StoryEditor

Väčšina chorôb je spôsobená lenivosťou

01.08.2003, 00:00
Prečo také veľké množstvo ľudí trpí ochoreniami, ktoré boli pred pár desiatkami rokov považované za ojedinelé? Prečo vyspelé krajiny sužuje "epidémia obezity" aj napriek tomu, že fitnescentier pribúda a o zdravom spôsobe života ľudia počúvajú každý deň?

Vedci z niekoľkých inštitúcií v Spojených štátoch vykonali rozsiahlu sériu štúdií, v ktorých sa zameriavali na skúmanie vzťahu fyzickej aktivity a šírenia výskytu chronických ochorení. Odborníci dospeli k zaujímavému zisteniu. Súčasný vysoký výskyt chronických ochorení je ovplyvnený nerovnováhou medzi génovým vybavením človeka a neaktívnym spôsobom života v súčasnosti. Gény, o ktorých vedci hovoria, obsahujú chromozómy, ktoré boli "naprogramované" už pred 10 000 rokmi. Tie predpokladajú, že organizmus bude vyvíjať každý deň podstatne väčšiu fyzickú námahu, než akú vyvíjame v dnešných časoch. Informácie boli zakódované v období neskorého paleolitu, teda v dobe, kedy bola fyzická námaha nevyhnutná na prežitie.
Pravekí ľudia museli každodenne vynakladať značné fyzické úsilie, pretože si zabezpečovali potravu, jej spracovanie, nosenie vody a dreva. Niekedy pracovali aj niekoľko dní bez väčšieho oddychu. Vo voľných chvíľach tancovali, a tak boli stále v pohybe. Neustály pohyb sa tak zakódoval do génov a tie, podľa vyjadrenia vedcov nosí v sebe človek aj v 21. storočí. A pretože fyzickej aktivity ľudí ubúda, o to viac sa darí rozvoju chronických ochorení. Odborníci uvádzajú, že dnešní ľudia vydávajú podstatne menej energie, ako prijímajú z jedla. Nespália ani polovicu množstva energie, ktorú museli vydať zo seba naši predkovia. A pokiaľ má niekto, napríklad, dedičné predpoklady na rozvoj cukrovky, nešportuje a veľa je, choroba sa rýchlo rozvíja. Cukrovka je dnes považovaná za klasickú civilizačnú chorobu. V súčasnosti ňou trpí na svete 120 miliónov ľudí. Odborníci odhadujú, že v roku 2015 počet vzrastie na 360 miliónov.
Pohyb a fyzická aktivita majú skutočne na naše zdravie veľký vplyv. Nestačí sa však uspokojiť s tým, že denne vyjdeme jedno poschodie pešo. Odporúča sa chôdza aspoň 30 minút až jednu hodinu, a to štyri- až šesťkrát týždenne.

Medzi najčastejšie chronické ochorenia, ktorými trpí súčasná populácie patria:

ochorenia srdca a ciev (infarkt, angína pectroris)

rakovina (hrubého čreva, prsníka, kože - melanom)

poruchy metabolizmu (cukrovka, obezita)

01 - Modified: 2002-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Banské stavby bodujú v Slovinsku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 04:06