StoryEditor

Ako do priznania zapíšete príjem z predaja nehnuteľnosti, či zo sprostredkovateľskej zmluvy

Predaj nehnuteľnosti

Ak ste vlani predali byt, dom či pozemok, v určitých prípadoch musíte z predaja zaplatiť aj daň.

Oslobodenie od predaja nehnuteľnosti platí vtedy, ak ste daný byt či dom vlastnili viac ako 5 rokov. Takisto daň neplatíte za predaj nehnuteľnosti, ktorú ste nadobudli do vlastníctva pred 1. januárom 2011 a zároveň ste v nej mali trvalý pobyt najmenej 2 roky bezprostredne pred predajom.
Pri zdedení nehnuteľnosti oslobodenie od dane platí vtedy, ak ide o dedičstvo v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa.
Oslobodenie od dane sa však nevzťahuje na príjmy z predaja nehnuteľnosti, ak bola nehnuteľnosť zaradená do obchodného majetku. V takomto prípade je oslobodený od dane až po uplynutí piatich rokov od jej vyradenia z obchodného majetku.

V ostatných prípadoch musíte pri predaji zaplatiť daň. V daňovom priznaní pre fyzické osoby typu B zapíšete príjem v VIII. oddiele daňového priznania, v tabuľke č. 3, riadok č. 2 v stĺpci 1.
Výdavky vpíšete vedľa toho v stĺpci 2.

Výdavky pri príjmoch z predaja nehnuteľností
Výdavky, ktoré si do priznania môžete uviesť závisia od toho, ako ste danú nehnuteľnosť nadobudli.
– ak ste ju nadobudli kúpou, výdavkom je kúpna cena
– ak ste ju nadobudli dedením, výdavkom je cena nehnuteľnosti zistená v čase nadobudnutia (napríklad cena na základe znaleckého posudku, cena uvedená v rozhodnutí o dedičstve)
– ak ste ju nadobudli darovaním, je potrebné posúdiť, či by bol príjem z predaja u darcu v čase darovania, ak by nehnuteľnosť predal, oslobodený od dane alebo nie. Ak by od platenia dane bol oslobodený, výdavkom je cena zistená v čase darovania, určená napríklad znaleckým posudkom. Ak by nebol oslobodený od dane, výdavkom je obstarávacia cena zistená u darcu (cena, za ktorú nehnuteľnosť nadobudol darca do vlastníctva).

Okrem týchto výdavkov si do výdavkov môžete dať aj finančné prostriedky preukázateľne vynaložené na technické zhodnotenie, rekonštrukciu, opravu a údržbu nehnuteľnosti a k tomu aj výdavky súvisiace s predajom (napríklad náklady na znalecký posudok, na vypracovanie kúpnej zmluvy, kolky platené katastru nehnuteľností, poplatky za overenie podpisu na zmluve).

Uvedené výdavky však môžu byť len do výšky príjmov, nesmiete vykázať stratu.
Ak v daňovom priznaní uvádzate len tento jeden príjem, žiadny iný, nemôžete si nárokovať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka alebo nezdaniteľnú časť na manželku, pretože ide o pasívny príjem.

Pokiaľ je príjem z predaja nehnuteľnosti od platenia dane oslobodený, daňovník takýto príjem v daňovom priznaní neuvádza.

Príklad
Od roku 2007 som vlastnil družstevný byt – mal som členské právo k užívaniu družstevného bytu a mal som tam aj trvalý pobyt. V roku 2012 som byt odkúpil do osobného vlastníctva a teraz ho chcem predať. Odkupná hodnota bola iba približne 1 000 eur? Budem platiť daň zo zisku pri prevode nehnuteľnosti?

