StoryEditor

Klikla na odkaz a prišla o peniaze aj dovolenku

19.07.2015, 15:00
Autor:
redred
Ľudia, ktorí sa chystajú na dovolenku, by mali byť pri jej kúpe cez internet viac ako ostražití.

Podvodníci na niektorých ubytovacích serveroch totiž môžu ľudí, ktorí sú dôverčiví, ľahko pripraviť o pekný balík peňazí. A potom zmiznú. Svoje o tom vie aj Lucia Hojdová z Prahy, píše portál idnes.cz. Začiatkom roka sa rozhodla, že si ako obvykle zaistí cez webovú stránku spoločnosti zo San Francisca zimnú dovolenku. Tento web využíva jej rodina a priatelia už niekoľko rokov a bez akýchkoľvek komplikácií.

„V januári sme využili jeho služby opäť. Tentoraz sme si vybrali týždenné ubytovanie v rakúskom Lechu pre šesť osôb. Podľa fotiek na webových stránkach išlo naozaj o luxusnú chatu,“ opisuje pani Lucia a dodáva, že daná spoločnosť sprostredkúva ubytovanie po celom svete a pre hostiteľov, ktorí chcú ponúkať ubytovanie, je akousi platenou platformou.

Rezervácia chaty podľa nej prebehla štandardne. „Na mail mi prišlo obvyklé potvrdenie, hostiteľka Anna bola veľmi ústretová a ochotná. Následne sme dostali mail s požiadavkou o prevod peňazí na účet,“ vysvetľuje poškodená klientka.

A tu sa stala osudná chyba. Bežne sa totiž v takýchto prípadoch platí online kartou platobnou bránou, čo pani Lucia dobre vedela. Pretože však mail prišiel pod značkou sanfranciskej spoločnosti s dodatkom, že majú novú platobnú metódu, žiadne podozrenie nemala a sumu poslušne zaplatila.

Keď zaplatila, ponuka zmizla

Keď krátko nato prišlo potvrdenie o rezervácii, chcela pani Lucia ukázať fotky chaty svojim priateľom. Na spomínanom webe ju však už nenašla. „Začalo nám to byť podozrivé, preto som hostiteľke poslala niekoľko mailov. Neozvala sa a naše podozrenie, že sme naleteli, sa potvrdilo,“ priznáva poškodená klientka, ktorá sa okamžite skontaktovala so sanfranciskou spoločnosťou, aby ju informovala, že sa stal podvod.

„Povedali nám, že dotyčného podvodníka už, bohužiaľ, nevypátrajú. Jednoducho si vytvoril fiktívny profil s neexistujúcou ponukou, fotky zrejme stiahol z internetu a po tom, čo od nás vymámil peniaze, profil zrušil,“ dodáva pani Lucia, ktorá svojou neopatrnosťou prišla o 40-tisíc korún, čo je v prepočte viac ako 1 500 eur. Navyše nemá ani dovolenku.

Krok za krokom, ako sa vyhnúť podvodným ponukám

Firmu si preverte
Zadajte údaje o spoločnosti, napríklad názov spoločnosti, adresu webu, e-mail, do internetového vyhľadávača. Vďaka tomu môžete zistiť, aké skúsenosti majú s danou spoločnosťou iní ľudia. Anglicky sa „podvod“ povie „scam“ alebo „fraud“. Ak narazíte v súvislosti s kľúčovým slovom na tieto alebo podobné výrazy, majte sa na pozore.

Ako ďalej radí Európske spotrebiteľské centrum pri Českej obchodnej inšpekcii, nahliadnite do obchodného registra danej krajiny, či je v ňom spoločnosť registrovaná. Nájdite si sídlo spoločnosti na internetovom serveri ponúkajúcom pouličné fotografie miest, a to podľa adresy uvádzanej v inzeráte a na webovej stránke spoločnosti. Ak o sebe dodávateľ tvrdí, že je veľkou nadnárodnou spoločnosťou, a pritom sa daná adresa nachádza uprostred obytnej štvrti na predmestí, zvyčajne nie je niečo v poriadku.

Zamyslite sa nad prezentáciou obchodníka
Je vzhľad webu, na ktorom sa chystáte nakupovať, profesionálny? Dôveryhodný dojem rozhodne nebudí mailová adresa na bezplatnom a anonymnom serveri typu yahoo.com, hotmail.com, gmail.com, live.com, seznam.cz apod. Takisto, ak je web umiestnený na bezplatnom hostingovom serveri, nie je to znak profesionality.

Skontrolujte doménu webovej stránky. Stáva sa totiž, že webová adresa je rovnaká ako adresa skutočne existujúcej a registrovanej firmy. Je tu však jeden rozdiel – doména, teda koncovka internetovej adresy, je iná. Napríklad nie „co.uk“ pre Veľkú Britániu, ale napríklad „co.cc“ pre Kokosové ostrovy.

Platbu vopred dobre zvážte
Platbu vopred vykonávajte len vtedy, ak ide o skutočne dôveryhodného obchodníka. Pri platbe systémom Paypal či platobnou kartou existujú nástroje, ktorými sa dá domôcť vrátenia peňazí, ak obchodník tovar nedodá. Neoplatí sa však na ne spoliehať. Predovšetkým údaje o platobnej karte je potrebné chrániť. Zvlášť podozrivá je požiadavka na platbu systémom Western Union. Pri bankových prevodoch nikdy neposielajte peniaze na účty súkromných osôb, ak nejde o účet predávajúcej spoločnosti.

Ako spoznať podvod
Medzi obvyklé znaky podvodu patria: zlá jazyková úprava, požiadavka platby vopred v hotovosti alebo prevodom, ďalšie požiadavky na platby pod vymyslenou zámienkou, ako je napríklad poistenie.

Pozor na osobné údaje
Vážte si svoje osobné údaje. Neprezrádzajte informácie o sebe na nedôveryhodných či vám doteraz neznámych stránkach. Uvádzajte len také údaje, ktoré sú skutočne nevyhnutné.

Nereagujte na nevyžiadanú poštu (spam). V žiadnom prípade neprezrádzajte mailom údaje o bankovom účte, číslo platobnej karty alebo napríklad prihlasovacie údaje do internetového bankovníctva. Nevyžiadaný e-mail zmažte, nikdy neotvárajte neznáme prílohy.

Čítajte obchodné podmienky
Obchodné a zmluvné podmienky si dôsledne prečítajte, aby vás potom niečo nemilo neprekvapilo. Ak sa stanete obeťou podvodu, nezostáva vám nič iné, než sa obrátiť na políciu. Vypátranie páchateľov je v praxi veľmi ťažké a oplatí sa preto predovšetkým venovať pozornosť prevencii.

Zdroj: idnes.cz/Marie Stypková

01 - Modified: 2007-07-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Paríž chce spojiť energetiku
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-03-15 10:15:00 - Feat.: - Title: Problémy s peniazmi, ale aj kvalitou áut. Ani druhý pokus automobilky Fisker nevychádza 03 - Modified: 2024-02-17 10:00:25 - Feat.: - Title: Budia sa, trápia ich zlé sny a nevedia vypnúť: Tieto znamenia majú veľký problém so spánkom 04 - Modified: 2024-02-13 14:00:00 - Feat.: - Title: Pravda o miešaní liekov s alkoholom. Aj jeden pohárik ti uškodí, tieto kombinácie ťa dokonca môžu zabiť 05 - Modified: 2024-02-07 17:40:09 - Feat.: - Title: Ruská ekonomika rástla, dlhodobé ptoblémy však zostali
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:17