StoryEditor

Psychotriler v daňovej verzii

08.12.2013, 23:00
Revolúcia v DPH. Aj tak by sa dalo nazvať to, čo sa rúti na slovenské firmy od nového roka. Odborne sa to volá – elektronický kontrolný výkaz.

Revolúcia v DPH. Aj tak by sa dalo nazvať to, čo sa rúti na slovenské firmy od nového roka. Odborne sa to volá „elektronický kontrolný výkaz“ a bude sa týkať každého, kto je platiteľom dane z pridanej hodnoty. Všetky tieto subjekty dostali od štátu za domácu úlohu nastaviť si účtovné softvéry po novom. V superkrátkom čase. Aby už od januára mohli napĺňať počítačové chlieviky v presne nalinkovaných kolónkach tak, že daňovákom nesmie ujsť ani jedna biznis faktúra či transakcia. A najmä, aby sa z každej z nich dostala DPH tam, kam sa dostať má, do štátnej kasy. „Kontrolné výkazy“ tu majú zohrať úlohu zipsov, ktoré spárujú príslušné dodávateľsko-odberateľské dvojice.


Niektorí daňoví poradcovia však už dnes tvrdia, že slovenská verzia kontrolného výkazu je najkomplikovanejšia v celej únii. Jednoduchšiu verziu má napríklad Maďarsko, ale aj ďalšie krajiny. Taliansko, ktoré zaviedlo najprv zložitý výkaz a pripravilo tak rok mordovania daňovníckej verejnosti, vraj potom dobrú polovicu riadkov z formulára vyhodilo.
Už sám výkaz je poriadnou mesačnou či štvrťročnou komplikáciou pre každý daňový subjekt. Nehovoriac o tom, že ho nemajú ani zďaleka všetky štáty v EÚ. Zlé hlasy by hneď povedali, že my sme opäť pápežskejší než pápež. Mali by pravdu, keby sa Slovensko nemuselo tak zúfalo hanbiť na konci úniového rebríčka vo výbere daní. A keby sa tu pri DPH a jej nadmerných odpočtoch tak tvrdo nepodvádzalo, vlastne najbrutálnejšie spomedzi všetkých daní. Ak totiž nepriznáte daň z príjmu, oberiete štát o svoje peniaze, ale pri švindľoch s DPH žmýkate od štátu peniaze niekoho iného! Potiaľ teda treba ministerstvu financií aj Finančnému riaditeľstvu hlasno zatlieskať.
Celkom iné však je, ak sa v slovenskom kontrolnom výkaze, v tejto budúcej svätyni všetkých daňováckych snov, vyskytujú aj požiadavky nad rámec kontrolnej funkcie tohto opatrenia. Navyše ťažko splniteľné. Niektoré riadky formulára totiž vzbudzujú pochybnosti, prečo štát snorí aj po údajoch, ktoré bytostne nepotrebuje, aby oddelil podvodníkov od slušných podnikateľov. Načo? Chce sa tu vytvárať preventívne predpolie na ľahké „prichytenie“ nepohodlných subjektov? A nielen to. Podnikatelia netaja obavy, či aj pri kontrolnom výkaze pre obrovský nápor elektronických údajov v jednom termíne IT systém daňovákov neskolabuje. Firmy budú musieť ostražito sledovať, div že nie po minútach, kedy štátni „ajťáci“ systém spojazdnia a ony potom urýchlene odošlú svoje výkazy Finančnej správe. Každým meškaním riskujú pokutu do 10-tisíc eur. Pri opakovaní pochybenia do 100-tisíc eur. Kým sa vychytajú všetky muchy, bude sa takýto cirkus opakovať každý mesiac.
Ako návod na psychologickú hru to celkom obstojí.

01 - Modified: 2005-10-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Karla Stephensová odchádza z Oskara
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 07:20