StoryEditor

Gigantickú akvizíciu oddiriguje Nomura

Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. si pravdepodobne najme spoločnosť Nomura Holdings Inc. ako akvizičného poradcu pri fúzii, ktorá vytvorí najväčšiu banku na svete.

Mitsubishi Tokyo Financial Group Inc. môže najať spoločnosť Nomura Holdings Inc. ako akvizičného poradcu pri fúzii, ktorá vytvorí najväčšiu banku na svete podľa hodnoty spravovaných aktív. Uviedla to agentúra Bloomberg News s odvolaním sa na dvoch nemenovaných členov vedenia banky.
O lukratívnu zákazku, ktorá predstavuje percento z akvizičného objemu spájajúcej sa Mitsubishi Tokyo a UFJ Holdings Inc., sa uchádza päť domácich a zahraničných investičných bánk, uviedli osoby, ktoré chceli ostať v anonymite. Zlúčením dvoch firiem potom vznikne gigant, ktorého trhová hodnota dosiahne 81 mld. USD. Mitsubishi Tokyo, druhá najväčšia banka v Japonsku, a UFJ, ktorá je štvrtá, uviedli, že k podpisu tzv. základnej zmluvy môže dôjsť už tento týždeň. Nomura, najväčšia japonská investičná spoločnosť, a Morgan Stanley, už vlani od Mitsubishi Tokyo získali veľmi lukratívnu zákazku, keď upísali jej akcie v objeme 2,73 mld. USD. "Najatie najväčšej investičnej banky pomáha spoločnosti Mitsubishi Tokyo zdôrazniť význam a veľkosť fúzie," komentoval špekulácie Masaru Takagi, profesor financií na univerzite Meidži v Tokiu. "Nomura dostane tučnú odmenu a skúsenosti môže využiť v získavaní obchodov v budúcnosti," dodáva.
Susumu Niitsuma, hovorca spoločnosti Mitsubishi Tokyo, sa k neoficiálnym informáciám odmietol vyjadriť, nechcel ani špekulovať o možnostiach jednotlivých bánk v tendri. Podobný postoj zaujal aj hovorca spoločnosti Nomura Tsukasa Noda, uviedla agentúra Bloomberg News. Podľa tohtoročného hospodárskeho plánu však investičná banka chystá zvýšiť aktivitu v akvizičných obchodoch o takmer 50 % na 3 bilióny jenov v transakciách, čo je asi 27,3 mld. USD. Hodnota akcií spoločnosti UFJ z japonskej Osaky je pritom asi 2,4 bil. jenov.
Štvrtá najväčšia japonská banka UFJ Holdings 16. júla oznámila, že chce, aby ju väčší rival Mitsubishi Tokyo Financial Group prevzal. Oslovená spoločnosť návrh uvítala. Ak sa fúzia na jeseň dočká úspešného konca, vznikne kolos s aktívami vyše 1,74 bilióna USD. Podľa analytikov zo strany UFJ je tento krok kľúčový. V prípade úspechu môže čakať záchranu spod bremena zlých dlhov, ktoré dosahujú výšku 36 mld. USD a držia banku v červených číslach. Spoločnosť na rozdiel od svojich konkurentov zaostáva pri čistení zlých úverov zo svojho portfólia. V prípade neúspechu bude mať naďalej problémy. Len minulý mesiac dostala napomenutie od bankového dozoru za slabé výsledky a nedostatočnú spoluprácu pri inšpekcii. Klasifikované úvery, ktoré možno považovať za nedobytné, sú charakteristické pre celý bankový sektor v krajine. Výnimkou je Mitsubishi Tokyo, ktorá ich eviduje najmenej. Analytici na základe doterajších vyjadrení očakávajú, že ponuku prijme. Získala by tým sieť pobočiek, ktorú nutne potrebuje na konkurenčný boj v retailovom bankovníctve. UFJ má totiž silné zastúpenie vo veľkých mestách v západnej časti Japonska.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 13:15