StoryEditor

Ak nažalujete na zamestnávateľa, nemôže vás vyhodiť

10.01.2015, 04:00
Autor:
turtur
Pracovníkov, ktorí poukážu na protispoločenskú činnosť firmy, chráni inšpekcia práce. Za oznámenie podvodov môžu dostať od štátu aj odmenu.

    Od prvého januára tohto roku môžu pracovníci firiem oznamovať protispoločenskú činnosť svojho zamestnávateľa. Štát sa má postarať, aby ich za to nepotrestal. Napríklad výpoveďou. Naopak, ak sa ukáže, že pracovník mal pravdu, môže za to dostať od štátu aj odmenu.
Umožňuje to Zákon o niektorých opatreniach súvisiacich s oznamovaním protispoločenskej činnosti.

„Zákonom sa zavádzajú opatrenia s cieľom motivovať zamestnancov oznamovať protispoločenskú činnosť. O ochranu pred postihom zo strany zamestnávateľa môže žiadať pracovník, ktorý v dobrej viere oznámi skutočnosti, o ktorých sa dozvedel pri výkone svojho povolania a ktoré môžu významnou mierou prispieť k objasneniu závažnej protispoločenskej činnosti alebo k zisteniu či usvedčeniu jej páchateľa,“ upresňuje advokátka Soňa Hanková zo spoločnosti Dentons Europe CS LLP.

Len so súhlasom inšpektorátu práce

Pripomína, že zákon definuje, čo sa považuje za protispoločenskú činnosť a kedy je oznámenie urobené v dobrej viere. Môže byť aj anonymné. Forma ochrany zamestnanca závisí od toho, komu takéto informácie poskytne a či to urobí formou trestného oznámenia alebo podnetu na začatie konania o správnom delikte, prípadne interne svojmu zamestnávateľovi.
„Ak oznámenie adresuje úradom, zamestnávateľ bude na prípadné úkony voči nemu potrebovať súhlas inšpektorátu práce, inak budú neplatné,“ upozorňuje Hanková. To znamená, že firma nebude môcť pracovníka, ktorý poukázal na protispoločenskú činnosť v podniku, „vyhodiť“.

Ochrana súdom

Ak zamestnanec podá oznámenie „interne,“ teda v rámci firmy, tiež ho môže chrániť inšpektorát práce. A to tak, že „pozastaví účinnosť úkonu zamestnávateľa voči zamestnancovi. To je však možné len na 14 dní. Ale ak v tejto lehote zamestnanec podá na súde návrh na vydanie predbežného opatrenia, trvanie pozastavenia účinnosti sa predlžuje až do rozhodnutia súdu,“ dodala Hanková. Upozorňuje, že zamestnávatelia musia mať na prijímanie a vybavovanie podnetov od zamestnancov vypracovaný vnútropodnikový systém.

Odmena za „žalovanie“

Pre ľudí, ktorí poukázali vo firme na protispoločenskú činnosť, zákon pamätá aj s odmenou. Ide o snahu motivovať pracovníkov k podávaniu oznámení. Zákon umožňuje vyplatenie odmeny až do výšky päťdesiatnásobku minimálnej mzdy (19-tisíc eur).
O odmene rozhodne ministerstvo spravodlivosti. Vyplatí sa však až po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým bol páchateľ uznaný vinným z trestného činu alebo ak sa preukázalo spáchanie správneho deliktu. Pri rozhodovaní o výške odmeny má ministerstvo zohľadňovať viaceré skutočnosti. Okrem iného aj rozsah uchráneného alebo vráteného majetku. Odmenu si však oznamovateľ nemôže nárokovať.

01 - Modified: 2007-02-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Jahnátek neverí regulátorom
01 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:15 - Feat.: - Title: Nová povinnosť pre autá od júla 2024: Znamená stopku pre obľúbené fiaty i porsche 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 04 - Modified: 2024-02-15 13:08:04 - Feat.: - Title: Tragická správa pre našu krajinu. Slovensko nedokáže dostatočne chrániť ženy pred násilím, zhodujú sa odborníčky 05 - Modified: 2024-01-11 23:00:00 - Feat.: - Title: Drucker chce kvalitnejšie vysoké školy. Stačiť však nemusia ani desiatky miliónov eur
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 06:25