StoryEditor

Chcete lacnejšiu hypotéku? Pozrite sa, ako na to

10.05.2013, 00:04
Prinášame vám rady, ako postupovať pri zmene banky, ak si chcete znížiť úroky na hypotéke.

Máte pocit, že úroky na vašej hypotéke sú privysoké? Radi by ste zmenili banku, ale máte pred samotnou zmenou rešpekt? Tieto informácie vám pomôžu priblížiť celý proces tak, aby ste ho zvládli čo najjednoduchšie.

Aké kroky Vás pri zmene banky čakajú?

1. Ponuky konkurečných bánk

Banky sú povinné pri hypotékach oznamovať zmenu úrokovej sadzby minimálne 2 mesiace pred koncom fixácie. Novú sadzbu je vhodné porovnať s ponukami konkurencie. To znamená zistiť sadzby a podmienky bánk buď na internete, prípadne navštíviť pobočky bánk a nechať si spraviť ponuky na refinancovanie.

2. Posledný pokus – oslovenie svojej banky

Po získaní podmienok od konkurečných bánk sa určite oplatí ešte prísť s ponukami do svojej banky a požiadať o úpravu podmienok. Ak vám banka nevyhovie, je vhodné začať proces refinancovania, to znamená vyplatiť jednu hypotéku druhou, výhodnejšou.

3. Predloženie potrebných dokladov

Predloženie dokladov potrebných k schváleniu v banke je dobré odkonzultovať priamo s konkrétnou bankou, ktorú ste si vybrali. Či potrebuje banka nový znalecký posudok, alebo bude stačiť starší posudok. Prípadne či banka vyžaduje aj potvrdenie o príjme, alebo si príjem overí priamo v Sociálnej poisťovni sama, a pod.

4. Žiadosť o predčasné splatenie

Až po definitívnom schválení úveru v novej banke je čas na to, aby ste predložili žiadosť o predčasné splatenie úveru vo svojej súčasnej banke. Zároveň požiadajte svoju banku o presné vyčíslenie zostatku úveru a vydanie súhlasu so zriadením záložného práva na nehnuteľnosť pre vašu novú banku. Pozor, lebo niektoré banky vyžadujú čas na vystavenie takéhoto potvrdenia až 30 dní.

5. Výmaz záložného práva na katastri

Pri čerpaní nová banka pošle peniaze z úveru priamo na účet do pôvodnej banky. Po splatení úveru vydá pôvodná banka potvrdenie o splatení úveru na základe ktorého katastrálny úrad vymaže záložné právo pôvodnej banky z listu vlastníctva.

Celý proces nie je taký komplikovaný, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Dôležité je konzultovať celý prces s novou bankou. Je aj v jej záujme, aby ste si hypotéku preniesli úspešne.

Kedy sa oplatí úver refinancovať?

Keď konkurenčná banka ponúkne výhodnejšie podmienky, zvyčajne výhodnejšiu úrokovú sadzbu.
Napríklad, ak by pri výške hypotéky 45 000 eur a zostávajúcej splatnosti 15 rokov s úrokovou sadzbou 5% iná banka ponúkla zníženie úrokovej sadzby, človek by ušetril nemalé prostriedky, konkrétne:

pri znížení sadzby o 0,25% dôjde k úspore na úrokoch 1,050 eura
pri znížení sadzby o 0,50% dôjde k úspore na úrokoch 2,090 eura
pri znížení sadzby o 1,00% dôjde k úspore na úrokoch 4,140 eura

Zdroj: www.FinancnaHitparada.sk

Samozrejme, aby sa nám oplatilo refinancovať, je potrebné zohľadniť aj dodatočné náklady, ktoré môžu byť spojené s výmenou banky. Dodatočnými nákladmi sú najmä:

- Poplatok spojený s vybavením nového úveru (poplatky za vybavenie úveru sa pohybujú od 0,7% z výšky úveru). Niektoré banky ponúkajú úvery v rámci akcií bez poplatku za vybavenie.
- Náklady na ocenenie nehnuteľnosti a zriadenie nového záložného práva (náklady na nový znalecký posudok cca 110–300 eu, návrh na vklad 66 eur, prípadne list vlastníctva 8 eur).
- Poplatok za predčasné splatenie existujúceho úveru. Na konci fixácie úrokovej sadzby je predčasné splatenie bez poplatku! Mimo tohto obdobia sa poplatok za predčasné splatenie sa zvyčajne pohybuje okolo 4%-5% z výšky predčasne splácaného úveru.
- Niektoré banky si môžu účtovať aj poplatok za vyčíslenie zostatku, poplatok za súhlas s predčasným splatením apod. Tieto poplatky sa pohybujú vo výške 10€ až 150€ v závislosti od banky.

Maroš Ovčarik

finančný expert Finančná Hitparáda

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 08:18