Z pohľadu zákona o dani z príjmov je potrebné rozlíšiť príjem z prevodu členských práv a povinností v bytovom družstve súvisiacich s prevodom práva užívania nájomného družstevného bytu a príjem z predaja nehnuteľnosti. V súvislosti so zaslanou otázkou predpokladáme, že v roku 2007 došlo iba k nadobudnutiu práv a povinností v bytovom družstve a až následne v roku 2012 k nadobudnutiu vlastníckeho práva k nehnuteľnosti.
Príjmy fyzických osôb, ktoré sú od dane z príjmov oslobodené, uvádza § 9 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o dani z príjmov“). V zmysle odseku 1 písm. a) predmetného paragrafu je od dane z príjmov oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti, a to po uplynutí 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku. Aj keď predpokladáme, že byt nebol zaradený do obchodného majetku, „časový test“ vlastníctva nie je splnený (od r. 2012). Predaj uvedeného majetku preto bude predmetom dane z príjmov fyzickej osoby, pričom nebude od tejto dane oslobodený.
Skutočnosť, že máte v byte trvalý pobyt od roku 2007, nemá vplyv na posúdenie oslobodenia od dane z príjmov. Je vhodné poznamenať, že s účinnosťou od 1. 1. 2011 boli zmenené podmienky na posúdenie oslobodenia od dane z príjmov fyzických osôb. Podľa prechodného ustanovenia citovaného zákona sa oslobodenia príjmov z predaja nehnuteľnosti, nadobudnutej do 31. decembra 2010, posudzujú v intenciách zákona o dani z príjmov v znení účinnom do 31. 12. 2010. Uvedené znamená, že napríklad v prípade odkúpeného družstevného bytu v znení zákona o dani z príjmov účinnom do 31. 12. 2010 bude následne súvisiaci príjem od dane oslobodený za predpokladu, že v ňom mal predávajúci trvalý pobyt najmenej počas dvoch rokov bezprostredne pred predajom (okrem nehnuteľnosti zaradenej do obchodného majetku).

Zoltán Szálay, daňový poradca, spoločnosť GT&C Slovakia, k. s.

 


Daňové priznanie študentov

Povinnosť podať daňové priznanie platí aj pre študentov, ktorí si na brigádach zarobili viac ako 1 822,37 eura. Pre mnohých to však bude výhodné.
Študenti mávajú počas roka viacero brigád u viacerých zamestnávateľov a len veľmi zriedka u niekoho podpisujú vyhlásenia. To znamená, že si počas roka nenárokujú nezdaniteľnú časť na daňovníka a neznižujú si tak daňový základ. Preto platia vyššie dane.
Podaním daňového priznania im časť dane daňový úrad vráti. Ročná nezdaniteľná časť na daňovníka bola za rok 3 644,74 eura. Uplatniť si ju možno pri takzvaných aktívnych príjmoch, teda príjmoch podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2 zákona o dani z príjmov. Teda aj vtedy, ak mal študent príjmy z dohôd.
Pokiaľ mal príjmy len z dohôd, podá daňové priznanie pre fyzické osoby typ A. Výšku nezdaniteľnej časti uvedie v riadku 37.
Pokiaľ mal študent aj iné príjmy, napríklad príležitostného charakteru, vypĺňa tlačivo daňového priznania typu B. Nezdaniteľnú časť vpíše do riadka 77.

Príklad
Brigáda doma aj vonku
Som študentkou vysokej školy. V minulom roku som mala brigády na Slovensku aj v USA. Z obidvoch som zaplatila daň. O vrátenie dane z USA som už požiadala prostredníctvom agentúry, ktorá sa na to špecializuje. Mám nárok aj na vrátenie dane z brigády na Slovensku? Je potrebné priznať v daňovom priznaní zahraničný príjem aj v prípade, keď mi odtiaľ dane vrátia? Ako mám v takom prípade vypísať daňové priznanie?

