StoryEditor

Šesť tipov, ako sa motivovať (do práce)

11.04.2015, 15:00
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Chuť do práce závisí od vhodného výberu povolania, na našich pracovných zručnostiach, na momentálnej únave, na vzťahoch v tíme či motivácii.

Častou chybou je, že chápeme motiváciu ako jednorazový akt: akonáhle ma niečo motivuje, už mi to zostane. A potom tiež náhodný akt: zrazu ma práca začne baviť, nemôžem to príliš ovplyvniť, zodpovednosť má niekto iný, väčšinou šéf. Opak je ale pravdou. Na sebamotivácii musíme pracovať. A to každý deň. Vyskúšajte týchto šesť rád a možno vás práca začne zase naozaj baviť.

1. Motivačný rituál

Motiváciu nestratíte vtedy, ak ju budete denne živiť. Mnohí ľudia tak robia nevedome. Vytvoria si pravidelný "motivačný rituál". Často sa jedná o ranné pripomínanie: Prečo to robím? Aké sú moje ciele? Ako to napĺňa moje hodnoty? Aký chcem mať deň? Čo do neho dám? Robte tak aj vy. Predstavujte si výsledok, zvažujte, čo sa stane v prípade zlyhania či lenivosti... Pre každého funguje iný postup. Niekoho motivuje iba vnútorná predstava, iný môže mať to podstatné niekde vypísané alebo znázornené na obrázkoch.

2. Pocity nie sú na povel

Vaše pocity nereagujú na povel. Niekedy sa zle vyspíte, inokedy sa pohádate s kolegom... Napriek tomu sa môžete motivovať. Motivácia má totiž tiež stránku prostého uvedomenia (vedieť čo a prečo) a o tú sa môžete oprieť

3. Pamätajte si, čo zaberá

Čo motivuje jedného, môže mať u druhého presne opačný efekt. Niekomu pomôže predstava hroziaceho neúspechu, u iného to len zhorší jeho stres. Experimentujte s rôznymi spôsobmi sebamotivácie a vymýšľajte si nové. Nespoliehajte sa len na pamäť a niekam si tie úspešné zapíšte. Vytvárajte si postupne svoju "mapu motivácie", zásobník vnútorných i vonkajších motivátorov. Snažte sa niektoré z nich každý deň použiť a niektoré z nich zapojiť do "motivačného rituálu". Nejde o to, aby ste každý deň použili všetky. Niekedy je ich striedanie účinné, pretože nezovšednie a nestratí svoj potenciál.

4. Hľadajte úlohy pre dobrý pocit

Motivácia nie je niečo, čo musíte najprv cítiť, než sa pustíte do práce. Často je to práve naopak. Úspešné zvládnutie jednej úlohy vám dodá chuť pustiť sa do ďalšej. To isté platí o dlhších projektoch a úlohách. Hľadajte teda úlohy, ktorých vyriešenie vám prinesie dobrý pocit. Niekedy to sú tie jednoduchšie, inokedy tie zložité alebo najužitočnejšie. Urobte niečo a vaša motivácia sa dostaví.

5. Čo môžete sami ovplyvniť?

Pýtajte sa: Ako to môžem ovplyvniť? Buďte kreatívni a hľadajte zdanlivé maličkosti. Nespoliehajte sa pritom na zamestnávateľa alebo nadriadeného. Ak vás motivuje určitý typ prostredia, skúste si ho aspoň trochu vytvoriť. Určite si odmeny po zvládnutí ťažkej úlohy a podobne. Nebolo by vhodné zmeniť vnútorný postoj k práci? Zvyk pýtať sa na to, čo môžete sami urobiť, je mentálna zručnosť, dá sa ju dobre naučiť, ale je potrebné ju neustále precvičovať.

6. Nepodceňujte prostredie

Často podceňujeme motivačnú silu prostredia. Rodinné fotografie na stole, rozhovor s kolegom... Niekoho motivuje networkingové stretnutia alebo konferencie. Pre iného je dôležité fyzické prostredie, v ktorom pracuje, poriadok, možno vôňa alebo hudba. Aj malý detail môže niekedy znamenať veľký posun vo vašich pocitoch, a teda aj v motivácii. Nepodceňujte ho len preto, že sa zdá bezvýznamný.

Autor: Dalibor Špok, www.daliborspok.cz

Snímka: Webhostinggeeks.com

01 - Modified: 2007-05-07 07:23:00 - Feat.: 0 - Title: MFA Jan Kubis Visits Qatar and Saudi Arabia
01 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 05 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:44