StoryEditor

Ste nezamestnaní? V cudzine si výrazne polepšíte

27.09.2014, 08:23
Pokiaľ ste nezamestnaný, ale máte záujem ísť za prácou do cudziny, neodhlasujte sa hneď z úradu práce. Mohli by ste prísť o dávky v nezamestnanosti.

Ak ste bez zamestnania, ale máte záujem ísť za prácou do cudziny, neodhlasujte sa hneď z úradu práce. Požiadajte o skrátenie obdobia, kedy musíte byť úradníkom k dispozícii, aby ste neprišli o podporu v nezamestnanosti.

Hlavnými dôvodmi, prečo sa mnohí rozhodli nájsť si prácu za hranicami, sú vysoká nezamestnanosť na Slovensku a nízke mzdy v porovnaní s krajinami západnej Európy. Podľa údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, priemerný plat v Rakúsku dosahuje 3 474 eur, vo Veľkej Británii 3 688 eur a v Nemecku 3 764 eur. Priemerná mzda u nás pohybuje nad 800 eurami. Čiže aj keď v zahraničí prijmete horšiu prácu, pravdepodobne si finančne výrazne polepšíte. 

Dávky v nezamestnanosti získate

Je to aj prípad syna našej čitateľky v HN Poradni. Ten pracoval v istej súkromnej firme na Slovensku šesť rokov bez prerušenia. Teraz čaká, či bude mať nárok na podporu v nezamestnanosti. Ako tvrdí Ľubica Navrátilová, expertka na sociálne zabezpečenie, nárok na tieto dávky mu vzniknú, bez ohľadu na to, akým spôsobom pracovný pomer skončí. Teda či výpoveďou, alebo dohodou. Je tu však ešte jeden problém, a to že koncom septembra mladík odchádza za prácou do Anglicka. „Má to oznámiť úradu práce, aby ho vyradili z evidencie, alebo ako má postupovať,“ zaujíma sa jeho matka. 

Riaďte sa európskou legislatívou

Podľa Ľubice Navrátilovej treba postupovať podľa nariadenia Európskej únie 883/2004. „Ak váš syn odíde do iného členského štátu EÚ, aby si tam hľadal zamestnanie, zachová si nárok na dávky v nezamestnanosti. Pred odchodom sa musí zaevidovať ako hľadajúci si prácu a byť k dispozícii pre úrady práce daného štátu najmenej štyri týždne po tom, čo sa stal nezamestnaným. Musí sa teda podrobiť ich kontrolnému postupu a dodržiavať podmienky, ktoré daná krajina má.“ Nárok na dávky sa zachová počas troch mesiacov od dátumu, kedy nezamestnaný prestal byť k dispozícii službám zamestnanosti toho členského štátu z ktorého odišiel. 

Zmenu nahlásite úradu práce

Syn našej čitateľky musí úradu práce oznámiť, že si ide hľadať zamestnanie do Anglicka, ale nesmie sa odhlásiť z evidencie nezamestnaných. Keby sa odhlásil, tak by mu okamžite zanikol nárok na dávky v nezamestnanosti. „Len zároveň musí požiadať o skrátenie obdobia, počas ktorého má byť k dispozícii úradu práce,“ radí Navrátilová. Ako objasňuje právnička Hedviga Takáčová, zmeny úradu práce treba nahlásiť písomne, najneskôr do 8 dní od zmeny, ktoré majú vplyv na trvanie nároku na uvedené dávky.

Voči komu máte ďalšie povinnosti

Ak odchádza poistenec pracovať do zahraničia, má tiež povinnosť oznámiť to zdravotnej poisťovni do 8 dní od vzniku pracovného pomeru v zahraničí. Musí vrátiť preukaz poistenca. Zdravotné poistenie mu vznikne v cudzine. Na Slovensku už nebude poistený, a teda nemusí platiť poistné. Zákony totiž neumožňujú, aby bol niekto povinne poistený v dvoch krajinách Európskej únie. V prípade Sociálnej poisťovne rozhoduje to, v ktorom štáte budete pracovať, i to, aké postavanie máte voči Sociálnej poisťovni. Ak idete za prácou do štátov Európskej únie, uplatňuje sa európska legislatíva. Pokiaľ sa vyberiete do štátov mimo EÚ, uplatňujú sa medzinárodné zmluvy o sociálnom zabezpečení. Myslite na to, že povinné sociálne poistenie môždete len v jednom členskom štáte Európskej únie.  


Takto musíte postupovať, ak chcete pracovať v Anglicku
– zaevidujte sa na úrade práce a požiadajte o dávku v nezamestnanosti
– požiadajte úrad práce o skrátenie obdobia 4 týždňov, počas ktorých by ste mali byť k dispozícii úradu práce (služby zamestnanosti) z dôvodu, že si idete hľadať prácu do Anglicka. 
– ak s tým bude úrad súhlasiť, potom budete trvať nárok na dávky v nezamestnanosti.
– v Anglicku sa prihláste v Job centre (to sú ich služby zamestnanosti) ako nezamestnaná osoba hľadajúca si zamestnanie.
– ak nastúpite do zamestnania, tak sa odhláste v Angicku aj na Slovensku z evidencie úradu práce, a v našej krajine aj zo zdravotného poistenia. 
– vtedy vám skončí nárok na dávky v nezamestnanosti zo SR
– choďte aj do Sociálnej poisťovne a vybavte si tam prenosné európske formuláre, budete ich potrebovať

Zdroj: Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie

01 - Modified: 2006-10-27 15:01:00 - Feat.: 0 - Title: Jednodňové peniaze dnes výrazne klesli z úrovne nad 5 % na 4,3/4,6 %
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 15:54