životopisu, pretože otázku na ňu vám môže personalista položiť telefonicky ešte pred pohovorom. Ak nebudete poznať odpoveď, poukáže to na vašu nepripravenosť alebo nedostatok skúseností v odbore.

2. Nechcete svoju požiadavku oznámiť

Je zásadnou chybou povedať: "Nechám si predložiť vašu ponuku." Zamestnávateľ chce vedieť, či budete na danej pozícii spokojný, a výška platu o tom vo veľkej miere rozhoduje. Aj v prípade, že ste oslovený headhunterom a neprihlásili ste sa do výberového konania aktívne, mlčaním výrazne znížite svoje šance.

3. Vaša predstava je neprimeraná

Svedčí to o nepripravenosti, neoboznámenosti s odborom alebo odlišnou kvalifikáciou. Nestrieľajte. Vezmite do úvahy priemerný plat na danej pozícii, svoje skúsenosti, súčasnú situáciu na trhu práce aj špecifikum zamestnávateľa. Ak napríklad pre neformálnu atmosféru uprednostníte rodinnú firmu, nemôžete očakávať rovnakú mzdu ako u nadnárodnej korporácie.

Informácie od známych často nie sú objektívne. Využite preto prieskumy platov na pracovných portáloch. Inzeráty na internete môžete filtrovať podľa výšky mzdy. Získate tým predstavu o plate, ktorý si zamestnávateľ môže dovoliť.

4. Výšku mzdy oznámite nevhodne

Nikdy o plate nezačínajte hovoriť sami, počkajte, až sa vás druhá strana opýta. Osvedčenou stratégiou je uviesť rozmedzie - tým necháte otvorené dvere pre ďalšie vyjednávanie. Nedorozumeniam predídete, keď uvediete, či hovoríte o hrubej alebo čistej mzde, o celkovej či fixnej odmene a podobne.

5. Nežiadate spätnú väzbu

Vždy sa opýtajte, či je vaša predstava pre zamestnávateľa reálna. Ak nie je, môžete pomocou platového rozmedzia ešte veľa zachrániť. Pri príliš nízkej platovej požiadavke môžete povedať, že ste hovorili o začiatočnej mzde, ktorá sa napríklad po skúšobnej dobe zdvihne. Keď ste “prestrelili”, urobte opak.

6. Kladiete dodatočné podmienky

Ak ste vyhrali výberové konanie a nie ste spokojný s ponukou, skúste vyjednávať. Záleží na odhade vašich šancí. Ponuku odmietnite maximálne raz, uveďte kompromisnú predstavu a zhrňte vaše hlavné prednosti. Zásadnou chybou je prekročiť čiastku, ktorú ste na pohovore povedali. Tým sa stanete pre zamestnávateľa nedôveryhodným.

Autor: Dalibor Špok, psychologické a kariérne poradenstvo

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2006-02-01 17:03:00 - Feat.: 0 - Title: Akcionári Jukosu podali v USA žalobu a požadujú 3 milióny USD
01 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 02 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 03 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 04 - Modified: 2024-02-28 12:35:57 - Feat.: - Title: Rezort práce predstaví o pár dní európsky program pre nezamestnaných v objeme 300 miliónov eur 05 - Modified: 2024-02-27 18:00:00 - Feat.: - Title: „Katastrophe!“ Nemci nemajú kde bývať, chýbajú im státisíce bytov. A bude horšie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 17:30