V zmysle § 2f zákona o dani z príjmov predmetom daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou je príjem plynúci tak zo zdrojov na území SR, ako aj zo zdrojov v zahraničí. Zjednodušene uvedené znamená, že každá „slovenská“ fyzická a právnická osoba je povinná na Slovensku priznať všetky svoje príjmy vrátane tých, ktoré jej plynú zo zahraničia. Oba druhy príjmov – z USA, aj zo Slovenska, teda uvediete v daňovom priznaní, postačuje vám typ A.
Na riadku 32 priznania uvediete úhrn všetkých príjmov z brigád, vrátane brigády z USA. Doláre prepočítate na eurá priemerným ročným kurzom, prípadne priemerným mesačným kurzom platným za mesiac, v ktorom vám príjem poskytli, alebo kurzom v deň pripísania platby na účet. Prepočet a informáciu o tom, že príjem vám plynie z USA, uvediete na stranu 5 priznania do miesta pre osobitné záznamy daňovníka vrátane krajiny zdroja príjmu.
To, že príjmy zo zahraničia priznáte na Slovensku, ešte neznamená, že ich tu musíte aj zdaniť. Paragraf 45 ods. 3 zákona o dani z príjmov umožňuje takéto príjmy zo základu dane vyňať. Podmienkou vyňatia je preukázateľné zdanenie v zahraničí. Osobne sa domnievam, že za takéto zdanenie môžeme považovať napríklad aj situáciu, kedy k zdaneniu nepríde na základe určitých vnútroštátnych úľav, mám na mysli niečo obdobné, ako je u nás nezdaniteľná časť. Príjem potom vyjmete zo základu dane na riadku 46 priznania. K zdaneniu vám nakoniec ostane len príjem za „slovenskú“ brigádu, zahraničný príjem však môže mať vplyv na výšku vašej nezdaniteľnej časti, keďže tá sa od určitej výšky príjmov kráti. Potvrdenia o výške príjmov sú súčasťou priznania, nezabudnite ich priložiť k daňovému priznaniu. Ak by vaše celkové príjmy za rok 2012 nepresiahli polovicu nezdaniteľnej časti, čo je 1 822,37 eura, priznanie podávať nemusíte. Do celkových príjmov sa nezapočítavajú príjmy zdanené zrážkovou daňou, napríklad úroky v Slovenskej banke. Predpokladám však, že podanie by mohlo byť pre vás skôr výhodné, pretože by vám mohol vyjsť preplatok na dani zo slovenskej brigády.

Ingrid Cicáková, daňová poradkyňa

 

Vrátenie dane dôchodcom
Povinnosť podať daňové priznanie platí aj pre pracujúcich dôchodcov, ktorí vlani zarobili viac ako 1 822,37 eura a nepožiadali o ročné zúčtovanie dane zamestnávateľa.
Či vám daňový úrad vráti nejakú daň závisí od toho, odkedy starobný dôchodok poberáte. Ak vám priznali starobný dôchodok už k 1. januáru 2012, alebo skôr, nemáte nárok na nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka, ktorá bola 3 644,74 eura. Iba vtedy, ak by váš ročný dôchodok bol nižší ako spomínaná suma, môžete si nárokovať rozdiel medzi dôchodkom a sumou 3 644,74 eura a o túto sumu znížiť daňový základ. Týka sa to však len poberateľov starobného, predčasného a výsluhového dôchodku. Napríklad poberateľ invalidného dôchodku môže využiť nezdaniteľnú časť bez ohľadu na to, kedy dôchodok začal poberať.

Ak ste ako dôchodca zarobili menej ako 1 822,37 eura, môže byť dobrovoľné podanie daňového priznania pre vás výhodné. Podľa § 46 zákona o dani z príjmov sa daň nevyrubí a neplatí, ak príjmy za zdaňovacie obdobie nepresiahnu sumu 1 822,37 eura. A preto pracujúci dôchodca aj keď nemá nárok na nezdaniteľnú časť, môže v tomto prípade takisto dostať späť už zaplatenú daň – pretože ju vlastne platiť nemusel. Keď si podáte daňové priznanie, zaplatené preddavky vám správca dane vráti.
Do daňového priznania typu A uvedie do riadka 54 sumu 0, na riadku 62 uvedie preddavky, ktoré zaplatil počas roka a na riadku 64 tak vyjde preplatok na dani.
Ak by takýto dôchodca vypĺňal daňové priznanie typu B, do riadka 99 uvedie 0, do riadka 107 a 109 uvedie daň zaplatenú počas roka v závislosti od toho, z akého príjmu sa zaplatila  a v riadku 114 tak vyjde preplatok.


