StoryEditor

Neprerobte na životnej poistke. Tu je päť tipov

24.01.2014, 15:00
Chcete uzatvoriť životnú poistku? Tak potom by ste mali poznať pár základných zásad, ktorými sa oplatí riadiť.

Prinášame päť rád, ktoré vám môžu pomôcť pri životnej poistke. Tipy na čo dbať, nám prezradila Daniela Šulcová z Komunálnej poisťovne.

1. rada: Poistku vyberajte najmä v mladom veku

Keďže poisťovňa zisťuje aj zdravotný stav klienta, mladí ľudia sú väčšinou v najlepšej fyzickej kondícii. Vtedy je poistka najvýhodnejšia z hľadiska platenia pravidelného poistného, ale aj z hľadiska vyplatenej sumy na konci poistenia. Uzatvorte ju na dlhší čas.

Tip: Ak máte vyšší vek a záujem o poistku, zvažujte druh poistenia. Skúste napríklad poistenie pre prípad dožitia, pri ktorom sa neskúma zdravotný stav poisteného.

2. rada: Ak ste vo finančných ťažkostiach, vyčkajte 

Ak máte finančné suchoty, je predpoklad, že nebudete schopní platiť poistné počas celej doby trvania poistenia. Ak by ste sa totiž rozhodli odkúpiť poistné v prvých rokoch trvania poistenia, odkupné hodnoty sú výrazne nižšie ako zaplatené poistné za toto obdobie.

Tip: Rátajte s tým, že životná poistka zaťaží váš rodinný rozpočet na pár rokov, preto dobre zvážte, či ju budete vládať platiť a v akej výške. Bude vás však kryť pre prípad rôznych životných udalostí, ktoré môžu nastať.

3. rada: Zmluvu nepodpisujte s hocikým

Určite sa nerozhodujte zbrklo. Ak vám na dvere domu zaklope podomový obchodník a bude ponúkať akýkoľvek produkt, buďte v strehu. V prípade, že uvažujete o poistení pre seba, rodinu, či majetku, vyberajte si spoľahlivú inštitúciu.

Tip: Odsledujte si, či poisťovňa má za sebou silného medzinárodného partnera, alebo je členom stabilnej nadnárodnej firmy. Pozrite si jej výročnú správu, preverte si, akú širokú sieť pobočiek má a veľa napovie aj prístup obchodníka.

4. rada: Preverte si výšku poistného krytia

Výšku poistnej sumy si nastavte podľa vašich finančných možností. Čím je poistná suma vyššia, tým je vyššie aj poistné, ktoré pravidelne budete odvádzať na účet poisťovne. Zároveň však platí, že suma, ktorú vám poisťovňa vyplatí v prípade vašej smrti, alebo straty zamestnania by mala byť minimálne vo výške vášho ročného príjmu po odpočítaní všetkých záväzkov.

Tip: Zaujímajte sa o všetko, čo sa týka vašej poistnej zmluvy. Hlavne si ju dobre prečítajte, aj tie malé písmenká vo všeobecných poistných podmienkach. Ak niečomu nerozumiete, pýtajte sa.

5. rada: Rozdiely medzi poistkami

Nepoznáte rozdiel medzi kapitálovým a investičným poistením? Kapitálové v sebe zahŕňa poistenie pre prípad smrti alebo dožitia, pri investičnom poisťovňa na vašu žiadosť investuje vaše peniaze, ktoré ste jej zverili, do akcií. To znamená, že ste zaviazali znášať riziko straty, ale na druhej strane, na váš účet môže pribudnúť celkom slušný zisk.

Tip: Dajte si pozor na to, aby ste poisťovni oznámili všetky zmeny, ktoré môžu mať vplyv na životnú poistku. Napríklad zmenu adresy či mena, zmenu povolania a podobne.

01 - Modified: 2005-12-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stanley Fink vidí budúcnosť v ekológii
01 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 02 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 03 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu 04 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Čo je rozhodujúce pri konečnej cene povinného zmluvného poistenia? (prehľad) 05 - Modified: 2024-02-11 18:30:00 - Feat.: - Title: Víchrice, záplavy a zemetrasenie majú následky. Slováci viac myslia na majetky a hromadne sa pripoistili
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
22. apríl 2024 21:56