StoryEditor

Napiekli ste koláče, ale nechutia vám? Na vine môže byť technický mak

24.12.2013, 13:00
Viete o tom, že nie je mak ako mak? Ak chcete napiecť chutné koláče, tak sa vyvarujte použitiu technického maku

Upiekli ste makové koláče, či buchty a nechutia vám? Že sú horké? Príčinou môže byť práve mak. Nekúpili ste totiž čistý konzumný, ale falšovaný, s prímesou technického maku. Taký sa k nám občas dovezie zo Západnej Európy, napríklad Francúzska. 

Do maku dávajú odpad

„Technický mak sa pestuje kvôli opiátom, ktoré využíva farmaceutický priemysel. Aby sa po získaní morfínu z makovíc nemuseli zrniečka vyhodiť, zmiešajú ich s klasickým makom, určeným na konzumáciu. Chuť pečiva je potom horšia,“ upozorňuje Ján Štulc zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy. Je to ale klamanie spotrebiteľov, čo však naše, ani európske predpisy neriešia. Technický mak totiž neohrozuje zdravie, je však tmavší, tvrdší ako konzumný, škrípe medzi zubami a pečivo nie je chutné. Ak sa zmieša s makom určeným na jedenie, ťažko sa dá od neho rozoznať.  

Pýtajte si slovenský

Keďže legislatíva na mak neexistuje, nekvalitný mak sa nedá v predajni reklamovať. „Obchodníkovi sa tak nemôže dokázať, že v ,normálnom´ maku je zamiešaný aj technický,“ pripomenul Štulc. Legislatíva vraj chýba hlavne preto, lebo na Západe sa mak v potravinárstve príliš nepoužíva. Konzumný je známy hlavne na Slovensku, v Česku, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku a Francúzsku. V niektorých štátoch je jeho pestovanie dokonca zakázané.  
Ako sa dá predísť kúpeniu nekvalitného maku? „V predajniach hľadajte slovenský, alebo český mak, pri ktorom je záruka, že nie je zmiešaný s technickým,“ odporúča Štulc.  

Zrnká s opiátom

A ako je to s obsahom opiátov (morfínu a ďalších) v maku? Zrnká ich spravidla neobsahujú. Ale ak pri dozrievaní makovíc  „naďobli“ ich vtáci, šťava obsahujúca drogy kontaminuje aj makové zrniečka. Morfín sa do nich môže dostať aj pri poškodení makovice počas mechanického zberu. „Keďže spracovatelia maku šetria a zrnká pred zabalením a odoslaním do obchodu ,nevyperú,´ môžu na nich opiáty ostať,“ upozornil Štulc. Preto sa niekedy stáva, že po zjedení niekoľkých makových koláčov sa človeku môže začať driemať.   

Mak siaty obsahuje:
– až 12-krát viac vápnika ako kravské mlieko
– viaceré minerály a nenasýtené mastné kyseliny
– hlavne makovice obsahujú morfín a iné látky na výrobu liečiv

V 100 gramoch (g) maku je tiež:  
41,56 g tukov
28,13 g sacharidov
17,99 g bielkovín
19, 5 g vlákniny

01 - Modified: 2005-11-07 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Prví štátni úradníci s certifikátom o počítačovej zručnosti
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. december 2025 04:56