Príklad

Publikačná činnosť penzistu
Má príjem z publikačnej činnosti dosah na výšku starobného dôchodku, ktorý publikujúci poberá? Ak honorár za publikačnú činnosť kompletne zdaňuje vydavateľ, nemusí dôchodca už nič platiť ani nikomu oznamovať? Existuje tu nejaká hranica na honorár?

Od 1. 1. 2004 neexistuje žiadne obmedzenie na súbeh nároku na výplatu starobného dôchodku a príjmu zo zárobkovej činnosti. Iná vec je, či z tejto činnosti vzniká povinné sociálne a nemocenské poistenie. Ak ide o honoráre vyplácané za práce vykonávané podľa autorského zákona, je rozhodujúce, či máte pridelené DIČ.
S vysokou pravdepodobnosťou nemáte DIČ pridelené, lebo váš príjem z publikačnej činnosti je zdaňovaný zrážkou a takéto príjmy nepodliehajú daňovej registračnej povinnosti. V takom prípade vám nevzniká povinné sociálne ani zdravotné poistenie a nemusíte sa nikde prihlasovať.
Ak máte pridelené DIČ, potom máte vo vzťahu k sociálnemu aj zdravotnému poisteniu postavenie samostatne zárobkovo činnej osoby. Povinné sociálne poistenie vám vznikne od 1. 7. v roku, ktorý nasleduje po roku, v ktorom váš príjem presiahne 12-násobok minimálneho vymeriavacieho základu. Ak doteraz neplatíte poistné na sociálne poistenie, potom vám povinné sociálne poistenie vznikne najskôr od 1. 7. 2014 a len vtedy, ak váš príjem publikačnej činnosti za rok 2013 bude najmenej vo výške 12-násobku minimálneho vymeriavacieho základu, čo je 4 716 eur.

Ľubica Navrátilová, odborníčka na sociálne zabezpečenie

 


Prenájom bytu, garáže či domu

Príjmy z prenájmu sa vpisujú do tlačiva typu B pre fyzické osoby, do VI. oddielu, na riadok 10. Ako príjem sa však neuvádza celá suma, ktorú ste z prenájmu získali. Podľa § 9 zákona o dani z príjmov je určitá suma oslobodená, je to 500 eur. Do daňového priznania teda vpíšete len sumu, ktorá prekročí túto hranicu. Napríklad ak ste mali príjem z prenájmu byt 3 500 eur,  v priznaní uvediete len 3 000 eur.


Pri výdavkoch sa môžete rozhodnúť medzi dvoma spôsobmi, podľa toho, čo je pre vás výhodnejšie. Buď si uplatníte 40-percentné paušálne výdavky, alebo skutočne vynaložené. Tie sa oplatia vtedy, ak presiahnu 40-percentný paušál. Výdavky však tiež neuvádzate v plnej sume. Musíte ich upraviť v pomere, v akom sa do priznania zahŕňajú aj príjmy.  Možnosť využiť paušálne výdavky platí pre zdaňovacie obdobie 2012 poslednýkrát, od roku 2013 je možné pri prenájme využívať len skutočné výdavky.
Príjem z prenájmu sa považuje za takzvaný pasívny príjem, čo znamená, že ak v priznaní uvádzate len tento príjem, nemôžete si nárokovať nezdaniteľnú časť na daňovníka či na manželku.

Pokiaľ ide o nehnuteľnosť, ktorá je v bezpodielovom spoluvlastníctve, môžu sa manželia dohodnúť, že si príjmy aj výdavky z prenájmu rozdelia a každý prizná určitú časť. Výhodné je to preto, lebo každý z nich môže využiť 500-eurovú oslobodenú časť. Rozdeliť príjmy si môžu buď na polovicu, alebo ak sa dohodnú aj v inom pomere, napríklad 70:30.
V rovnakom pomere však potom musia rozdeliť aj výdavky.
Delenie príjmov a výdavkov pri prenájme však možno využiť aj pri podielovom vlastníctve. Príjmy aj výdavky rozdelíte v takom pomere, v akom je spoluvlastnícky podiel na danú nehnuteľnosť. Oslobodenú časť 500 eur potom môže využiť každý zo spoluvlastníkov.


