StoryEditor

Eseročka ako dar? Na toto si dajte pozor

03.02.2014, 09:00
Autor:
turtur
Čo treba po založení firmy ešte urobiť, aby sa mohol naštartovať biznis. Ako prevziať eseročku a na čo si dať pozor. Čitateľom HN radia odborníci.

Posledné kroky k biznisu  

Čo treba urobiť po založení eseročky a zápise do Obchodného registra? Čitateľ HN by chcel vedieť, aké úkony má spraviť, aby založená firma mohla začať podnikať a nestala sa obeťou možných kontrol zo strany daňového, či živnostenského úradu, prípadne Sociálnej poisťovne. „Nechcem totiž  dostať pokutovú príučku len za to, že ako nový podnikateľ sa v legislatíve príliš nevyznám,“ napísal čitateľ HN Ivan.  

Povinností je viac, odpovedá expert HN, advokát Arpád Barczi. Po vzniku spoločnosti, alebo obdržaní živnostenského oprávnenia, treba sa zaregistrovať na daňovom úrade. Úrad podnikateľovi - či už právnickej, alebo fyzickej osobe, pridelí DIČ (daňové identifikačné číslo), zaregistruje spoločnosť na daný typ dane, napríklad na daň z príjmu, daň zo závislej činnosti (ak budete mať aj zamestnanca), na daň z motorových vozidiel, spotrebné dane (ak budete predávať napríklad alkohol atď.). 
Taktiež treba zaregistrovať novú spoločnosť v poisťovniach, a to v Sociálnej a zdravotnej, prípadnej aj v ďalších poisťovniach. Závisí to aj od toho, či budete zamestnávateľom, alebo nie. Barczi pripomína, že takmer vždy je na tieto povinnosti lehota 30 dní od vzniku firmy. 
Zákon síce priamo neuvádza povinnosť založiť si v banke účet, ale pri niektorých činnostiach sa to musí. Napríklad vtedy, ak daňový úrad vracia preplatok na dani. Pošle ho na tento účet. Zo živnostenského zákona ďalej vyplýva povinnosť označiť si prevádzkáreň. Treba uviesť aspoň názov spoločnosti a ak by ste mali aj zodpovednú osobu, tak na označečnie treba uviesť jej meno. Ak by ste si chceli otvoriť prevádzkáreň, potrebujete na to aj povolenie od hygienika a súhlas obce na stanovený prevádzkový čas, dodal Barczi. 

Na čo si dať pozor pred získaním firmy

Mám možnosť získať darovaním eseročku. Aké výdavky by som s tým mala, prípadne na čo si mám dať pri prevzatí firmy pozor? 

Ak túto eseročku chcete, je nevyhnutné si zistiť, či nemá záväzky voči poisťovniam, alebo ďaňovému úradu, upozorňuje právnička Hedviga Takáčová. Čitateľke odporúča oboznámiť sa s  účtovníctvom firmy. Najlepšie by bolo nechať schváliť jej účtovnú závierku audítorom. Zistili by sa tak aktíva a pasíva spoločnosti. Dôležité je aj to, na aký účel a prečo by sa mala uvedená spoločnosť kúpiť, či nechať si ju darovať. Či je pre nového vlastníka dôležitá, vhodná, alebo či nebude pre neho len záťažou. 
Eseročku však môže darca aj predať niektorej spoločnosti, ktoré s firmami obchodujú. To isté môže urobiť aj nový majiteľ firmy. Určenie ceny, za ktorú by sa mohla spoločnosť prepísal na inú osobu, je vecou dohody. Takáčová  však pripomína,  že čím má firma lepšie meno, tým je drahšia. Ako sa hovorí, za značku sa platí. V každom prípade však treba byť pri prevzatí firmy obozretný. 

01 - Modified: 2006-01-02 21:33:31 - Feat.: 0 - Title: Lososovité ryby nahrádzajú chovy kaprov
01 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 02 - Modified: 2024-03-28 14:30:00 - Feat.: - Title: Máte záujem svojmu príbuznému darovať napríklad byt? Na tieto dôležité veci treba myslieť 03 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 04 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ 05 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 19:06