StoryEditor

Chystáte sa do penzie? Toto sa pre vás zmení

12.05.2015, 14:24
Dovŕšili dôchodkový vek a čakáte na dôchodok? Takto postupujte, aby ste ho čím skôr získali.

Nič zásadné sa pre vás nemusí zmeniť, stačí len vedieť, kedy si podať žiadosť o starobný dôchodok a aké podklady k tomu bude potrebovať.

Môžete pracovať, i poberať penziu

V takejto situácii sa ocitol aj Ján, čitateľ HN Poradne. „Stále pracujem a popri tom si vybavujem starobný dôchodok. Dosiahol som vek 62 rokov, ako to teraz bude s odvodmi do Sociálnej poisťovne,“ zaujíma sa. Ako mu radí Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie, ak dovŕšite dôchodkový vek a popri tom stále pracuje ako zamestnanec, vaše sociálne poistenie neskončí.

„Ak vám bude priznaný starobný dôchodok nebudete vy a zamestnávateľ platiť poistné na invalidné poistenie. Ostatné poistné ste povinný platiť. Za obdobie dôchodkového poistenia po vzniku nároku na starobný dôchodok vám vznikne nárok na zvýšenie starobného dôchodku, ktoré vám Sociálna poisťovňa prizná vždy k 1. januáru nasledujúceho roka,“ tvrdí expertka.

Nemusíte rušiť živnosť, podnikajte ďalej

Nezdaniteľnú časť základu dane si nemôže Ján uplatniť v prípade, ak bol od začiatku zdaňovaného obdobia poberateľom starobného dôchodku. „Pre vás to znamená, že v daňovom priznaní za rok 2014 si uplatníte nezdaniteľnú časť základu dane, ale na budúci rok už nebudete mať na rok znížiť základ dane o túto položku,“ tvrdí Ľubica Navrátilová.

A čo v prípade, že by ste mali živnosť? Tiež by vám podľa expertky dovŕšením dôchodkového veku a splnením potrebnej doby dôchodkového poistenia vznikol nárok a dôchodok. Mohli by ste si ho uplatniť, alebo aj nie, rozhodnutie by bolo na vás. „Ale povinnosť platiť poistné na sociálne a zdravotné poistenie by vám ostala v jednom aj v druhom prípade. Obdobie dôchodkového poistenia, získané po dovŕšení dôchodkového veku sa bude zhodnocovať osobitne,“ radí Ľubica Navrátilová.


Kedy môžete ísť do starobného dôchodku

– minimálne 15 rokov musíte byť dôchodkovo poistení.

– muži musia dovŕšiť vek 62 rokov

– žien narodené pred rokom 1962 odchádzajú do penzie podľa počtu vychovaných detí

– ženy narodené počínajúc rokom 1962 dovŕšením 62 rokov veku.

Aké doklady treba predložiť pri podaní žiadosti o starobný dôchodok Sociálnej poisťovni

– platný preukaz totožnosti (občiansky preukaz alebo cestovný pas),

– doklad o ukončení vzdelania (výučný list, maturitné vysvedčenie, diplom, a podobne) alebo potvrdenie školy odkedy – dokedy trvalo štúdium, ktoré nebolo predpísaným spôsobom ukončené,

– u mužov – vojenskú knižku alebo doklad vydaný príslušnou vojenskou správou,

– u žien – rodné listy detí, prípadne rozhodnutie príslušného orgánu, na základe ktorého bolo dieťa prevzaté do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov

– doklady preukazujúce ďalšiu dobu zamestnania, poistenia alebo inú činnosť na Slovensku, respektíve v bývalom Československu (ak žiadateľ má takéto doklady k dispozícii).

01 - Modified: 2007-05-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Britský Doktor Smrť
01 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 02 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 03 - Modified: 2024-04-11 11:49:38 - Feat.: - Title: Progresívne Slovensko navrhuje zdieľanie dôchodkových práv a úpravu vymeriavacieho základu 04 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 05 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 21:28