StoryEditor

J & T údajne nespôsobila škodu v Drôtovni

20.01.2003, 23:00

Predstavitelia finančnej skupiny J & T odmietajú tvrdenie vyšetrovateľov, že spôsobili finančnú škodu spoločnosti Drôtovňa Hlohovec, a. s. Zástupcovia J & T vychádzajú okrem iného z listu, ktorý v júli 1999 poslalo vedenie Drôtovne, a. s., Hlohovec, na Okresný súd v Bratislave I. Uvádza sa v ňom, že "všetky pohľadávky Drôtovne voči J & T Securities boli vysporiadané".
V súvislosti s informáciami, ktoré o prípade poskytli príslušné vyšetrovacie orgány, podpredseda J & T Finance Group Ivan Jakabovič uviedol, že to považuje za snahu poškodiť skupinu J & T. Zároveň však zdôraznil, že zástupcovia J &T sú pripravení vysvetliť všetky podrobnosti týkajúce sa podozrivej transakcie. "Počas pôsobenia zástupcov J & T v orgánoch spoločnosti nevznikla Drôtovni žiadna škoda," poznamenal I. Jakabovič.
Vyšetrovanie súvisí podľa člena Predstavenstva J & T Patrika Tkáča s operáciou, ktorú Investičná a rozvojová banka po personálnych zmenách v jej vedení nahlásila finančnej polícii ako podozrivú. Išlo o presun 278 mil. Sk z účtu Drôtovne, vedeného v IRB, na účet J & T Securities. Podľa P. Tkáča však ide iba o časť obratu medzi oboma spoločnosťami, ktorý v rokoch 1994 -- 1997 dosiahol zhruba jednu miliardu korún. Spomínaná transakcia teda nebola jedinou.
Celkovo Drôtovňa presunula na obchodníka s cennými papiermi J & T Securities približne 650 mil. Sk, z čoho 500 mil. Sk bolo z emisie dlhopisov a zvyšok z voľných zdrojov spoločnosti. Súčasne však Drôtovňa vytvorila 100-percentnú dcérsku spoločnosť Drofin, na ktorú presunula celú pohľadávku voči J & T Securities. Drofin uzavrel zmluvy o tichom spoločenstve s firmami Novam a Fortes, ktoré boli podľa I. Jakaboviča nezávislé od Drôtovne. Podľa predstaviteľov J & T v nich mal účasť manažment Drôtovní. Tieto spoločnosti nakúpili zo získaných prostriedkov akcie Drôtovne, čím manažment túto spoločnosť nepriamo ovládol. Za spomínaných 650 mil. Sk získal manažment 29 % akcií Drôtovní od J & T a ďalších zhruba 20 % od ostatných majiteľov, ktorých sprostredkovala J & T.
Drôtovňu neskôr ovládla Penta a Majetkový holding. V rámci reštrukturalizácie rozhodlo valné zhromaždenie Drôtovne o zrušení spoločnosti likvidáciou a vzniku dvoch nástupníckych subjektov -- Drôtovne Holding, a. s., a DNF, a. s. Drôtovňa Holding sa stala vlastníkom dvoch výrobných spoločností, Drôtovne Drôty a Drôtovne Kordy. Penta podľa svojej hovorkyne Andrey Strakovej zreštrukturalizovala firmu a pripravila ju na predaj zahraničnému investorovi -- nadnárodnému koncernu Bekaert, ktorý v decembri 2002 získal Drôtovne Drôty a Drôtovne Kordy. O tom, či sa koncern nakoniec stane vlastníkom, rozhodne Protimonopolný úrad SR. Až po odsúhlasení týmto úradom prevedie Penta a Majetkový Holding majetkové podiely na zahraničného vlastníka.
Na Drôtovňu Holding vyhlásil Krajský súd v Bratislave v polovici roka 2001 konkurz. V súlade s plánom speňaženia zo septembra 2002 začal správca tento týždeň predávať majetok. V prvom kole to má byť ochranná známka spoločnosti, zásoby a obaly.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 18:39