Príklad

Prenajímame nehnuteľnosť – rodinný dom podnikateľovi. Doteraz som odrátal oslobodenú časť 500 eur a využíval paušálne výdavky 40 %. Zo zvyšku sme platili daň 19 %. Odvody pri príjme z prenájmu do 3 300 eur som neplatil. Chceme zväčšiť plochu na prenájom a príjmy budú nad 5 000 eur. Bude potrebné platiť odvody?

Pri príjmoch z prenájmu došlo novelou zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov k zmene možnosti uplatnenia paušálnych výdavkov na príjmy z prenájmu, a to tak, že od 1. 1. 2013 nebude možné uplatniť si paušálne výdavky. Naďalej je zachovaná možnosť oslobodenia príjmov z prenájmu do súhrnnej výšky 500 eur ročne. Odvody (ako prenajímateľ – fyzická osoba) platiť nebudete, aj keď sa zvýši príjem.
Ak chcete naďalej uplatňovať paušálne výdavky s príjmom z prenájmu, budete si musieť na prenájom vybaviť živnostenský list. Na ten si budete môcť uplatniť paušálne výdavky 40 % maximálne do sumy 5 040 eur ročne. V tejto súvislosti je potrebné upozorniť na fakt, že ak daňovník získa povolenie na podnikanie v priebehu zdaňovacieho obdobia, uplatňuje tieto výdavky najviac vo výške 420 eur mesačne, a to počnúc mesiacom, kedy nastali uvedené skutočnosti. Príjem zo živnosti je vymeriavacím základom na zdravotné poistenie a sociálne poistenie (na rozdiel od príjmov z prenájmu ). Čo sa týka sociálneho poistenia, to vám vznikne (pri živnosti) pri príjme od 5 000 eur od 1. 7. 2014 (12 x 393 eur je 4 716 eur).

Samuel Diatka, daňový poradca, http://webpravo.eu/

 

Materské či podporu v priznaní neuvádzajte
Daňové priznanie musíte podať vtedy, ak vaše príjmy presiahli sumu 1 822,37 eura. Do tejto sumy sa však zahŕňajú len zdaniteľné príjmy, teda tie, z ktorých sa platí daň.
Zákon o dani z príjmov určuje množstvo príjmov, ktoré sú od dane oslobodené, alebo nie sú predmetom dane. Medzi ne patria aj rôzne dávky - napríklad rodičovský príspevok, či podpora v nezamestnanosti.
V praxi platí, že ak je príjem od dane oslobodený, do daňového priznania ho vôbec nevpisujete.

Príjmy, ktoré sa v daňovom priznaní neuvádzajú
Príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, sú  uvedené v § 5 ods. 5 v § 3 ods. 2 zákona o dani z príjmov, napríklad
– prijatá náhrada a príjem získaný vydaním podľa osobitných predpisov, napríklad v rámci reštitúcií
– príjem získaný darovaním alebo dedením nehnuteľnosti či hnuteľnej veci
– úver a pôžička
– podiel na zisku (dividendy) vyplácané zo zisku obchodnej spoločnosti alebo družstva vykázanom po 1. januári 2004, vyrovnávací podiel, podiel na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva a podiel na výsledku podnikania vyplácaný tichému spoločníkovi okrem podielov spoločníkov verejnej obchodnej spoločnosti a komplementárov komanditnej spoločnosti
– podiel člena pozemkového spoločenstva s právnou subjektivitou na výnosoch a na majetku určenom na rozdelenie
– daň z pridanej hodnoty uplatnená v cene tovaru alebo služby, ak ide o platiteľa tejto dane
–  príjem z nadobudnutia nových akcií pri zvýšení základného imania akciovej spoločnosti a podielov pri zvýšení základného imania z nerozdeleného zisku spoločností s ručením obmedzeným a družstiev, ako aj príjem plynúci z dôvodu ich výmeny pri zrušení daňovníka bez likvidácie

