StoryEditor

Aj zbabraný pohovor sa dá zachrániť

21.08.2014, 14:00
Autor:
macmac
Vaše stretnutie nejde správnym smerom a už máte pocit, že je všetko stratené. Takto môžete situáciu obrátiť.

Aj keď sa pohovor nevyvíja tak, ako by ste chceli, stále máte šancu. Sú situácie, ktoré zaskočia aj skúsených uchádzačov. Môže sa stať, že nechtiac poviete niečo nevhodné, vidíte, že ste manažéra extra neohromili, prípadne ste nervózny a je to na vás vidieť. Ani v prípade zlého prvého dojmu by ste však nemali hádzať flintu do žita. Skúseného manažéra to totiž hneď neodradí a veľmi ocení, ak uvidí, že aj z nepríjemnej situácie sa viete dostať s eleganciou.
Ak uchádzač napriek zlému začiatku zostáva pokojný a sebaistý a pokračuje v rozhovore profesionálnym a príjemným spôsobom, je pravdepodobné, že situáciu ešte zvráti a uspeje. To, ako a či ju zvládne, bude pre personalistu ukazovateľom, ako z nepríjemných a stresujúcich situácií v práci, ktoré skôr či neskôr prídu, vykľučkuje. Tu je zopár nepríjemných scenárov pohovoru, ktoré by vás ako kandidáta nepotešili, dá sa z nich však dostať.

Nie ste vhodný kandidát

Uvedomíte si, že nie ste kvalifikovaní pre prácu, o ktorú sa uchádzate. Personalista začne hovoriť o schopnostiach a skúsenostiach potrebných pre úlohy, ktoré budú náplňou budúcej práce, a vy vidíte, že ich v potrebnej miere nemáte. To môže byť dôsledkom zlej komunikácie pred pohovorom alebo pri pozvaní naň, alebo to znamená, že chyba bola na vašej strane a nepreštudovali ste si ponuku tak, ako ste mali. V každom prípade buďte úprimný a môžete skúsiť požiadať o iné miesto či funkciu v spoločnosti.

Všímajte si mimiku

Reč tela personalistu hovorí, že nie je práve ohúrený. Samozrejme, nepovie to na rovinu, ale kandidát vidí jeho ustarostený výraz, registruje, že sa vyhýba očnému kontaktu, prípadne si všimne nenápadný povzdych. Pokúste sa preformulovať alebo doplniť svoju poslednú odpoveď, ak aj výsledok nebude excelentný, aspoň uvidí vašu snahu. Ak je vám jasné, že už nič nespravíte, profesionálne sa rozlúčte a poďakujte sa za čas, ktorý vám venovali. Možno si na vás spomenú, keď budú obsadzovať inú, pre vás vhodnejšiu pozíciu.

Chyba nemusí byť len vo vás

Personalista kladie nevhodné otázky alebo nevhodne komentuje vaše odpovede. Rozhovor vždy vedú dvaja a nie vždy, keď sa niečo pokazí, je problém v kandidátovi. Manažér sa „sekne“ a položí otázku, ktorá nijako nesúvisí s prácou, alebo sa pýta na veci, na ktoré by sa podľa zákona nemal. Napríklad ho nemá čo u ženy zaujímať, či je vydatá, či má deti a v akom veku. Pri podobných otázkach nemusíte odpovedať a pokojne to dajte slušnou formou najavo. Prípadne odpovedzte protiotázkou, prečo je to dôležité a aký to má súvis s miestom, o ktoré sa uchádzate.

Ak to už naozaj nezachránite

V príade, že vám intuícia hovorí, že rozhovor jednoducho zlyhal, otvorene to povedzte a požiadajte o spätnú väzbu. Personalista ocení vašu odvahu a poskytne vám konštruktívnu kritiku, na ktorej môžete ďalej stavať, zobrať si ponaučenie a byť nabudúce úspešnejší. Vašu smelosť môže dokonca vyhodnotiť ako vlastnosť, vďaka ktorej by ste zapadli do firemnej kultúry.

Ako sa zlyhaniu vopred vyhnúť

Aby ste takejto situácii v čo najvyššej možnej miere predišli, pred pohovorom sa ubezpečte, že ste pripravení najlepšie, ako sa z vašej strany dá. Urobte si prieskum o firme, do ktorej sa hlásite, a uistite sa, že sa viete vyjadriť ku všetkému, na čo sa vás môžu spýtať. Nepripravenosť je totiž naozaj niečo, čo sa nedá ospravedlniť a do firmy by ste sa zrejme už aj v budúcnosti hlásili zbytočne.
Zdroj: mashable.com
Snímka: tipsontalking.com

01 - Modified: 2006-09-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chcú dotovať elektrinu
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: O feminizme, inceloch a strachu: Muži strácajú pôdu pod nohami, necítia sa dobre, sú osamelí, nepochopení 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Sociologička: Mám strach, že smerujeme k autokracii. Červená kontrolka bliká, politické signály sú varovné 03 - Modified: 2024-04-11 08:13:37 - Feat.: - Title: KVÍZ: Ako sa vyznáte v pravidlách etikety? Otestujte sa 04 - Modified: 2024-03-27 19:56:30 - Feat.: - Title: V prezidentských voľbách v Senegale porazil opozičný Faye vládneho kandidáta 05 - Modified: 2024-03-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Digitálne strašiaky a ich obete: Ako sa žije neofobikom?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 05:29