StoryEditor

Šéf vám môže pokaziť dovolenku, no zaplatí za to

30.07.2014, 10:00
Autor:
vanvan
Môže vám firma zakázať alebo zrušiť dovolenku? Odpovedá Katarína Bobotová, Country manažérka personálnej agentúry Grafton Recruitment Slovakia

Na koľko dní máte nárok

Možnosť zamestnanca čerpať dovolenku upravuje Zákonník práce. Podľa neho vzniká zamestnancovi právo na dovolenku až po odpracovaní aspoň 60 dní v kalendárnom roku alebo má nárok na základnú výmeru dovolenky, prípadne na jej pomernú časť. Základná výmera dovolenky sú štyri týždne, pre zamestnancov školstva je to minimálne osem týždňov. Zamestnanci, ktorí do konca príslušného roka dovŕšili 33 rokov, majú automaticky nárok na päť týždňov dovolenky.

Najmenej dva týždne

Zákonník prace hovorí, že ak sa poskytuje dovolenka zamestnancovi v niekoľkých častiach, musí byť aspoň jedna časť najmenej dva týždne. Samozrejme, zamestnanec sa môže so zamestnávateľom dohodnúť inak. Automaticky však dovolenku dlhú napríklad tri týždne nemusíte dostať.

Ako pocíti dovolenku vaša peňaženka

Mzda za vyčerpanú dovolenku sa vypočítava ako náhrada mzdy, ktorá je priemerom zárobku za predchádzajúci kalendárny štvrťrok. To znamená, že ak ste v predchádzajúcom štvrťroku mali nadštandardný príjem (vyplatené odmeny, nadštandardný plat), vaša výplata v mesiaci čerpania dovolenky môže byť vyššia, ako keby ste pracovali. Naopak, dovolenkový priemer môže byť nižší ak ste boli napríklad v predchádzajúcom štvrťroku práce neschopní.

Voľno môže firma prikázať

Zamestnávateľ môže po dohode so zástupcami zamestnancov nariadiť hromadné čerpanie dovolenky z prevádzkových dôvodov. Takéto čerpanie nesmie byť viac ako dva týždne, vo výnimočných prípadoch až tri týždne, pričom toto čerpanie musí zamestnávateľ ohlásiť minimálne 6 mesiacov vopred. S hromadným čerpaním dovolenky sa najčastejšie stretávame vo výrobných spoločnostiach.

Dovolenku ohláste vopred

Prv, než si rezervujete svoju dovolenku a zaplatíte zálohu, zistite si, ši vás šéf pustí. Plán dovolenky totiž záleží na vašej vzájomnej dohode. Podľa zákona je zamestnanec povinný ohlásiť svoju dovolenku najmenej 14 dní vopred, pokiaľ sa so zamestnávateľom nedohodne inak.

V skúšobnej lehote môžete dovolenkovať

Aj v prípade, že zamestnancovi ešte nevznikol nárok na dovolenku, zamestnávateľ mu ju môže dať, ak je predpoklad, že mu do konca roka vznikne na ňu nárok (splní podmienku odpracovaných aspoň 60 dní v kalendárnom roku).

Šéf vás môže z dovolenky stiahnuť

Môže sa stať, že vám váš nadriadený zavolá a zruší odchod do vašej dovolenkovej destinácie. Má na to nárok. Ak sa tak stane, je povinný nahradiť vám náklady, ktoré vznikli vplyvom zmeny čerpania vašej dovolenky. Je to na dohode medzi vami a ním. Ak vás zamestnávateľ stiahol z dovolenky, je povinný nahradiť vám náklady, ktoré vám tým vznikli.

Pred firmou sa (ne)zatajíte

Ohlásiť zamestnávateľovi váš presný pobyt na dovolenke nie je potrebné, okrem prípadov, keď to má zamestnanec určené v pracovnej zmluve. V praxi sa stretávame s tým, že zamestnanec sleduje maily či necháva zapnutý svoj firemný telefón z vlastnej iniciatívy. Je už potom na jeho zvážení, ako si dokáže oddýchnuť.

Nevyčerpané dni sa môžu preplatiť

Ak ste si nevyčerpali dovolenku, na ktorú máte zo zákona nárok v danom roku, zamestnávateľ vám má umožniť čerpanie „starej“ dovolenky najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho roka. V praxi sa však často stretávame s tým, že zamestnávateľ preplatí túto nevyčerpanú dovolenku, alebo urobí všetko pre to, aby si ju zamestnanec vyčerpal.


Letný servis. Každý deň na HNporadňa.sk

Počas celého júla a augusta nájdete na stránke HNporadňa.sk všetko, čo vás zaujíma v súvislosti s letom.
Brigádujete? Idete na dovolenku? Chcete ju reklamovať alebo sa potrebujete poistiť? Uvažujete, ako ísť na pekný výlet za menej, než stovku? Zaujíma vás, čo vám firma musí na pracovisku zabezpečiť v lete? Alebo chcete kompletné tipy na predĺžené eurovíkendy v Európe?

Sledujte HNporadňa.sk každý pracovný deň a počas sobôt.

Prečítajte si aj:

01 - Modified: 2006-08-25 15:05:26 - Feat.: 0 - Title: Penta ponúka Slovenským elektrárňam za 10-% podiel v PPC 600 mil. Sk
01 - Modified: 2024-04-23 10:50:13 - Feat.: - Title: Nová funkcia TikToku by mohla byť rovnako toxická a návyková ako cigarety. Dostane sociálna sieť stopku? 02 - Modified: 2024-04-17 17:03:42 - Feat.: - Title: Belgický správny súd zrušil zákaz konferencie nacionalistov a konzervatívcov, uskutočnila sa 03 - Modified: 2024-03-29 17:46:49 - Feat.: - Title: Meteorológovia očakávajú cez víkend prvý letný deň tohto roka, teplo bude aj v pondelok 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 05 - Modified: 2024-03-22 16:10:04 - Feat.: - Title: Rusko zaradilo LGBT+ hnutie na zoznam teroristov a extrémistov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 16:45