Príjmy, ktoré sú od dane oslobodené – uvedené v  § 5 ods. 7 a § 9 zákona o dani z príjmov, napríklad
- z predaja nehnuteľnosti, a to po uplynutí piatich rokov odo dňa jej nadobudnutia alebo jej vyradenia z obchodného majetku
– z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade
– príjmy z príležitostných príjmov, ak nepresiahnu 500 eur
– dávky a podpory zo zdravotného či sociálneho poistenia
– príplatok k náhrade príjmu, príplatok k nemocenskému, príplatok k podpore pri ošetrovaní člena rodiny, príplatok k peňažnej pomoci v materstve a príplatok k dôchodku
– dávky výsluhového zabezpečenia
– okrem výsluhového príspevku, odchodného a rekreačnej starostlivosti
– výhry v lotériách a iných podobných hrách prevádzkovaných na základe povolenia vydaného podľa osobitných predpisov a obdobné výhry zo zahraničia
– daňový bonus a ďalšie

Príklad
Vlani som celý rok poberala rodičovský príspevok. Ale asi osem mesiacov som pracovala na dohodu o vykonaní práce. Musím podať daňové priznanie? Ako mám do tlačiva priznania zapísať rodičovský príspevok?

Predpokladám, že z vášho príjmu plynúceho na základe dohody bola zrážaná daň. V tomto prípade je váš príjem daňovo vysporiadaný a nemusíte podávať daňové priznanie.
Avšak daňové priznanie odporúčam podať vtedy, ak si daňovník neuplatňuje daňový bonus a jeho celkové zdaniteľné príjmy sú nižšie ako 50 % sumy podľa § 11 ods. 2 písm. a) zákona (50 % zo sumy 3 644,74 = 1 822,37 eura). V tomto prípade vám bude daň zrazená v priebehu roka z týchto príjmov vrátená.
Rodičovský príspevok sa v daňovom priznaní neudáva.
Pokiaľ by si napríklad váš manžel chcel uplatniť nezdaniteľnú časť na vás (v zmysle § 11 ods. 3 písm. a ZDP), výška rodičovského príspevku, ktorý ste v roku 2012 poberali, sa nepovažuje za vlastný príjem manželky, teda manžel si môže uplatniť rozdiel sumy 3 644,74 eura a sumy vyplatenej na základe dohody, ktoré vám boli v roku 2012 vyplatené.
Vzorec:
3 644,74 eura - váš príjem z dohody = výška nezdaniteľnej časti základu dane, ktorú si na vás môže manžel uplatniť.

Miroslav Gandžala, spoločnosť Agrico

 

Sprostredkovanie podľa Obchodného zákonníka
Zmluva uzatvorená podľa Obchodného  zákonníka by mala byť uzatvorená medzi podnikateľskými subjektmi. V prípade týchto subjektov teda pôjde o príjmy podľa § 6 Zákona o dani z príjmov. „Konkrétne ide o príjmy zo živnosti, keďže jednorazové alebo príležitostné sprostredkovanie zákon o dani z príjmov v § 6 nepozná,“ vysvetľuje Jaroslava Lukačovičová, prezidentka Slovenskej asociácie účtovníkov neziskových organizácií. To znamená, že na dosahovanie príjmov zo sprostredkovania na základe Obchodného zákonníka je potrebné mať živnostenské oprávnenie. Následne máte nárok uplatniť si paušálne alebo preukázateľné výdavky. Príjem zapíšete do daňového priznania typu B, oddiel VI., tabuľka č.1, riadok 2.

Príklad
Popri zamestnaní mám uzatvorenú zmluvu o sprostredkovaní obchodného kontaktu podľa Obchodného zákonníka. Prijem bol 3 100 eur. Ako to mám zdaniť?

