StoryEditor

S igelitkou v ruke už nie ste „in“ ako za socializmu

19.01.2014, 16:00
Autor:
turtur
Nakupovanie do igelitky je u nás bežné a stále praktické. Plasty nám však prerástli cez hlavu, všade ich je veľa a poškodzujú prírodu.

Za socializmu boli igelitové tašky vzácne. K nám sa dostávali spravidla len zo Západu. Igelitka sa v 50. rokoch minulého storočia stala symbolom konzumu - nakupuj a zahoď. Bol to luxusný výrobok, ktorému sa však prednosti nedajú uprieť ani dnes. Sú pomerne pevné, ľahké a dobre sa skladujú. 

Dnes je však s igelitkami a inými plastami problém. Pred tromi dňami prijal Európsky parlament uznesenie o stratégii riešenia problematiky plastového odpadu. Aj Slovensko by sa preto malo viac snažiť predchádzať vzniku a škodlivosti plastových odpadov a efektívnejšie ich recyklovať. Devastujú životné prostredie. Pri ich rozklade vznikajú karcinogénne a iné nebezpečné látky. 

Končia na skládkach

Podľa správy o životnom prostredí na Slovensku v roku 2012 sa z komunálneho odpadu vytriedilo vyše 28-tisíc ton plastov. V odpade na skládkach či voľnej prírode však ostáva ešte 76 percent „umelých“ hmôt.  „Ukazuje sa, že zákonná povinnosť triedenia odpadov nestačí na to, aby sa dosiahla jej vysoká účinnosť. Množstvo systémov triedeného zberu odpadov je len formálnym splnením tejto požiadavky. Sú neefektívne a nedosahujú očakávané výsledky,“ upozornil Branislav Moňok z organizácie Priatelia Zeme.


Štát by okrem samotného triedeného zberu odpadov v obciach mal zaviesť aj ďalšie spôsoby, ktoré pomôžu zvýšiť podiel recyklovaných plastov. Napríklad vrátením sa k zálohovaniu nápojových obalov, čím by sa získal aj efektívnejší spôsob ich zberu. Pred zhruba desiatimi rokmi existovali takzvané vratné plastové fľaše, ktoré sa v obchodoch zálohovali. Boli pevnejšie ako tie súčasné a takmer nezničiteľné. Tento projekt však zanikol, lebo štát nedokázal ochodníkov presvedčiť, aby obaly vykupovali a odovzdávali na ďalšie spracovanie. „Viaceré štúdie pritom ukázali, že triedený zber a opätovné používanie obalov vytvorí niekoľkonásobne viac pracovných miest ako skládkovanie, či spaľovanie odpadov,“ dodal Moňok.

Európa nám ušla

V roku 2012 skončili u nás na skládkach, či len tak voľne pohodeného, zhruba tri štvrtiny komunálneho odpadu. V spaľovniach 9,4 percenta a recyklovalo sa necelých 12 percent. V Česku sa recykluje približne tretina odpadu a v najvyspelejších krajinách EÚ, napríklad v Nemecku, Holandsku, či Belgicku, viac ako dve tretiny. 
A igelitové tašky? Ich spotreba u nás v posledných troch - štyroch rokoch o niečo klesla. Obchodné reťazce ich už „nerozdávajú,“ ale predávajú za tri až 15 centov. Kým u nás sa ešte stále na jedného obyvateľa spotrebujú ročne v priemere desiatky igelitiek, napríklad v Dánsku sú to len štyri. 

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:09