StoryEditor

Ako dobre vychádzať s kolegami (I.)

07.10.2004, 00:00
Význam kolegov v práci sotva možno doceniť. Aj keď už máte dostatok skúseností, vždy budete závislí od ich rád a ochoty pomôcť. Dobrí kolegovia rýchlo pomôžu v stresových a hektických situáciách. S ich prispením dokážete lepšie zdolať strach a hnev.

BIZNIS & ETIKETA
A ak vás zneistia šírené klebety, môžete sa na nich spoľahnúť, že sa nebudú zapájať. S dobrými kolegami sa navyše možno veľmi príjemne porozprávať aj v súkromí.

Kolegom venujte pozornosť
Kolegovia sú dôležití aj pre náladu na pracovisku. Preto by ste mali čo možno so všetkými dobre vychádzať, aj keď sú medzi nimi zaručene niekoľkí, ku ktorým pociťujete nechuť. Dôležitým predpokladom dobrého vzťahu je, aby vás kolegovia akceptovali, a to aj tí, ktorí sami majú ambície ďalej postupovať.
Prirodzene, každý človek je iný, s troškou smoly rozdielne háklivý a s rozličnými zvykmi. Popri kolegoch ochotných pomôcť, priateľských, čestných a plných humoru, jestvujú s najväčšou pravdepodobnosťou aj skupáni, perfekcionisti, hašterivci alebo lenivci. Ako sa k nim správať? Skúste sa pridržiavať niekoľkých pravidiel zdvorilosti:
Každý sa poteší, ak sa mu venuje trocha pozornosti. Zdvorilý pozdrav pôsobí vždy dobrým dojmom, najmä ak k nemu pridáte
správne meno. V širšom okruhu kolegov nemôžete vždy presne vedieť, kto je dôležitý a kto by sa ním prípadne mohol niekedy
stať. Preto treba pozdraviť pre istotu všetkých. Prinesie to navyše pozitívne body vašej zdvorilosti.
Sem-tam vyslovte milú pochvalu alebo poklonu. Účinne to zlepšuje vzťahy, najmä ak to myslíte poctivo. Vždy sa nájde čo
pochváliť: nový účes, novú košeľu, parfum, dobrú myšlienku, fotografiu detí alebo veľmi pohotovú odpoveď na poslednom
rokovaní.
Dbajte na rituály kolegov. To znamená: netlačte sa do popredia a neukazujte sa lakomým, keď ide o oslavy ("prískočné",
narodeniny, vianočný alebo firemný večierok). Prispôsobte sa zaužívaným zvyklostiam v pracovnej oblasti. Zaraďte sa do
poradia varenia kávy. Pri plánovaní dovolenky sa nepokúšajte nasilu pretláčať svoje termíny. Ak sú nadčasy pre všetkých
normálne, vyhnite sa vypínaniu počítača presne po skončení pracovného času.

Nezdvorilých ignorujte
V pracovnom živote sa nevyhnete kolegom, ktorí dobrú výchovu absolvovali v rýchlokurze, alebo jednoducho vám osobne nevyhovujú. V súkromí máte možnosť voľby, v podniku je to iné. Kolegovia nepracujú spolu na základe svojich osobných názorov, ale len kvalifikácie. A keďže majú rozdielne charaktery, ktoré sa k sebe nehodia, často dochádza k napätiam, ktoré sa vybíjajú v nezdvorilostiach. A keďže v pracovnom živote sa nemôžete vyhnúť každému, kto vám nevyhovuje, musíte sa s tým vedieť vyrovnať.
Kolegov, ktorí sa voči vám celkom očividne a viac-menej zámerne správajú nezdvorilo, ignorujte. Otvorenému sporu by ste sa mali vždy vyhnúť, lebo práve tam provokácia nezriedka smeruje. Jednoducho na to nepristúpte! Ignorovať však neznamená, že by ste sa mali skrývať. Celkom naopak! Správajte sa sebavedome, nevyhýbajte sa stretnutiu a hľadajte zrakový kontakt. Nezdvorilým kolegom zoberiete vietor z plachiet tým, že sa k nim prívetivo správate. Neukážte, že sa cítite dotknutý alebo dokonca že ste zastrašený. Často potom provokácia stratí svoj pôvab a rýchlo sa nájde nová obeť.

Vždy sa nájde možnosť
Môže sa prihodiť, že ani toto všetko nepomáha a vo vašom okolí sa vyskytne kolega, s ktorým dobre vychádzať by si možno vyžadovalo mať za asistenta Davida Copperfielda. Lenže "milý kolega" nemieni dať výpoveď, ani sa vysťahovať do Austrálie, a tak sa o to musíte pokúsiť. Ako vždy, jestvujú dve možnosti.
Možnosť prvá pre ľahké prípady. Systematicky hľadajte niečo, čo by ste napriek všetkému mohli nájsť na ňom ako pozitívne. Možno je odľud iba vtedy, keď dostáva svoje povestné návaly zlosti, ale v pokojnej fáze je ochotný pomôcť. Alebo vie aspoň rozprávať dobré vtipy.
Možnosť druhá pre ťažké prípady. Sú ľudské vlastnosti, ako je intrigánstvo, faloš, lenivosť či nekolegiálnosť, ktorým sa naozaj nemusíte prispôsobovať. Ak však veríte v ľudské dobro, môžete sa ešte aj v takýchto prípadoch rozhovorom pokúsiť o spätnú väzbu. Keď ani to nepomôže, ostáva jediné: obmedziť kontakty na minimum. Pritom sa však vždy sa usmievajte, pozdravte, zostaňte priateľský a ak to musí byť, vecne spolupracujte, ale vždy zachovávajte zdravú opatrnosť.
(Na budúce o klebetníkoch a dotieravcoch)

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 16:50