Za rok 2012 máte dva rôzne druhy príjmov, a to zo zamestnania (§ 5), odkiaľ si musíte vyžiadať od zamestnávateľa potvrdenie o príjme a zo sprostredkovania obchodu (§ 6). Tú ste zrejme ako sprostredkovateľ postupne fakturovali záujemcovi. Použijete tlačivo typ B. Základ dane z príjmu zo závislej činnosti už bude čiastkovým základom dane. Čiastkový základ dane z príjmov za sprostredkovanie zistíte odpočítaním preukázateľných výdavkov, alebo uplatníte paušál 40 %. Základ dane zistíte súčtom čiastkových základov dane z príjmov podľa § 5 a § 6 ods. 1 a 2, ktoré sa znižujú o nezdaniteľné časti základu dane (§11). Sadzba dane je 19 %.

Katarína Krasničanová, odborníčka na Dane a odvody, Zákonník práce, Účtovníctvo

 


Publikačná činnosť

Zárobky z autorských zmlúv sa od roku 2012 začali rozlišovať na aktívne a pasívne. V prípade, že ide o príjmy podľa § 6 ods. 2 , teda z inej samostatnej zárobkovej činnosti z vytvorenia diela a umeleckého výkonu a z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva, pôjde o aktívne príjmy. Ak sú to však honoráre na základe § 6 ods. 4 , teda príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu budú sa považovať za pasívne. Pasívne sú napríklad tantiémy umelca na dôchodku z činností, ktoré vykonával v minulosti. Rozdiel medzi nimi je ten, že z aktívneho príjmu si môžete uplatniť nezdaniteľné časti základu dane (na daňovníka, úľavu na manželku, daňový bonus), ale z pasívnych príjmov tento nárok nemáte. Ak ste vlani mali jeden z týchto príjmov, podávate daňové priznanie – typ B. Práve Oddiel VI je určený na delenie príjmov – pri aktívnych autor vypĺňa riadok 5 pri pasívnych príjmoch vypĺňa riadok 11.

Príklad
Ako sa postupuje pri súbehu autora a živnostníka? Robia na jedno daňové identifikačné číslo (DIČ)? Má si autor viesť samostatnú účtovnú evidenciu? Hospodárske výsledky sa za každú činnosť vykážu na samostatnom riadku priznania, alebo sa spočítajú dokopy aj so živnosťou? Ako potom vypočítam daň? Paušálne výdavky sa uplatňujú na každú činnosť?

DIČ je pridelené daňovníkovi pri registrácii na daňovom úrade. Keďže máte živnostenské oprávnenie, DIČ už máte pridelené. Príjmy, ktoré plynú autorom, sa podľa zákona o dani z príjmov rozdelili do dvoch skupín. Prvou sú príjmy podľa § 6 ods. 2 písm. a) z vytvorenia diela a umeleckého výkonu a z použitia alebo poskytnutia práv z priemyselného alebo iného duševného vlastníctva. A druhou sú príjmy podľa § 6 ods. 4 z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, ak nepatria do príjmov uvedených v odseku 2 písm. a).
Buď môžete uplatniť skutočné daňové výdavky alebo paušálne výdavky. Je možná ich kombinácia (predpokladám, že nie ste platiteľ DPH) a to tak, že z úhrnu príjmov podľa § 6 ods. 1 a 2  uplatníte preukázateľné daňové výdavky a pri príjmoch podľa § 6 ods. 4 paušálne výdavky prípadne naopak. V prípade, ak by ste chceli uplatňovať preukázateľné daňové výdavky, máte na výber medzi vedením účtovníctva (vo vašom prípade môžete viesť jednoduché účtovníctvo) alebo daňovej evidencie § 6 ods. 14 zákona o dani z príjmov. V tej časti, kde sa rozhodnete pre paušálne výdavky, je možné viesť zjednodušenú evidenciu o príjmoch v časovom slede, o zásobách a o pohľadávkach § 6 ods. 10 zákona. Pre obe činnosti  si vyberiete buď paušálne výdaje alebo reálne podľa toho, čo bude pre vás výhodnejšie.

