StoryEditor

Toto je 10 najčudnejších otázok, ktoré vás na pohovore dostanú do úzkych

23.12.2015, 23:00
Autor:
soksok
Čo je to palindróm? Prečítajte si ako odpovedať, keď na pohovore dostanete neštandardnú otázku.

Cieľom pohovoru býva získanie čo najpresnejšej predstavy o vás ako kandidátovi a posúdenie vašich individuálnych vlastností a schopností počas priameho rozhovoru.

Je mnoho spôsobov, ako môže personalista viesť pohovor. V jednej spoločnosti môžete získať pozitívnu skúsenosť z príjemného rozhovoru. V ďalšej firme vás však prekvapia otázky, ktoré nemusia na prvý pohľad súvisieť s pracovnou pozíciou, na ktorú sa hlásite.

„Netradičné otázky používame v časti neštruktúrovaného rozhovoru, ktorá umožňuje väčšiu prezentáciu uchádzača.“ hovorí Alena Beňová z personálnej agentúry Start People.

Moment prekvapenia a to, že otázku nečakáte, je zámer. Personalisti chcú vidieť vaše autentické reakcie.

„Otázkami zisťujeme schopnosť uchádzača rýchlo reagovať, jeho spontánnosť, osobnosť, názory a postoje, taktiež logické myslenie,“ vysvetľuje Beňová.

Pri odpovediach si doprajte čas

Špecializovaný blog Human Resources  prináša tiež niekoľko ukážok, čo sa vás môžu personalisti opýtať a ako reagovať.

  • Ako ste sa pripravovali na tento pohovor?

Cieľom tejto otázky je zistiť, či sa zaujímate o konkrétnu prácu seriózne alebo nechávate všetko na náhodu a situáciou chcete len „preplávať“.

Pri odpovedaní máte šancu ukázať, že sa zaujímate o oblasť, v ktorej spoločnosť podniká a aj o samotnú firmu. Musíte to ale dokázať informáciami, ktoré získate ešte pred pohovorom.

  • Poznáte niekoho, kto pre nás pracuje?

Táto otázka je chyták, hoci sa to nezdá. Väčšina ľudí si myslí, že poznať niekoho z vnútra spoločnosti je bod navyše. Treba však dávať pozor na to, akú povesť váš kontakt v spoločnosti má. Personalista si môže spájať reputáciu a vlastnosti vášho známeho priamo s vami. Nie vždy to znamená výhodu.

  • Ak by ste vyhrali v lotérii, pracovali by ste aj naďalej?

Aj keď otázka patrí do skupiny „čo by bolo keby“, pre HR manažérov má svoje opodstatnenie.

Ukáže sa, ako premýšľate o pracovnej morálke a motivácii. Pri odpovedi môžete zvážiť možnosť, že by ste pracovali aj naďalej pre osobné uspokojenie a pocit užitočnosti.

  • Aké základné rozdelenie farieb poznáte?

"Očakávanej odpovede „teplá a studená“ sme sa ale nedočkali. Kandidát povedal- biela, modrá, červená,“ hovorí Alena Beňová.

Ak v akejkoľvek fáze pohovoru pocítite neistotu, nepanikárte.

"Povedzte, že si chcete otázku premyslieť a potom sa k nej vrátiť," hovorí Joyce Lain Kennedy pre Human Resources Blog.

„Ak ste si inak počínali dobre a vysvetlili ste, prečo by ste boli užitočný pre danú pozíciu, personalista vám pravdepodobne nebude robiť problémy kvôli malej nevedomosti," dodáva.

Závisí to od pozície

Nasledujúce otázky používa pri hľadaní tých správnych zamestnancov spoločnosť Amazon.

  • Aká je najväčšia chyba, ktorú ste kedy spravili?
  • Aký je uhol medzi hodinovou ručičkou a minútovou ručičkou na analógových hodinách?
  • Ako by ste sa vyrovnali so situáciou, keby vám šéf zadal úlohu, s ktorou nesúhlasíte?
  • Ako zistíte, či je slovo alebo veta palindróm?
  • Ako by ste riešili problémy, keby ste boli z Marsu?
  • Akým spôsobom presviedčate o niečom ľudí?
  • Máte reťazec s číslami od 1 po 250 v náhodnom poradí. Jedno číslo chýba. Ako zistíte, ktoré to je?

Vaše kreatívne myslenie však prostredníctvom neštandardných otázok nevyskúšajú na každom pohovore. Sú pozície, kde sa takéto zisťovanie hodí viac, pri iných už menej.

„V našej spoločnosti takýto typ otázok pri výberovom konaní nepoužívame,“ hovorí Jana Bolibruchová, hovorkyňa spoločnosti Stredoslovenská energetika - Distribúcia.

Pre pozície, ktoré obsadzujú, nie sú celkom primerané. „Otázky sú vhodné skôr pre kreatívne či analytické pozície,“ dodáva.

01 - Modified: 2007-12-16 16:13:53 - Feat.: 0 - Title: ECB urobí všetko pre zabezpečenie cenovej stability v eurozóne
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 13:24