StoryEditor

Poslanci odklepli daňový zákon roka. Štátu zaplatíme viac (veľký prehľad)

30.10.2014, 14:50
Vyššie dane, obmedzenie daňových výdavkov, ale aj bonus pre firmy zaoberajúce sa výskumom. Pozrite si top novinky, ktoré dnes schválil parlament.

Poslanci vládneho Smeru-SD dnes schválili návrh Zákona o dani z príjmov, vďaka ktorému zaplatia (najmä) podnikatelia od budúceho roka na daniach viac. Do štátneho rozpočtu by tak malo budúci rok pritiecť viac ako 260 miliónov eur. Hoci si ministersto financií od zmien sľubuje vyššiu spravodlivosť, jediné, čo podnikatelia pocítia, bude obmedzenie týkajúce sa daňovej optimalizácii. Pozrite sa prečo.

1.  Majetok budeme odpisovať dlhšie

A to platí najmä pre štvrtú odpisovú skupinu, ktorá sa „transformuje“ na šiestu. V praxi to bude znamenať výraznú zmenu najmä pre majiteľov a vlastníkov nevýrobných budov (napríklad administratívne budovy, hotely, rôzne kultúrne budovy, bytovky a pod.), ktorý budú tieto nehnuteľnosti odpisovať po novom až 40 rokov namiesto doterajších 20. Podnikateľom, ktorý takéto budovy vlastnia, sa teda od januára skomplikuje biznis (a aj život), keďže budú musieť nevýrobné budovy preradiť do šiestej odpisovej skupiny a nanovo prepočítať odpisy. Vo výsledku bude jasné, že na daniach zaplatia viac, pretože pomalšie odpisovanie spôsobí nižšie daňové výdavky na konci roka.

Táto zmena priniesla v posledných mesiacoch do sveta biznisu niekoľko veľkých otázok, asi najväčším problémom bude, že zmena odpisovania majetku v prvej, štvrtej, piatej a šiestej odpisovej skupine sa od januára vzťahuje aj na majetok, ktorý si podnikateľ odpisuje už dnes. Ide však o retrospektívny prepočet, a to môže výrazne skomplikovať podnikanie a, samozrejme, zvýšiť administratívu. Opozícia chce tento bod napadnúť na Ústavnom súde.


Takto budú vyzerať odpisy po novom:

1. skupina - 4 roky (doba odpisovania)

2. skupina - 6 rokov

3. skupina - 8 rokov

4. skupina - 12 rokov

5. skupina - 20 rokov

6. skupina - 40 rokov


2. Stop zrýchleným odpisom

Spolu s rozšírením odpisových skupín nastáva okrem preradenia niektorého majetku aj k zmene spôsobu odpisovania. Od januára bude možné odpisovať zrýchlenou metódou napríklad rôzne stroje či prístroje vo firme, majetok zaradený v skupine 1, 4, 5 a 6 sa bude musieť odpisovať rovnomerne.

3. Červená pre luxus

Výrazné obmedzenie, ktoré prináša novela, sa týka podnikateľov či živnostníkov, je zavedenie finančného stropu pre luxusné autá, a to vo výške 48-tisíc eur. Takéto drahé autá firmy už nebudú môcť použiť pre zníženie základu dane z príjmov, no len v niektorých prípadoch. Zjednodušene, ak je základ dane podnikateľa priveľmi nízky, auto nad 48-tisíc eur nemôže mať v daňových výdavkoch. Naopak, ak sa firme darí, a jej základ dane je dostatočne vysoký, tento limit pre ňu neplatí. Cieľom tohto návrhu je zamedziť najmä malým firmám s malými výsledkami, aby si prostredníctvom kúpy drahého auta znížili na konci roka daň úplne, alebo sa dokonca dostali do straty a tak štátu platili menej alebo vôbec.

4. Zamestnanci a nepeňažné príjmy

Novela zákona prináša aj novinky, ktoré sa dotknú aj zamestnancov. Po novom bude za príjem zamestnanca považovaný aj nepeňažný príjem, ktorý mu poskytne firma, napríklad vstupenky do divadla a podobne. Firma toto nepeňažné plnenie, teda nepeňažný príjem (okrem príjmov ako je odmena za výkon funkcie predsedu, člena a zapisovateľa volebnej komisie či nepeňažné plnenie poskytnuté od bývalého zamestnávateľa poberateľovi penzie) môže navýšiť o sumu vo výške dane, ktorú by zaplatil z tohto nepeňažného príjmu.

