StoryEditor

Odpisy sa meniť nemuseli, keby tendre boli férové

13.11.2014, 09:00
Autor:
turtur
Konateľ spoločnosti Lassard Martin Pastír hovorí, že keby štát viac dbal na čistotu výberových konaní, nemusel by odpismi majetku zvyšovať dane.

Majiteľ účtovníckej firmy Lassard Martin Pastír reaguje na zmeny v odpisovaní majetku, hlavne budov. Od nového roku sa totiž administratívne objekty, hotely a ďalšie „nevýrobné“ budovy začnú odpisovať namiesto doterajších 20 rokov až 40 rokov. To firmám zvýši dane. Vláda chce týmto opatrením získať na budúci rok do štátnej kasy ďalších 70 miliónov eur.

 

 


ROZHOVOR

Štát predĺžil odpisy administratívnych a iných „nevýrobných“ budov. Čo na to hovoríte?
Podnikateľom sa zvýši daňový základ, takže odvedú štátu viac daní. Vláda kopíruje model odpisovania od iných krajín. Neuvedomuje si však, že celkové ekonomické podmienky sú v každom štáte iné. Takže pravidlá odpisovania by sa z nich nemali len tak vytrhnúť a aplikovať bez posúdenia širšieho kontextu.  

Minister financií Peter Kažimír hovorí, že novými pravidlami odpisovania prešli z preferovania výstavby administratívnych budov na podporovanie výroby, čím sa má zvýšiť zamestnanosť.
Odpisy sa meniť nemuseli. Keby štát viac dbal napríklad na transparentnosť výberových konaní, mohol by na nich ušetriť. Keby sa aspoň jeden veľký tender urobil naozaj transparentne, tak by sa na verejnom obstarávaní ušetrili veľké peniaze. Predpokladám, že až stámilióny eur, ktoré teraz odchádzajú preč. 

Lepšia kontrola zo strany daňových úradov by nepomohla?
Ale áno. Štát sa vybral cestou zvyšovania daní, no ďalšou z možností, ako ušetriť, je aj zlepšenie daňových kontrol. Začalo sa to kontrolným výkazom, čo vítam. Daniari sa však zamerali hlavne na daň z pridanej hodnoty. No mali by „dopilovať“ aj kontrolu daní z príjmov. Ak by sa im to podarilo, nemuseli by sa meniť odpisy a tak zvyšovať podnikateľom dane. 

Štátu je však asi pohodlnejšie zmeniť legislatívu, ako skvalitňovať prácu svojich úradníkov... 
V štátnych inštitúciách je taká klíma, že na podnikateľov sa pozerajú ako na „tvorcov“ daňových únikov. My máme účtovnú firmu a vieme, že niektorí podnikatelia naozaj dávajú napríklad do nákladov hocičo. Potom to musíme po nich korigovať. To však nie je problém legislatívy, ale kontroly. 
Teraz sa legislatíva upravuje hlava-nehlava. Na základe čoho sa určilo, že odpisovanie budov nebude trvať 20, ale 40 rokov? Chýba mi k tomu seriózna analýza a dialóg s podnikateľmi. Ak takýto dialóg chýba alebo sa názory podnikateľov nerešpektujú, zmeny sa robia nasilu, čo nepovažujem za správne. 

01 - Modified: 2006-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Náboženstvo nerozhoduje
01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 04 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 05 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:30