StoryEditor

Ako vystupovať na pracovných stretnutiach. Reč tela neoklamete

31.08.2014, 14:00
Neistota, habkanie, nepripravenosť. Toto všetko nemá na úspešnej pracovnej schôdzke čo robiť.

Ak práve začínate podnikať alebo sa vám sľubne rozbieha firma, rokovania s potencionálnymi alebo aktuálnymi partnermi sa stanú nutnou súčasťou vašej práce. Tu je zopár spôsobov, ako sa na ne pripraviť a nepohorieť.

Naštudujte si čo najviac

Pred stretnutím sa treba pripraviť nie celkom v štýle „poznaj svojho nepriateľa“, ale predsa len, nemali by ste klásť triviálne otázky. Je preto dobré ísť vždy na stretnutie až po dôkladnom naštudovaní problematiky. Jednak aby ste vedeli reagovať na otázky a požiadavky, jednak nikdy presne neviete, kedy sa priateľský rozhovor môže zvrtnúť na tvrdé vyjednávanie. „Keď sa pripravíte, cítite ako odborník. Nemusíte nič hrať ani nič predstierať. A tým pádom sa tomu prispôsobí aj reč tela - prirodzenosť, autentickosť, sebavedomie. Ak sa začnete sústrediť, ako toho oproti rečou tela oklamete, utekajú iné veci, čo už nie je veľmi dobré,“ hovorí pre HN pracovný psychológ František Skokan. Ak je diskutujúci nepripravený, musí sa príliš sústrediť iba na to a všetky ostatné informácie mu uniknú. Myslite teda vopred a na stretnutie si vždy naštudujte všetko potrebné.

Nepleťte si láskavosť s naozajstným záujmom

Všetci sa snažíme pôsobiť zdvorilo a treba to mať na pamäti, aby sa nevytratila ostražitosť práve vtedy, ak je to najmenej vhodné. Pracovné stretnutie je pracovné stretnutie a akýkoľvek priateľský tón na tom nič nemení. Práve naopak, druhá strana je až príliš milá najmä vtedy, ak chce dosiahnuť niečo, čo by za normálnych okolností neočakávala, že dostane. Zbystrite teda pozornosť najmä vtedy, ak vm v správaní sa obchodného partnera niečo až prílíš „nehrá“.

S prosbami o radu opatrne

Všetci máme pri rozhovore s niekým skúsenejším tendenciu čerpať z jeho vedomostí a nechávať si radiť, keďže podvedome tiež chceme byť úspešní. Na pracovných stretnutiach to môže byť dvojsečná zbraň, lebo druhá strana môže zneužiť vašu neistotu. Na druhej strane je to však častokrát lepšie, ako sa hrať na odborníka v niečom, kde máme medzery. „Záleží na tom, akého druhu je to stretnutie. Ak ideme spolupracovať, tak si tú radu kľudne môžete vypýtať. Niekedy je lepšie priznať, že to a to nevieme, ako sa tváriť, že všetkému rozumieme, a potom je problém,“ hovorí ďalej Skokan.

Vyjadrujte sa stručne a jasne

Žargón a podobne vôbec neprichádza do úvahy, takisto nie je dobré zložito, obšírne a zdĺhavo vysvetľovať. Pozornosť spolukomunikujúceho jednak ihneď poklesne, jednak si veľmi rýchlo všimnete, že na schôdzke každého nudíte. Hovorte jednoducho a priamo. „Ak si však niektoré veci vyžadujú vysvetlenie, vysvetlite ich,“ dodáva Skokan. Rozhodne nemá význam krútiť sa dookola.
Snímka: Dreamstime

01 - Modified: 2006-09-30 05:28:00 - Feat.: 0 - Title: Economic News SUMMARY, September 29
01 - Modified: 2024-03-20 13:15:31 - Feat.: - Title: Terapia u psychológa: Ako sa pripraviť? Čo keď vám nesadne prvé stretnutie a ako prekonať obavy 02 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Nová šanca pre odsúvané deti: Drucker sa chystá otestovať do 10-tisíc žiakov 03 - Modified: 2024-02-18 23:00:00 - Feat.: - Title: Budú školy bezpečnejšie? Prehľadávanie batohov nič nerieši. Expert hovorí o piatich spôsoboch ochrany 04 - Modified: 2024-01-19 18:22:29 - Feat.: - Title: Madro z IPečka: Zradikalizovaní tínedžeri chcú často, aby ich niekto zastavil. Toto je ich riešenie problému 05 - Modified: 2023-12-30 14:30:00 - Feat.: - Title: Uznávaná detská psychologička: Šikanovanie sa môže vyskytnúť aj na tej najlepšej škole. Ako mu predchádzať?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 11:09