5. Bonus pre výskumníkov

Novinkou pre firmy, ktoré sa zaoberajú výskumom a vývojom, je zavedenie nového odpočtu nákladov a to v nasledovnej výške:

  • 25 % výdavkov (nákladov) vynaložených na výskum a vývoj v zdaňovacom období
  • 25 % mzdových a ostatných pracovnoprávnych nárokov zamestnanca (vrátane poistného a príspevkov), musí ísť ale o zamestnanca s trvalým pracovným pomerom, ten sa podieľa na výskume či vývoji, má menej ako 26 rokov a vysokú školu (denné štúdium) ukončil pred menej ako dvoma rokmi 

6. Nové virtuálne registračky

Od apríla budúceho roka pribudne viacerým podnikateľom povinnosť mať elektronickú registračnú podkladnicu, po novom však vláda zavádza aspoň kompromis - virtuálnu pokladnicu. Tú budú môcť napríklad taxikári, veterinári či notári využívať on-line, cez aplikáciu v smartfóne alebo v tablete. Počet vystavených bločkov cez on-line registračku ale nesmie prekročiť 300 1000 kusov mesačne (údaj o počte bločkov vydaných cez on-line pokladnicu nám dodatočne potvrdila hovorkyňa ministerstvo financií Alexandra Gogová), inak musí podnikateľ „presedlať“ na klasickú kamennú pokladnicu. Táto novinka má malým podnikateľom ušetriť náklady na zriadenie registračnej pokladnice, pretože tá virtuálna bude zadarmo.

7. Prísnejšie pravidlá pre registračky

Ak vám budúci rok daňová kontrola príde na nedostatky, prevádzku zatvorí na 72 hodín a to bez ohľadu na to, či nedostatky odstránite alebo zaplatíte pokutu hneď. Dnes platí, že po uložení pokuty dostanete v prípade nedostatkov zákaz predávať tovar či poskytovať služby až dovtedy, kým pokutu nezaplatíte.

8. Limit pre daňové výdavky sa zrušil

Kým pôvodný návrh hovoril o tom, že podnikateľ, ktorý používa napríklad majetok firmy aj na osobné účely, si môže do daňových výdavkov dať len 80 percent z hodnoty majetku, minister financií túto „novinku“ na poslednú chvíľu zrušil. A tak ostáva na podnikateľovi, aby zvážil, do akej miery používa napríklad firemné auto aj na súkromné účely. Ak sa rozhodne do daňových výdavkov dať len 80 percent, bude musieť tento strop zohľadniť aj pri ďalších súvisiacich výdavkoch, napríklad pri kúpe paliva či nových pneumatík. Na druhej strane, do nákladov si môže dať aj plných 100 percent - toto si však bude musieť v prípade daňovej kontroly obhájiť.

9. Obmedzenie pre reprezentačné náklady

Od januára sa zároveň obmedzia aj výdavky, ktoré si podnikateľ či firma nebude môcť dať do nákladov, resp. si nimi znížiť daň z príjmu. Konkrétne pôjde o reklamné predmety vo forme tabakových výrobkov a alkoholu (okrem daňovníkov, u ktorých je výroba týchto produktov hlavným predmetom činnosti). Ostatné reklamné predmety môže firma použiť na zníženie dane, najviac však do výšky 17 eur (hodnota jedného produktu).

10. Preddavky na daň

Ak bude mať podnikateľ počas roka okrem pravidelných príjmov aj mimoriadne či jednorazové, preddavky na daň z príjmov sa po novom budú počítať už len z pravidelných príjmov. Teda ak podnikateľ napríklad v priebehu roka predá budovu, príjem z predaja sa nebude pri posudzovaní výšky preddavkov brať do úvahy. Preddavky platí ten podnikateľ, ktorého príjem daňová povinnosť za posledné zdaňovacie obdobie (napríklad za rok 2013) prekročila 2 500 eur. Štvrťročné preddavky platí vtedy, ak daňová povinnosť za predchádzajúci rok neprekročila hranicu 16 600 eur, v opačnom prípade musí platiť mesačné preddavky na daň.

01 - Modified: 2006-12-06 07:30:18 - Feat.: 0 - Title: Kto rozhodne o turizme? Štát
01 - Modified: 2024-04-21 12:28:04 - Feat.: - Title: PS možno Rašiho ako šéfa parlamentu nepodporí, Drucker odmieta spory v koalícii 02 - Modified: 2024-04-19 12:34:04 - Feat.: - Title: Je vylúčené, aby SNS vnucovala slovenskej kultúre iba svoj pohľad, kritizoval Mikloško 03 - Modified: 2024-04-18 18:00:37 - Feat.: - Title: Parlament v prvom čítaní schválil zákon o strategických investíciach, opozícia ho kritizuje 04 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 05 - Modified: 2024-04-18 12:16:01 - Feat.: - Title: Predčasné dôchodky si prešli veľkými zmenami. Poslanci schválili prísnejšie podmienky
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 09:22