StoryEditor

Šesť tipov, ako si nájsť prácu. Tieto veci sú kľúčom k úspechu

12.03.2015, 14:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zohnať prácu po skončení školy je pre mnohých mladých ľudí stále problém. Kľúčom k úspechu je byť aktívni. Tu je šesť tipov, ktoré vám „nájdu“ prácu.

1. Zistite, čo vás napĺňa

Študenti často bojujú s tým, že stále nevedia, čo by chceli po škole robiť. V takom prípade je dobré vytipovať si potenciálne oblasti, v ktorých by ste boli radi zamestnaní, a jasne si stanovte očakávania od danej práce. K tomu je potrebné poznať príležitosti a tie vo svojom okolí aktívne vyhľadávajte.

2. Zamerajte sa na životopis

Správne vytvorený životopis je vždy vašou vizitkou pri prvom kontakte s potenciálnym zamestnávateľom. Preto si dajte na ňom záležať. Životopis by mal byť stručný, jasný a hlavne pravdivý.

Vysoké školy chrlia desaťtisíce vysokoškolákov ročne a študentov na trhu práce je nespočetne. Snažte sa preto odlíšiť. Nezabudnite zdôrazniť zahraničné skúsenosti, zapojenie do študentských organizácií a ďalšie aktivity. Priložte jazykové certifikáty, doložte dobrovoľníctvo napríklad v neziskových organizáciách a spoluprácu na konkrétnych projektoch.

3. Vytvorte si profil na LinkedIn

Obrovským pomocníkom v hľadaní práce je profil na sieti LinkedIn. Vďaka nemu môžete mať životopis dostupný on-line. Zároveň je to veľká príležitosť, ako nadviazať kontakt s kolegami, známymi, diskutovať v skupinách a zviditeľniť sa. Zvyšujete si tým aj šancu, že vás osloví headhunteri, ktorí pre firmy vyhľadávajú mladé talenty. Prostredníctvom LinkedIn si vás môžu vytipovať tiež personalisti firiem, a to skôr, než zverejní ponúkanú pozíciu.

4. Využívajte pracovné portály

Zaregistrujete sa na pracovných portáloch a nechajte si zasielať novinky o voľných pracovných pozíciách na váš e-mail. Pri hľadaní práce prostredníctvom pracovných portálov sa zároveň vypláca aktívny prístup, kedy budete vhodné pracovné príležitosti vyhľadávať aj sami voľbou lokality, v ktorej chcete pracovať, odboru a úväzku, aký zháňate.

5. Hľadajte odborné rady

Nebojte sa osloviť poradenské centrum univerzít či dokonca kariérne centrum firiem, kde vám môžu odporučiť, kam nasmerovať kariéru. Nebojte sa priamo osloviť aj samotné firmy, hoci práve nehľadajú nových zamestnancov. Ak sa firme zapáčite, možno pre vás vytvorí miesto.

6. Využite veľtrhy kariérnych príležitostí

Jednou z foriem, kde možno nadviazať kontakt s predstaviteľmi firiem, sú veľtrhy pracovných príležitostí. Na veľtrhoch sa môžete zúčastniť interaktívnych stretnutí s firmami, počas ktorých sa môžete dozvedieť viac informácií o pozíciách, stážach alebo firemnej kultúre priamo od personalistov a riaditeľov firiem.

Pýtajte sa a načúvajte, oplatí sa vám to. Snažte sa mať stále proaktívny prístup, pretože získať potrebné informácie je prvou zásadou múdreho rozhodovania. A k nemu sa dostanete len cez vašu húževnatosť a prijímanie nových výziev.

Zdroj: Idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fica musí nahradiť Kaliňák
01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 20:15