StoryEditor

Otázky a odpovede. Zn.: Na čo máme právo

17.07.2013, 00:00
Aké dokumenty si môžete ako vlastníc bytov skontrolovať? Aké sú poplatky za služby? Od čoho závisia poplatky? Má správca povinnosť oboznámiť vlastníkov bytov, že si môžu zmeniť základnú a spotrebnú zložku?

Aké dokumenty si môžete ako vlastníc bytov skontrolovať
Všetky dokumenty týkajúce sa správy domu by mali byť podľa Radovana Vargu, konateľa spoločnosti BlahoByt kedykoľvek k dispozícii na nahliadnutie. Správa by mal byť tiež ochotní vystaviť aj kópiu dokumentu pre zástupcu domu. Všetky ekonomické a technické informácie by sa mali zasielať za spravovaný dom zástupcovi vlastníkov, ktorý ich zverejní. Spravovanie osobitného účtu domu – fond prevádzky údržby a opráv, sú zverené správcovi spoločne so zástupcom vlastníkov, respektíve výborom vlastníkov domu. V praxi by to malo byť tak, že žiaden výber dodávateľa na dodávku prác a služieb, kolaudácia dodávok, odsúhlasenie faktúry a úhrada nie sú  vykonané bez súhlasu vlastníkov.

Aké sú poplatky za služby
Srávcovi za správu bytov a nebytových priestorov patrí odmena. Poplatok by mal podľa Andreja Jurikoviča zo spoločnosti Spokojné bývanie zahŕňať všetky činnosti, ktoré sú zahrnuté v zákone č. 182 z roku 1993 o vlastníctve bytov a nebytových priestorov. Ak by ste však v zákone hľadali konkrétne sumy, ktoré sú platné pre všetkých, narazili by ste. „Poplatok za správu sa pohybuje od 5 aj do 20 eur v závislosti od každej správcovskej spoločnosti, v priemere je to však okolo 6 až 8 eur plus DPH za byt na mesiac. Ak máte v dome okrem bytu aj garáž, platíte od 1,5 až 2,5 eura za priestor. Pri nebytových priestoroch sa väčšinou správcovský poplatok stanovuje od metra štvorcového.“ Tieto poplatky sa môžu odlišovať, podľa rozsahu poskytovaných služieb.

Od čoho závisia poplatky
Pri uzatváraní zmluvy so správcom si ujasnite, čo tento poplatok zahŕňa a čo sa z neho financuje. Výška poplatku podľa Jurikoviča závisí od viacerých faktorov, napríklad od počtu bytov, veku domu, požiadaviek na rozsah poskytovaných služieb, alebo aj od vzdialenosti od sídla sprácu. „Profesionálne správcovské spoločnosti pristupujú k správe svojich objektov individuálne, pretože každý má iné požiadavky a predstavy o tom, ako by mala správa ich domu vyzerať,“ spresňuje Andreja Jurikoviča zo spoločnosti Spokojné bývanie. Ak sa chcete vyhnúť nezrovnalostiam, pýtajte sa, aké služby vám správca za správcovský poplatok poskytuje, prípadne ich zakotvite do zmluvy o výkone správy. Tiež sa môžete riadiť samostatným cenníkom správcov, kde môžete mať uvedené služby, ktoré nie sú zahrnuté v správcovskom poplatku, napríklad vystavovanie potvrdení, kopírovanie dokumetnov, inžinierska činnosť správcu a podobne. 

Má správca povinnosť oboznámiť vlastníkov bytov, že si môžu zmeniť základnú a spotrebnú zložku?
„My podrobne informujeme vlastníkov o tom, čo prinesie pre nich obnova bytového domu – montáž meračov tepla a zateplenie domu vrátane dosahu na konečné náklady domu a bytu,“ hovorí Radovan Varga, konateľ spoločnosti BlahoByt. Po vykonaní prác je potrebné dohodnúť znížené dodávky tepla s dodávateľom. Odborníci odporúčajú klientom akceptovať základnú zložku na 60 % z celkovej spotreby a spotrebnú zložku na 40 %. Zálohový predpis by sa mal upraviť po dohode s vlastníkmi.

 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 12:30