Samuel Diatka daňový poradca, http://webpravo.eu/


Príležitostný príjem

Najväčšie problémy pri zdaňovaní robia príležitostné príjmy. V daňovom priznaní (typ B) ide o ostatné príjmy, zdanené podľa paragrafu 8 zákona o dani z príjmov. Sem patrí okrem predaja nehnuteľnosti, napríklad peňažné aj nepeňažné plnenia, príjmy z prevodu opcií, cenných papierov aj výhra. V prípade súťaží by vás mal ich vyhlasovateľ informovať, že tento príjem musíte zdaniť. Ak ste napríklad vyhrali vec v hodnote 350 eur, zdaňujete celú sumu. Od dani z príjmu je oslobodená prijatá cena alebo výhra v hodnote 165,97 eura. Výhra v hodnote nad túto sumu, podlieha  zdaneniu v plnej výške. Výhru zapíšete v Oddieli VIII, do stĺpca 1,  riadka č. 9 a 14. Celkovo ak máte príležitostné príjmy, zapíšete ich nasledovne: VIII. Oddiel – výpočet základu dane (čiastkového základu dane) z ostatných príjmov (§ 8 zákona)
– tabuľka č. 3,
– príjmy do stĺpca 1 do riadka č. 9 až 14
– výdavky do stĺpca 2

Príklad
Som fyzická osoba, zamestnanec a prijímam jednotnú platbu na plochu, ktorá však neslúži pre zisk. Platba je použitá na udržiavanie pozemkov, produkt z týchto pozemkov slúži pre vlastnú potrebu. Táto platba na plochu presahuje sumu 500 eur. Je alebo nie je potrebné ju zdaňovať?

Príjem musíte zdaniť podľa § 8 ods. 1 zákona o dani z príjmov. V súlade s § 9 ods. 1 písm. g) sa predmetný príjem zdaní len o sumu presiahujúcu 500 eur za zdaňovacie obdobie. Príležitostné príjmy do 500 eur za zdaňovacie obdobie sú od dane oslobodené a do daňového priznania sa uvádza len suma nad 500 eur. Fyzická osoba použije daňové priznanie typ B, uvedie v ňom oba príjmy. Spomínaný príjem podľa § 8 a tiež príjem zo zamestnania podľa § 5 vrátane preddavkov (§ 35).

Michaela Ščepánková, konateľka spoločnosti ES-TAX SERVICES spol. s. r. o.

 

Príležitostná poľnohospodárska činnosť
Predali ste úrodu z vlastnej záhrady, alebo ste členom združenia vlastníkov lesa, ktoré nemá právnu subjektivitu a vyplatili vám vlani príjem? Ak na túto činnosť nemáte založenú živnosť, máte nárok odpočítať si z tohto príjmu oslobodenú sumu 500 eur a následne využiť aj skutočné výdavky. Alebo môžete využiť paušál vo výške 25 %. Príjem zapíšete do oddielu VIII, do riadka 1.

Príklad
Je možné na príjem za príležitostné lesné práce (sadenie stromčekov, čistenie lesných ciest, vyžínanie), vykonané podielnikmi Urbáru s právnou subjektivitou uplatniť oslobodenie od daňovej povinnosti do 500 eur?


Zákon o dani z príjmov hovorí, že predmetom dane sú ostatné príjmy (§ 8 zákona o dani z príjmov), ak nejde o príjmy podľa § 5 až 7. Ide najmä o príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí. Od dane je teda oslobodený príjem, ak úhrn týchto príjmov nepresiahne v zdaňovacom období 500 eur, pričom ak presiahnu 500 eur, do základu dane sa zahrnú len príjmy nad túto sumu. Treba dať do pozornosti, že podľa § 8 ods. 9 ak daňovník pri príjmoch z príležitostnej poľnohospodárskej výroby neuplatní výdavky preukázateľne vynaložené na dosiahnutie príjmov, môže uplatniť výdavky vo výške 25 % z týchto príjmov. Avšak len ak ide o príležitostný príjem podľa ods.1 písm a) !!! Teda príjmy z príležitostných činností vrátane príjmov z príležitostnej poľnohospodárskej výroby, lesného a vodného hospodárstva a z príležitostného prenájmu hnuteľných vecí.

Katarína Krasničanová, odborníčka na dane a odvody

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. september 2024 02:48