StoryEditor

Blamáž na LinkedIne "zarúbe" cestu k práci snov

12.09.2013, 18:00
Naštudujte si "za" a "proti" pracovnej siete ešte pred tým, ako si zarobíte na trapas.

„Endorse“ je jedna z novších funkcií LinkedInu. Na čo slúži? Na odporúčanie zručností známych pracovných kontaktov. No označenie „pracovných“ treba zdôrazniť. Očakáva sa totiž, že ohodnotíte zručnosti iba tých, s ktorými ste pracovali a máte s ich prácou dobrú skúsenosť. A to jednoduchým kliknutím na LinkedInom automaticky vygenerovanú zručnosť. Ak sa na funkciu „endorse“ pozrieme z opačnej strany, je nebezpečnou dvojsečnou zbraňou. Pri masovom a bezhlavom klikaní vašich známych na vaše zručnosti sa môže stať, že vás profil je zaplnený odporúčaniami a vy vyzeráte ako odborník na všetko. Pritom v profile vám svietia zručnosti, s ktorými reálnu skúsenosť možno ani nemáte.

O pomoc žiadajte iba známych
Predstavte si, že vás zaujala voľná pozícia, zverejnená na webovej stránke firmy. Ako prvé si zisťujete, či niekoho vo firme nepoznáte. Známy by vám na jednej strane mohol poskytnúť bližšie informácie a v tom  lepšom prípade na vás firemných personalistov aj upozorniť. Ak takéto šťastie nemáte, „lustrujete“ priamo LinkedIn a ľudí, ktorí pracujú v danej firme. Ak ste aspoň minimálne zručný, po chvíľke „browsovania“ sieťou zistíte, kto a na akej pozícii v danej firme pracuje a aj to, či nemáte spoločných známych. Sú to naozaj cenné informácie, ktoré využijete na viacerých frontoch. Jednak na pohovore pri preklenutí hluchého miesta, na druhej strane pri oslovení personalistu. Tu si však treba dávať pozor a s oslovením narábať veľmi citlivo. Za žiadnu cenu neoslovujte zamestnancov firmy, ktorí sú na LinkedIne a s ktorými sa nepoznáte so žiadosťou, aby váš životopis posunuli ďalej vo firme. Odporučenie má totiž skutočnú hodnotu len vtedy, ak sa navzájom dobre poznáte.

Aj na nevinné klamstvá vám skôr či neskôr prídu
Profil na pracovnej sieti je vašou vizitkou. Vidia ho ako vaši súčasní či bývalí zamestnávatelia a kolegovia, aj tí budúci. Online priestor ale často zvádza pracovné portfólio si trochu prikrášliť. Napríklad pri pozícii, pracovnej náplni alebo aj zručnostiach. Aj malým klamstvom si tak môžete „zarúbať“ cestu k vysnívanej práci. Potenciálny zamestnávateľ totiž nikde nemá záruku, že nebudete klamať aj keď vás zamestná. 

Zdroj: Hľadačipokladov.sk

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 09:29