StoryEditor

Ustrážte si osobné dáta v mobile. 7 tipov, ako to urobiť

03.04.2014, 17:07
Autor:
redred
V „múdrych“ telefónoch sa skrývajú milióny osobných dát, ktoré sa veľakrát zneužívajú. Dá sa tomu predísť, ak budete dodržiavať jednoduché zásady.

Mnohí si ani neuvedomujeme, koľko osobných údajov môžu poskytovať naše mobily, ale najmä smartfóny. Viete, čo všetko tam máte a ako sa tým dajú šikovne sledovať vaše návyky? Médiá vo svete sa len tak hemžia správami, ako rôzne tajné služby monitorujú ľudí. Samozrejme, pravdepodobne vás nikto profesionálne nešpehuje, ale aj tak sa treba mať na pozore. Pretože – ak vlastníte smartfón, ak využívate jeho aplikácie alebo hoci sa iba hráte nevinné hry, otvárate tým dosť možností, aby niekto zboku pozoroval váš súkromný život.

Pre tých, ktorí majú radi svoje osobné údaje pod kontrolou, zostavil americký server Tom's Guide sedem základných rád, ktoré vám umožnia spávať o čosi pokojnejšie. Alebo vám aspoň dajú pocit, že to prípadným špehom riadne sťažíte.

1. Používajte letový režim

Mnohé aplikácie a hry určené na mobil fungujú aj bez pripojenia na internet, a to napriek tomu, že ho aplikácie počas svojho spustenia využívajú. Jednoduchým prepnutím na letový režim sa dátové toky telefónu zastavia a zamedzíte i zobrazovaniu reklám. Výhodou tohto postupu býva aj plynulejší chod spustených aplikácií.

2. Pripájajte sa prostredníctvom VPN

Mobilná virtuálna privátna sieť (VPN) umožňuje šifrovaný prístup na internet, tablet alebo počítač prostredníctvom vášho operátora. Vďaka aplikáciám, ako napríklad Hotspot Shield alebo VPN Express, síce nezabránite, aby niekto nezbieral vaše údaje cez rôzne aplikácie, no hackerom takto môžete cestu k nim aspoň trochu skomplikovať.

3. Pozor na sociálne siete

Čoraz viac ľudí využíva Facebook, Twitter alebo Instagram na svojich mobilných telefónoch, čím sa stávajú celkom ľahkými cieľmi. Bezpečnejší spôsob je pristupovať na tieto stránky na svojom osobnom počítači alebo aspoň pripojiť sa na domácu sieť,  napríklad cez wifi.

4. Bezpečnejší internet s HTTP

Bežný internetový protokol – HTTP – na načítanie webu si môžete „vylepšiť“ na šifrovaný vďaka rôznym doplnkom mobilných prehliadačov. Obľúbený nástroj HTTPS Everywhere funguje na prehliadačoch Firefox, Chrom i Opera, ale na mobilnú variantu si zatiaľ musíme počkať. Pokiaľ web umožňuje šifrované pripojenie, tento nástroj sa postará o to, aby ste surfovali po internete naozaj bezpečne.

5. Vypnite si wi-fi a geografickú lokalizáciu

Nie je žiadne veľké tajomstvo, že informácie o tom, kde ste, sú pre hackerov veľmi ľahký cieľ. Geolokáciu s pomocou internetu a GPS dnes predsa využíva plno aplikácií a webov. Áno, vypnutie tejto možnosti je síce zdĺhavé, ale ak si potrpíte na súkromie, mala by to byť pre vás úloha číslo jeden.

6. Vykašlite sa na mobilné pripojenie

Ak máte smartfón, pripojeniu na internet sa dnes už sotva nevyhnete. Oveľa bezpečnejšia než bežná mobilná sieť alebo verejné wifi spoty je však vaša domáca sieť, ktorú si ustrážite sami. No je to, samozrejme, dosť radikálny prístup. Keď sa naň odhodláte, môžete popremýšľať aj o tom, či...

7.  ...potrebujete vôbec smartfón?

Ak máte o svoje údaje skutočne veľké obavy, smartfóny vás budú ohrozovať neustále. Starý dobrý mobil, ktorého hlavné funkcie sú telefonovanie a posielanie SMS, je pre vás jasná voľba. A starosti s Facebookom alebo hraním Angry Birds hoďte za hlavu.

Zdroj: tomsguide.com

01 - Modified: 2006-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Bielorusku silnejú útoky proti opozícii
01 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý 02 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Toto sú najpredávanejšie telefóny všetkých čias. Vládne im roky sa trápiaca značka 03 - Modified: 2024-04-03 05:58:18 - Feat.: - Title: Spolupráca s Leicou sa vyplatila. Kompaktná vlajková loď z Číny ale dokáže viac ako len fotiť 04 - Modified: 2024-03-29 11:00:00 - Feat.: - Title: Nabitú strednú triedu dopĺňa čínska novinka. Láka takmer bezrámčekovým displejom a fotografickou výbavou 05 - Modified: 2024-03-20 11:00:00 - Feat.: - Title: Motorola chystá predstavenie špičkového smartfónu. Spoločnosť odhalila jeho dizajn a prítomnosť AI
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 01:42