StoryEditor

„Spiaca“ eseročka sa nemusí rušiť len preto, že je neaktívna

23.06.2014, 12:50
Ak firma nemá činnosť, ale plní si zákonné povinnosti, môže pretrvávať ľubovoľne dlho. Musí však mať orgány, valné zhromaždenia i odovzdávať závierky.

Nefunkčné eseročky, ktoré povznikali v „zlatých časoch“ živností pred niekoľkými rokmi, dnes začínajú zaťažovať nejedného podnikateľa. Nášho čitateľa zaujíma, aké podmienky sa vzťahujú napríklad na spoločnosť, ktorá je nefunkčná od svojho založenia. „Existuje právne nariadenie na ich vyradenie z evidencie, alebo to závisí len od rozhodnutia majiteľov s. r. o.?“ pýta sa náš čitateľ.

Neplnenie zákonných povinností

Podľa právnej expertky Hedvigy Takáčovej povinnosti, ktoré musia zo zákona dodržiavať jednotlivé druhy spoločností, určuje v prvom rade Obchodný zákonník. Z neho vyplýva, že súd buď po navrhnutí štátneho orgánu, po svojom návrhu, alebo na návrh osoby, ktorá dokáže svoj právny záujem na takomto kroku, môže rozhodnúť o zrušení spoločnosti v presne definovaných situáciách.
Prvým dôvodom zrušenia môže byť fakt, že v danom roku sa nekonalo valné zhromaždenie alebo sa v čase dlhšom než tri mesiace neurčili orgány spoločnosti. Okolnosti vedúce k zrušeniu firmy môžu nastať napríklad aj vtedy, ak spoločnosť stratí oprávnenie na podnikanie. Ďalšími dôvodmi môže byť, ak firma poruší povinnosť vytvoriť alebo doplniť rezervný fond, alebo ak nesplnila povinnosť uložiť do zbierky listín individuálnu účtovnú závierku počas najmenej dvoch účtovných období nasledujúcich po sebe.

Dobrovoľné zrušenie

Právnička Mária Dvončová informáciu okolo rušení eseročiek dopĺňa: „Evidenciou obchodných spoločností je de facto obchodný register vedený okresným súdom v sídle kraja. Spoločnosť s ručením obmedzeným zaniká až výmazom z tohto registra.“
Návrh na výmaz z registra tak podľa nej môže podať štatutárny zástupca spoločnosti, prípadne likvidátor alebo spoločník, a to z dôvodov uvedených v zákone, v spoločenskej zmluve alebo v stanovách firmy. Ako zdôrazňuje Dvončová, v týchto prípadoch ide v podstate o zrušenie eseročky akoby na dobrovoľnej báze.
„Ako je však uvedené vyššie, v určitých prípadoch rozhodne o zrušení spoločnosti aj samotný súd. Obvykle je to v prípadoch, keď si spoločnosť neplní svoje povinnosti,“ dopĺňa právnička.
Znamená to teda, že hoci je nejaká eseročka nefunkčná, ak si plní svoje zákonné povinnosti a súčasne samotní majitelia nemajú záujem na jej zániku, dôvod na jej zrušenie neexistuje. „Najmä, ak je spoločnosť iba neaktívna,“ uzatvára Dvončová.

01 - Modified: 2006-07-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rizikové krajiny chceli naše informácie
01 - Modified: 2024-02-29 11:30:00 - Feat.: - Title: Súčasná generácia sa už nikdy nemala dostať k cigaretám. Novozélandský parlament prelomový zákaz fajčenia nakoniec zrušil 02 - Modified: 2023-09-01 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie ÚVO, pomoc alebo záhuba štátneho rozpočtu? 03 - Modified: 2022-11-22 08:59:26 - Feat.: - Title: Živnosť alebo s. r. o.? Ako nájsť odpoveď na večnú otázku podnikateľov 04 - Modified: 2022-08-04 08:45:17 - Feat.: - Title: Prepadák roka! Film Batgirl si nepozrieš, 70-miliónový film sa nebude premietať, vraj je to trapas 05 - Modified: 2022-06-15 11:56:18 - Feat.: - Title: Internet sa baví na zrušení Blahovej stránky. Pozri si tie najlepšie mémy a zahrej svoje slniečkárske srdce
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:48